La Liceul Tehnologic „Henri Coandă” Tulcea, ieri, a avut loc conferinţa de lansare a proiectului „Şcoala Viitorului – Pilotarea Inovaţiilor în Educaţia Modernă”, un demers inovator în cadrul Proiectului de granturi pentru unităţile de învăţământ pilot, finanţat prin Planul de Redresare şi Rezilienţă al României  (PNRR).

La conferinţa de lansare a proiectului au participat primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, viceprimarul municipiului Andaluzia Luca, cadre didactice, consilieri educativi, traineri, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar, precum şi elevi ai liceului.

Din cele 121 de unităţi de învăţământ care au aplicat pentru acest proiect, doar 51 au fost acceptate la nivelul întregii ţări, iar din judeţul Tulcea, Liceul Tehnologic „Henri Coandă” a fost singura instituţie de învăţământ aprobată.

Evenimentul marchează începutul unui demers curajos şi necesar, acela de a repune educaţia în acord cu realitatea societăţii actuale. Trăim într-o lume în continuă schimbare, în care şcoala trebuie să devină un spaţiu viu, conectat la nevoile reale ale copiilor şi ale comunităţii.

În acest context, programul Şcoala Pilot este o iniţiativă esenţială, un prim pas concret către descentralizarea educaţiei: mai multă autonomie curriculară, libertate decizională şi capacitatea fiecărei şcoli de a răspunde nevoilor propriei comunităţi.

Conferinţa de lansare a fost, astfel, un apel la un dialog autentic despre viitorul şcolii româneşti şi despre curajul de a construi modele care pot schimba modul în care gândim educaţia.

„Noi am ales în cadrul acestui program pilot să schimbăm programele şcolare, să adăugăm noi programe şcolare şi noi materii, precum şi evaluarea standardizată pe care deja am şi pus-o în practică. (…) Suntem una dintre şcolile care au avansat foarte mult. Avem CDEOŞ-urile, lucrăm la revizuirea programelor, consilierea şi orientarea s-au făcut, s-au dat deja testele aptitudinale pentru toţi elevii, de la clasa I până la clasa a XI-a, în aşa fel încât ei să se cunoască pe sine, părinţii să vadă  care sunt aptitudinile şi să-şi aleagă opţiunile în funcţie de acestea. Opţionalele nu se mai aleg la nivel de clasă, se aleg la nivel de învăţământ.  Elevii din învăţământul primar merg fiecare unde îşi doresc, la două opţionale în general. Ei vor merge la clase diferite, aşa cum vedem în filmele americane, unde unii au cursuri, iar alţii merg în altă parte pentru a face altceva. Elevii au ales deja. Avem o parte dintre experţii externi cu noi. Normal că experţii care au propus opţionale au fost şi primii aleşi. Elevii s-au săturat de noi, indiferent de ce am propune”, a declarat directorul Liceul Tehnologic „Henri Coandă” Tulcea, Mihai Tiuliumeanu.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.