Consiliul Judeţean (CJ) Tulcea a început demersurile pentru construirea unei unităţi sanitare cu servicii de paliaţie în municipiu, măsură necesară având în vedere că multe persoane în vârstă trăiesc singure, fără îngrijitori din familie.
Unitatea sanitară care va furniza servicii de paliaţie va fi construită în incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea, într-o zonă neconstruită situată între clădirile secţiei TBC şi secţiei de Psihiatrie.
De altfel, în şedinţa plenului judeţean de luna aceasta, consilierii judeţeni vor vota un proiect de hotărâre în acest sens, pas necesar în vederea obţinerii unei finanţări nerambursabilă prin Programul Sănătate 2021-2027.
Valoarea estimată pentru realizarea proiectului este de 34.327.290,99 lei inclusiv TVA. Valoarea eligibilă a proiectului este de 12.518.699,00 lei inclusiv TVA, valoarea neeligibilă a proiectului este de 21.808.591,99 lei inclusiv TVA. Contribuţia proprie în proiect a Unităţii Administrativ- Teritoriale Judeţul Tulcea este în sumă de 22.058.965,97 lei inclusiv TVA, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, în cuantum de 21.808.591,99 lei inclusiv TVA cât şi contribuţia de 2% din valoarea eligibilă a proiectului în cuantum de 250.373,98 lei inclusiv TVA, reprezentând cofinanţarea proiectului ,,Construire unitate sanitară care furnizează servicii de paliaţie, Judeţul Tulcea”.
Cu toate că Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea este cea mai importantă unitate sanitară a judeţului Tulcea, asigurând asistenţa medicală de specialitate, aceasta nu asigură şi servicii de paliaţie.
„Necesitatea implementării acestui proiect rezultă din cerinţa generală privind diversificarea serviciilor medicale şi dezvoltarea de noi servicii, precum şi din lipsa unei unităţi sanitare care să furnizeze servicii de paliaţie în judeţul Tulcea. Prin construirea unităţii sanitare se va asigura o locaţie optimă din punct de vedere al amplasării, amenajării şi echipării, unde să poată fi asigurate serviciile de paliaţie pentru toţi locuitorii municipiului şi ai judeţului Tulcea. Unitatea sanitară care va furniza servicii de paliaţie va fi construită în incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea într-o zona neconstruită, situată între clădirea secţiei TBC şi secţiei de Psihiatrie”, se arată în proiect.
Unitatea sanitară care va furniza servicii de paliaţie va avea o suprafaţă construită desfăşurată de 2.378,00 mp şi regim de înălţime D+P+2 2 şi va fi dotată cu echipamente, aparatură specifică şi mobilier medical.
Unitatea sanitară va cuprinde 26 de paturi distribuite în saloane de 1 sau 2 locuri, cu baie integrată pentru persoane cu dizabilităţi, camera tratamente cu lavoar, cabinet medical cu baie integrate, cameră de gardă cu baie integrate, cameră spălător pacienţi + ploscar, cabinet consiliere, boxă curăţenie, recepţie, oficiu alimentar, cameră administrativă, cameră decedat, spaţiu rugăciune, spaţiu socializare/sală de mese, spaţii tehnice, vestiare personal.
Morbiditatea populaţiei, în creştere în Tulcea
Conform Strategiei Integrate de Dezvoltare Durabilă Delta Dunării (SIDDDD), calitatea precară a infrastructurii şi serviciilor medicale se reflectă şi în indicatorii demografici de la nivel judeţean: speranţa de viaţă a populaţiei judeţului în anul 2022 este de doar 72,70 ani, faţă de 73,18 ani la nivelul anului 2020.
„Morbiditatea populaţiei este în creştere, mai ales pentru afecţiuni ale sistemului circulator, digestiv şi oncologice, fenomen care va continua şi va pune o presiune crescândă pe infrastructura medicală de la nivel local. Condiţiile de mediu specifice din judeţul Tulcea, precum existenţa Deltei Dunării cu zone vaste acoperite de apă şi 1 mlaştini, acces redus la apă potabilă, izolare şi acces dificil la servicii medicale specializate, populaţii mari de ţânţari şi păsări migratoare, obiceiul localnicilor de a bea apă nefiltrată din Dunăre şi de a creşte diferite animale domestice şi păsări etc., influenţează toate negativ morbiditatea şi mortalitatea specifice prin boli digestive, gripă, antrax, holeră şi boli legate de paraziţi. În acest context, ratele morbidităţii pentru acest tip de boli sunt mult mai ridicate decât în alte zone din România”, se arată în raportul cate însoţeşte proiectul de hotărâre.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.