Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR) trage un semnal de alarmă: orice creştere de TVA ar putea avea efecte devastatoare asupra întregului sector HoReCa. Reprezentanţii industriei avertizează că sute de afaceri mici şi mijlocii riscă să dispară de pe piaţă, iar preţurile finale ar putea creşte brusc. Orice creştere de TVA, chiar şi de 1%, va închide foarte multe business-uri de dimensiuni mici şi medii din industria ospitalităţii din România şi va îngreuna activitatea tuturor celor care vor rămâne pe piaţă, se menţionează într-un comunicat al Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR).

Situaţia este îngrijorătoare, iar antreprenorii tulceni se aşteaptă la cel mai dur scenariu: falimentul.

Orice taxă în plus va afecta automat industria HoReCa, dar şi pe turiştii care vor scoate din buzunar mai mulţi bani pentru serviciile hoteliere, dar şi pentru o masă în oraş.

„Nu am văzut efectiv pachetul de măsuri. Am văzut că circulă aceste informaţii în spaţiul public, şi inclusiv un comunicat trimis de Federaţia Patronatelor din Ospitalitate, practic entitatea care coagulează toate organizaţiile, asociaţiile, federaţiile din ţară. Au transmis un mesaj foarte ferm să nu se întâmple acest lucru pentru că va impacta clar industria HoReCa, deja impactată de tot contextul socio-economic tensionat. Orice taxă în plus este clar că va afecta multe afaceri. Orice măsură care impactează industria HoReCa şi, evident, afectează consumatorii, clienţii, turiştii este clar că nu are niciun efect pozitiv asupra nimănui, poate asupra statului, dar nu ştiu dacă asta este soluţia, să se orienteze către HoReCa”, ne-a declarat coordonatorul Organizaţiei de Management al Destinaţiei (OMD) Municipiul Tulcea, Alexandru Filip.

Cea mai bună soluţie pentru reducerea deficitului bugetar ar fi diminuarea cheltuielilor statului, şi nu această presiune care ar putea fi pusă în cârca HoReCa.

„Eu îmi menţin părerea, ca majoritatea oamenilor din mediul public, că prima măsură pe care trebuie s-o ia politicienii este să taie din cheltuielile statului şi abia apoi, dacă nu se rezolvă problema, să se gândească poate la noi taxe şi impozite, dar nu cred că contextul actual permite aşa ceva.  Falimentul este foarte greu de digerat, dar este clar că multe afaceri din HoReCa, de la cele mai mari hoteluri la cele mai mici restaurante, vor avea de suferit, nu este nicio urmă de îndoială aici. Ele deja au de suferit din cauza contextului actual, pentru că există această incertitudine, iar consumul a scăzut. Evident că primele categorii de cheltuieli tăiate de pe lista românilor sunt mofturile, serviciile, iar aici intră şi turismul. Se simt aceste lucruri deja. Dacă vor mai fi şi alte măsuri care să impacteze, atunci este clar că pentru multe afaceri din turism deja şi supravieţuirea va fi un obiectiv greu de atins. Eu unul nu am văzut majorări de tarife la restaurante sau la unităţile de cazare. Majoritatea practică grila pe care au setat-o la începutul anului sau la începutul sezonului estival. Chiar dacă anumite cheltuieli au crescut în aceste luni, nu m-am atins de grilă, ci a rămas aşa cum am propus-o la începutul anului. Orice majorare de taxe aduce de la sine o posibilitate ca tarifele să fie crescute pentru acoperirea cheltuielilor. Dacă se va întâmpla acest scenariu consumul va scădea şi mai mult. Nu cred că asta este soluţia, să vină cu taxe noi şi să se majoreze TVA-ul, mai ales într-o industrie extrem de sensibilă, cum este turismul”, ne-a spus Alexandru Filip.

Antreprenorii se aşteaptă la creşteri semnificative, de 40%, la serviciile hoteliere şi odată cu ele un număr redus de turişti.

„Noi avem contracte semnate de anul trecut, din noiembrie-decembrie. Mie îmi este greu să-i spun clientului meu, mai ales celui străin, că trebuie să-i mai pun 10% la preţ. Toată lumea este îngrijorată de situaţia actuală. Creştere peste noapte de 10%, în condiţiile în care noi avem deja contractele semnate, reprezintă o valoare imensă. În ipoteza în care vor fi adoptate măsurile ne aşteptăm ca mulţi antreprenori să dea faliment. Vine scumpirea la energie, la mine în ofertă este deja plus 30%. Noi am depus încă de anul trecut pentru Electric Up, iar Ministerul Energiei încă nu a dat drumul la acest program. La serviciile noastre hoteliere vor creşte preţurile cu aproximativ 40%. Şi aşa mergem cu preţuri foarte mici pentru a fi competitivi pe piaţa externă, în condiţiile în care principalii noştri concurenţi, bulgarii, au TVA în jur de 5-8%. În mod sigur numărul turiştilor va scădea. Delta şi aşa este percepută ca o destinaţie scumpă”, afirmă Raluca Cacencu, coordonator al viitoarei Organizaţii de Management al Destinaţiei Turistice Eco Delta Tulcea.

Dacă ar fi taxată concurenţa neloială şi n-ar mai exista cunoscutul turism la negru, sta-tul ar încasa foarte mulţi bani de pe urma persoanelor care în prezent lucrează ilegal în acest domeniu.

„Fie că vorbim de servicii de cazare sau de alimentaţie publică, principalul nostru concurent este acea economie la negru. În ciuda faptului că noi ne plătim taxele la zi, ne vedem de treaba noastră, ne autorizăm, plătim drepturi de autor la vreo 7-8 organisme  pentru muzică, televizoare etc., statul ne spune mereu că nu poate să ia măsuri împotriva acestui turism la negru, deoarece nu pot intra în curţile oamenilor pentru a constata dacă ei cazează sau servesc masa fără să fie autorizaţi. Aici este principala noastră problemă. Dacă statul ne-ar proteja de această concurenţă la negru cred că nu ar mai fi nevoie să crească TVA-ul. Cred că secretul este o mai bună colectare a taxelor”, a  precizat Raluca Cacencu.

De asemenea, în contextul în care se elimină plafonarea preţurilor la energia electrică se anunţă scumpiri la restaurante şi hoteluri şi cu 20%, la Tulcea.

„Pachetele noastre turistice sunt contractate la un preţ ferm. Eu nu pot să-i spun clientului meu, care şi-a plătit pachetul, că a crescut TVA-ul şi mai trebuie să-mi dea încă 10%. Clientul dacă ştia că preţul este cu 10% mai mare poate că nu mai venea la mine şi mergea în Bulgaria, Grecia, Turcia, unde este mai ieftin. Toate ţările au un TVA redus în HoReCa, deoarece banii care se cheltuie sunt consideraţi că au fost deja impozitaţi. Noi pierdem clienţi prin această politică. Din punctul meu de vedere, aşa-zisa liberalizare trebuia făcută altfel. Eu nu înţeleg de ce suntem nevoiţi să plătim cel mai scump preţ la energie din Europa în condiţiile în care noi avem excedent de energie. Dacă costul la energie creşte, o ia razna toată economia, din nou plecăm cu o inflaţie care şi aşa este cea mai mare din Europa. Impactul energiei în servicii va fi cu 15-20% în turism. Nu ne aşteptăm neapărat la faliment, dar, cel puţin pentru Deltă, la pierderi nerecuperabile. Totuşi, industria din Deltă a fost şi este afectată de războiul din Ucraina şi mai ales de comunicarea deficitară a autorităţilor. De aceea această metodă de lucru, prin care se dă drumul în spaţiul public la tot felul de zvonuri, nu fac decât rău. Acesta este politicianism, în care chemi partenerii sociali doar ca să-i consulţi, dar iei tot ce decizii crezi tu, şi nu o politică responsabilă a unui stat. În orice stat normal nu se întâmplă nimic fără decizia sindicatelor şi patronatelor”, ne-a spus preşedintele Asociaţiei Patronale în Turismul din Delta Dunării (APTDD), Daniel Iluşcă.

Pe data de 1 iulie, va expira schema de plafonare a preţurilor la energie electrică în România, propriu-zis, Guvernul nu va mai oferi ajutor iar piaţa va fi liberalizată complet. În acest context se aşteaptă scumpiri şi de 50% sau chiar mai rău, a facturilor la energie electrică. În plus, tot de la 1 iulie va expira şi plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază. Efectele vor fi resimţite inclusiv în domeniul HoReCa din România, fiind aşteptate scumpiri la hoteluri şi restaurante. În plus, măsurile fiscale de redresare, discute de grupul tehnic al specialiştilor de la partide, includ şi propunerea majorării impozitului pe profit de la 9% la 19 % pentru HoReCa. Specialiştii în industria ospitalităţii spun că această măsură va duce la scumpiri şi de peste 30%, la serviciile de turism.