Incendiul de vegetaţie uscată şi fond forestier izbucnit în apropiere de Chilia Veche, lichidat după patru zile, luni seară, a afectat aproximativ 1.300 de hectare de vegetaţie uscată şi 80 de hectare de fond forestier.
Acum situaţia se află sub control, afirmă primarul comunei Chilia Veche, Timur Ciauş. Incendiul s-a manifestat la o distanţă considerabilă de locuinţele cetăţenilor, nefiind pusă în pericol viaţa cuiva.
„Localitatea nu este afectată în niciun fel, doar terenul Consiliului Judeţean. Incendiul s-a manifestat pe terenurile agricole aflate în concesiune, aparţinând CJ-ului. Mirosul de fum nu se mai resimte. Aerul s-a reîmprospătat şi nu mai este nicio problemă din punct de vedere olfactiv. Astăzi am mai stins cioatele sălciilor vechi care mocneau, dar totul este izolat şi sub control. În acest moment nu mai este nicio problemă. Să sperăm că nu vom mai vorbi despre reaprinderea focarelor. Pe perioada manifestării incendiului, aerul nu a fost greu respirabil în localitate, doar lângă incendiu era fumul gros. Deoarece bătea vântul, fumul a fost împrăştiat. Pe de-o parte asta a fost bine, deoarece aerul era respirabil, dar pe de altă parte propaga şi incendiul. Nicio proprietate nu a fost afectată, incendiul manifestându-se la distanţă considerabilă de locuinţe. Prioritatea noastră în astfel de cazuri sunt oamenii şi viaţa acestora. De asemenea, animalele sălbatice au fugit, nu au stat în calea focului, iar pe cele domestice le-am evacuat”, ne-a declarat, ieri, primarul comunei Chilia Veche, Timur Ciauş.
Alături de pompieri au participat la acţiunea de stingere a incendiului poliţişti de frontieră, de penitenciar, voluntari ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) din Chilia Veche, precum şi localnici.
În toate cele patru zile, şapte voluntari ai SVSU Chilia Veche au muncit necontenit pentru lichidarea celui mai violent incendiu care s-a manifestat în ultimii ani în Delta Dunării.
„Primăria a intervenit cu o autospecială, o cisternă, o barcă şi cu voluntari pentru stingerea incendiului. Cetăţenii erau îngrijoraţi, mai ales că vântul s-a schimbat în trei direcţii în aceeaşi zi. Am reuşit în cele din urmă, după patru zile de foc continuu, să-l lichidăm. ISU venea în schimburi, dar voluntarii SVSU au fost în permanenţă prezenţi. Au fost vreo 7 voluntari implicaţi în permanenţă, plus locuitorii satului, deţinătorii de tractoare, şi am încercat să izolăm zona. Şi aşa pagubele au fost uriaşe, dar dacă nu interveneam erau şi mai mari. Noi suntem 12 voluntari la SVSU Chilia Veche, dar doar 7 au participat activ. Eforturile tuturor au fost foarte mari. Am primit şi sprijinul Poliţiei de Frontieră, al Penitenciarului. Am văzut ce înseamnă puterea focului, cu care nu te joci. Nu am mai avut un incendiu atât de violent în comuna Chilia Veche. Anul trecut a mai fost unul, dar nu atât de violent. Nu cred că a mai fost vreodată un incendiu atât de puternic în Delta Dunării. Mulţumesc tuturor celor care au participat la lichidarea acestuia”, a spus primarul comunei Chilia Veche.
Incendiul ar fi izbucnit din cauza unei păsări care a atins un transformator electric, a luat foc şi a atins vegetaţia uscată, fiind descoperită chiar de primarul din Chilia Veche.
„Totul a plecat de la o cioară. Vineri am fost la faţa locului şi am văzut cioara, nu credeam niciodată că de la o pasăre poate porni un incendiu atât de violent. S-a electrocutat din cauză că a atins un transformator electric şi a luat foc, iar din pricina vântului puternic acesta s-a extins. Eu le-am arătat pasărea celor de la ISU. A fost o muncă titanică, contracronometru, deoarece focul se reaprindea. Salciile care erau foarte bătrâne, putrezite pe dinăuntru, mocneau şi cum prindeau puţin oxigen se reaprindeau”, explică primarul Ciauş.
Edilul împreună cu viceprimarul localităţii din Delta Dunării au coordonat activitatea voluntarilor în toate cele patru zile de foc, în acest moment existând şanse foarte mici să se reaprindă vreun focar.
„Am participat direct la stingerea incendiului, chiar am coordonat activitatea. În momentul de faţă sunt şanse foarte mici să repornească incendiul. Împreună cu viceprimarul Cristian Gorgovschi am făcut echipă foarte bună. Coordonam activitatea din părţi diferite şi ţineam legătura şi cu cei de la ISU. Când sunt doi coordonatori pe zone, altfel merge treaba, deoarece eşti mintea limpede care dirijează lucrurile. Când vezi focul în spatele tău nu este o senzaţie tocmai plăcută. Voluntarii SVSU Chilia Veche sunt oameni care profesează în domenii diverse şi fac această activitate pro bono, nefiind remuneraţi. Le mulţumim pentru implicarea lor continuă în situaţiile de urgenţă”, a adăugat Timur Ciauş.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.