Zeci de directori de şcoală din judeţ îşi vor pierde posturile de conducere în urma comasării şcolilor în unităţi mai mari cu personalitate juridică.
Procesul din legea fiscal-bugetară promovată de Guvernul Bolojan va presupune desfiinţarea personalităţii juridice pentru şcolile care au mai puţin de 500 de elevi, în special din mediul rural, care vor deveni structuri arondate altor şcoli, unele chiar din alte localităţi.
În judeţul Tulcea, doar 20 de şcoli şi licee au un număr de peste 500 de elevi. Directorii rămaşi în funcţii vor avea normă de predare de 14 ore pe săptămână, faţă de 6 ore în prezent şi nu mai au dreptul la ore în regim „plata cu ora”. De asemenea, profesorii care suplineau catedra directorilor nu vor mai avea orele respective.
Despre aceste măsuri, directorul Colegiului Naţional „Spiru Haret” Tulcea, prof. Florin Anastasiu, atrage atenţia că ele nu vizează deloc problemele reale din învăţământ, fiind menite doar să genereze economie la buget.
„Cred că este extrem de trist că prima măsură pe care o ia Guvernul şi ministrul educaţiei în domeniul învăţământului nu are nimic de-a face cu optimizarea şi eficientizarea sistemului. Eludează total problemele reale ale sistemului de educaţie, respectiv lipsa cadrelor didactice calificate şi îmbătrânirea actualului corp profesoral. Primele măsuri sunt strict financiare, menite nicidecum să facă sistemul mai puternic, ci, dimpotrivă, să-l slăbească din încheieturile şi aşa şubrede pe care le avea. Aceste măsuri sunt strict menite să genereze economie la buget, care eludează tot ce s-a spus despre sistemul de educaţie până în acest moment, că ar fi prioritate naţională. Se dovedeşte faptul că pentru unii nu este prioritate naţională şi că dacă se pot scoate bani, atunci trebuie să se scoată bani cu orice preţ. Eu sunt absolut siderat de faptul că prima măsură concretă luată de Guvern şi ministru este una strict de natură economică, lovind grav unităţile şcolare. Până acum eram cu toţii de acord că sunt prea mulţi elevi într-o clasă, respectiv 24-26 de elevi, dar se pare că nu sunt. Clasele vor fi şi mai mari, se va depăşi această cifră. Că sunt puţini profesori, nu-i nicio problemă, să fie puţini. Când vor creşte normele, se vor pierde posturi, în momentul în care vor fi mai mulţi elevi în clasă, se vor pierde clase. Nu cred sub nicio formă că acest lucru va genera un plus de orice natură ar fi el în sistemul de educaţie”, ne-a declarat prof. Florin Anastasiu.
Liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar filiala Tulcea, Mihai Roma, îi îndeamnă pe directori să iasă la protest de data aceasta, atrăgând atenţia că mulţi dintre ei nu au participat la greva din 2023.
„Impactul va fi unul negativ. Tot învăţământul, cel puţin un an dacă nu şi mai mult, va fi dat peste cap. Am înţeles că li s-a cerut inspectoratelor şcolare ca în termen de 15 zile să facă noile scheme de încadrare, comasări în baza noilor normative pentru elevi pe clase, comasări pe linie de şcoli în vederea obţinerii personalităţii juridice, deci este o mare brambureală. Ştiu că cei din Guvern sunt cu sabia la gât, dar nu cred că trebuia să se ajungă aici, se putea amâna pentru anul şcolar viitor. Oricum câştigul va fi foarte mic. Eu consider că nu sunt corecte calculele lor şi vor ajunge la concluzia că măsurile nu au fost suficient de bine gândite. Aceste măsuri, mai ales într-un judeţ ca Tulcea, unde avem efective foarte scăzute de elevi, vor da mari dureri de cap directorilor care mai rămân, inspectorilor, va fi foarte greu să găsească suficiente ore pentru anumite catedre. Vor fi profesori care probabil se vor plimba prin trei-patru sate”, a explicat Mihai Roma.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.