Reglementarea prezenţei sălilor de jocuri de noroc va fi transferată autorităţilor locale, a declarat recent premierul Ilie Bolojan. Mai exact, consilierii locali şi primarul ar urma să reglementeze şi să decidă regimul de autorizare faţă de astfel de afaceri, începând de la densitatea lor şi zonele unde vor avea posibilitatea să-şi desfăşoare activitatea, până la taxele suplimentare pe care le pot aplica.
Primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, susţine această măsură şi spune că, după concretizarea ei, va muta sălile de jocuri de noroc în zone mai puţin locuite ale oraşului şi va implementa şi suprataxarea acestor tipuri de afaceri.
„De-abia aştept să se concretizeze această lege, iar primarii să aibă posibilitatea justificată să mute aceste afaceri pe străzi mai puţin locuite, de exemplu în jurul zonelor industriale. De asemenea, primarii să se poată opune deschiderii unor astfel de activităţi atunci când numărul lor este deja foarte mare. Bineînţeles că nu voi mai autoriza aceste jocuri de noroc, mai ales în zonele centrale ale oraşului. Eu nu voiam să le autorizez nici pe cele care există, pentru că multe s-au înfiinţat de când sunt eu primar. Deşi cetăţenii reclamau acest lucru, eu nu aveam posibilitatea să intervin. Bineînţeles, voi adăuga şi această taxă specială”, ne-a declarat Ştefan Ilie.
Edilul atrage atenţia că primarii din municipii au încercat de-a lungul timpului să găsească soluţii pentru a reduce numărul sălilor de jocuri de noroc, însă fără succes din cauza legislaţiei.
„Este o iniţiativă care, prin acest pachet de măsuri fiscale, ajunge să se concretizeze. O iniţiativă pe care primarii, mai ales din municipii, o au de foarte mult timp, fiindcă aici sunt jocurile de noroc. Mulţi cetăţeni, care sunt împotriva acestor activităţi, dar care au văzut că aproape pe fiecare stradă se mai deschide câte un astfel de spaţiu, erau revoltaţi pe primărie şi pe primar. Considerau că primarul autorizează astfel de activităţi. Aşa cum se vede şi acum din pachetul de măsuri fiscale şi din comunicatul premierului Ilie Bolojan, primarii nu aveau niciun fel de aport, nici măcar să dea vreun aviz. Cei care au legiferat aceste activităţi au avut grijă să scoată din ecuaţie primarul, deşi noi avizăm, avem compartiment comercial, au exclus această activitate tocmai pentru a nu se implica primarii, care la presiunea publicului le-ar fi interzis sau n-ar fi dat autorizaţii pentru atât de multe. Noi, primarii, am încercat de-a lungul timpului să găsim tot felul de soluţii şi să modificăm legislaţia. N-am reuşit până acum să facem acest lucru”, a explicat Ştefan Ilie.
Primarul spune că, deşi anul trecut Primăria Tulcea a supraimpozitat clădirile folosite de firmele specializate în jocuri de noroc cu 50%, această măsură nu a avut niciun succes.
„Singura soluţie pe care am identificat-o şi pe care am aplicat-o şi la Tulcea a fost să mărim impozitul clădirilor care adăpostesc astfel de activităţi, adică pe proprietarii imobilelor unde se desfăşoară această activitate. Această măsură a măririi impozitului nu a avut niciun succes, în sensul că ei câştigă foarte mulţi bani din păcănele, astfel încât puteam noi să mărim oricât impozitul, tot şi-ar fi desfăşurat activitatea. Păcănelele nu doar că distrug viaţa socială, economică şi psihică a cetăţeanului care practică jocurile de noroc, dar generează şi conflicte, scandaluri, vandalism, mizerie. În jurul lor s-au întâmplat şi se întâmplă foarte multe conflicte şi probleme pe care le reclamă vecinii din zonă sau chiar cei care au căzut victime jocurilor de noroc. Este firesc ca în vremurile în care trăim să existe şi astfel de activităţi, dar ele pot exista la marginea localităţii, pe anumite străzi, unde eventualele conflicte sau zgomote mai mari să nu deranjeze cetăţenii”, a precizat Ştefan Ilie.
Această măsură face parte din al doilea pachet de reforme anunţat de Guvern, care urmează să fie prezentat Parlamentului până la finalul lunii.
Recent, o altă măsură a fost luată la nivel naţional pentru stoparea fenomenului jocurilor de noroc, care a luat amploare în ultimii ani în România. Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a introdus mai multe modificări semnificative ale Codului Audiovizualului care înăspresc regulile privind difuzarea reclamelor la jocurile de noroc în mass-media. Astfel, CNA a interzis apariţia vedetelor şi influencerilor în reclamele jocurilor de noroc.