Navigaţia a devenit periculoasă sau imposibilă în mai multe zone ale Deltei, cota apelor Dunării la Tulcea fiind marţi de 18 cm, potrivit Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD).

Problemele cele mai mari se înregistrează în complexele lacustre Sireasa, Şontea, Fortuna, Roşu, Lumina, Puiu, Matiţa, Merhei. Afectate sunt şi zonele Gorgova-Uzlina, Dunavăţ şi Razim-Sinoe, iar conducătorilor de nave şi ambarcaţiuni li se cere atenţie sporită.

Din cauza scăderii cotei apelor pe canale, turismul lent va muri în viitorul apropiat, atrage atenţia Ciprian Safca, proprietarul unei firme ce organizează excursii în Delta Dunării.

„Turismul lent din păcate este cam mort. Neavând lacuri pe care să le putem arăta, turismul cam moare, cel puţin în zona Tulcei. Fiind cel mai aproape de Dunăre, toate sedimentele se depun în apropierea lacurilor din Tulcea, vorbim aici de zona Lacului cu Coteţe, zona lacurilor Meşter, Alb, Nebunu, Martin. Toate aceste lacuri sunt colmatate. De fapt ele nu mai sunt lacuri, ci câmpii. Din păcate acesta este termenul, nici mlaştini nu mai sunt. Dacă vorbim de şalupele vechi, cele de fier cum erau înainte, ele nu mai au deloc căutare, tocmai pentru faptul că nu prea au ce să arate. Acesta este adevărul. Într-un traseu de patru ore poţi să mergi doar pe două canale. Neavând ce să arate acest tip de turism el moare şi câştigă cel rapid. Turismul lent este foarte slab, inclusiv catamaranele nu mai au unde să mai intre. Nu avem niciun traseu alternativ sau zone unde să putem face acest turism lent”, ne-a declarat Ciprian Safca.

Excursiile în Delta Dunării încă se mai fac, dar peisajele pe care turiştii le pot admira sunt reduse din cauza nivelului scăzut al cotei apelor şi puţinelor zone în care ambarcaţiunile mai pot circula în siguranţă.

„Turismul lent presupune să ai zone în apropiere în care poţi să arăţi ceva, iar la noi vorbim doar despre complexul Sireasa şi canalul Mila 36, dar şi acolo apele sunt foarte mici. În lac nu se mai poate intra decât foarte puţin în gura lui. Singurul traseu care mai este viabil acum este cel de patru ore. Din păcate, acesta merge şi se întoarce pe acelaşi traseu. În prezent încă facem excursii, dar din păcate acest nivel scăzut este şi în defavoarea turistului pentru că are mai puţine lucruri de văzut. Înainte dacă se putea traversai Lacul Furtuna acum nu se mai poate, fiind un risc foarte mare. Dacă încerci să-l treci, şi aici ne referim la ambarcaţiunile rapide, rişti să rămâi în interiorul lacului cu motorul încins, adică să ajungi într-o situaţie foarte neplăcută. Fiecare operator întâmpină astfel de situaţii care nu sunt plăcute, deoarece cu natura n-ai cum să te pui. Încercăm să depăşim momentul cu brio ca să nu afectăm experienţa turiştilor, dar din păcate uneori se poate întâmpla”, a precizat Safca.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.