Numărul de turişti a scăzut drastic în acest sezon estival în Delta Dunării, este constatarea antreprenorilor din HoReCa, ei anticipând că lucrurile vor merge şi mai rău dacă Guvernul nu-şi temperează măsurile de taxare. Un factor important a fost reducerea voucherelor de vacanţă, care aduceau clienţi, dar în top sunt războiul din Ucraina, turismul „la negru” şi majorările TVA.

Planurile Guvernului de a creşte TVA-ul în HoReCa de la 1 ianuarie 2026 adaugă la nemulţumiri în rândul patronatelor din turism. Reprezentanţii industriei avertizează că o asemenea măsură ar putea distruge definitiv competitivitatea industriei şi ar penaliza direct populaţia.

Preşedintele Asociaţiei Patronale în Turismul din Delta Dunării (APTDD), Daniel Iluşcă, atrage atenţia că România este deja dezavantajată faţă de alte ţări din Europa pentru că are un TVA mai mare decât acestea şi costuri mult mai ridicate la utilităţi, ceea ce face ca pachetele turistice să fie automat mai scumpe, iar o nouă majorare ar face situaţia şi mai dificilă.

„În Europa suntem pe aceeaşi piaţă cu Bulgaria şi Grecia, care au TVA redus la servicii de cazare şi masă. Automat, concurăm pe aceeaşi piaţă, iar majoritatea statelor europene aplică TVA redus pentru aceste servicii. Trebuie să pornim şi de la premisa că banii cheltuiţi în zona HoReCa sunt deja bani impozitaţi o dată. Sunt rezervele oamenilor provenite din venituri taxate din toate punctele de vedere. Trebuie să ţinem cont şi de impactul pe care gestionarea economiei l-a avut de la pandemie încoace, unul deloc fericit, mai ales fără târguri internaţionale. Aş ruga membrii Executivului să meargă la târguri internaţionale, în Europa sau oriunde în lume, pentru a vedea cum se prezintă alte state din punct de vedere turistic. Astfel s-ar arăta şi cât de interesat este Guvernul să obţină venituri în buget din turism. De exemplu, Bulgaria obţine 10-12% din PIB din HoReCa, având un număr de turişti de patru-cinci ori mai mare decât România, deşi este o ţară de două ori mai mică. În primul rând, lipseşte o consultare serioasă şi pragmatică asupra modului în care putem păstra turiştii români în România. Trebuie spus că o mare parte dintre cei care aleg Bulgaria, Turcia sau Grecia sunt cetăţeni români. Cum putem reduce aceste pierderi? Alte state oferă şi alte beneficii pentru această industrie în sensul costurilor reduse la utilităţi, ceea ce le permite să ofere pachete mai ieftine. Aici ar trebui să se concentreze Executivul. Nu trebuie să reinventăm roata, ci doar să vedem ce au făcut alţii şi cum putem aplica şi noi”, ne-a declarat Daniel Iluşcă.

Managerul Organizaţiei de Management al Destinaţiei (OMD) Turistice Municipiul Tulcea, Alexandru Filip, spune că în urma majorării TVA-ului multe afaceri din sectorul HoReCa îşi vor mări preţurile sau vor intra în faliment.

„Dacă se va întâmpla acest lucru este clar că ar afecta din plin tot sectorul HoReCa, inclusiv afacerile din turismul tulcean. Majoritatea vor creşte tarifele în contextul reducerii consumului, serviciile sunt primele tăiate de pe listă de români, aşa că turismul va avea mult mai mult de suferit decât suferă în prezent. Asta într-adevăr ar însemna insolvenţă, faliment, probabil, pentru unele afaceri. Nici nu aş căuta acum să creez o imagine apocaliptică, pentru că n-o să moară complet turismul românesc, dar vor fi multe afaceri care vor avea de suferit”, ne-a declarat Alexandru Filip.

Raluca Cacencu, coordonator al viitoarei Organizaţii de Management a Destinaţiei Turistice Eco Delta Tulcea, atrage atenţia că turismul este deja afectat în zona Deltei Dunării de războiul din Ucraina şi scumpirile în lanţ din ultima perioadă.

Antreprenoarea subliniază faptul că majoritatea problemelor din sectorul HoReCa în Tulcea sunt apropierea de războiul din Ucraina, accesul care se face doar pe apă în Delta Dunării şi turismul „la negru” care creează o concurenţă neloială.

„Principalele cauze ce creează probleme în acest domeniu la Tulcea sunt războiul şi faptul că la noi în judeţ, în marea majoritate, accesul se face pe apă. Dacă preţul combustibilului creşte, atunci cresc exponenţial toate preţurile. Este vorba aceea, că până şi pâinea în Delta Dunării are miros de benzină. Adică şi pâinea trebuie s-o duci cu barca. Suntem sufocaţi şi de concurenţa neloială împotriva căreia statul nu ia nicio măsură în domeniul turismului. Este foarte greu să-i depisteze, nu au legislaţie să-i controleze. Sunt pline paginile de Facebook cu oferte de platouri făcute în casă, prăjituri, cazări la fel, adică persoane fizice care oferă aceste servicii fără autorizare. În momentul în care o unitate de cazare se autorizează, încep să vină plăţile pentru dreptul de autor, pentru autorizare, taxele şi impozitele aferente veniturilor. Sunt nişte costuri pe care noi trebuie să le adăugăm în preţul de cazare şi astfel nu putem să ţinem pasul cu cei care practică acest turism la negru. Din cauza acestor practici în turism ajunge să ni se crească TVA-ul tot nouă, care ne conformăm, ne plătim taxele la timp, suntem cei controlaţi, totul este la vedere. Ar trebui să aibă legislaţie şi să-i descopere pe cei care practică turismul la negru. Este un factor principal care ne afectează în mod direct şi deja situaţia este mai supărătoare ca niciodată”, a explicat Raluca Cacencu.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.