Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea, Dragoş Seucan, anunţă intensificarea controalelor tematice în contextul apropiatelor sărbători de iarnă, perioadă în care consumul de carne şi produse alimentare creşte semnificativ, iar riscurile pentru sănătatea publică sunt amplificate.
Pentru protejarea consumatorilor şi prevenirea toxiinfecţiilor alimentare, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea desfăşoară în această perioadă o amplă acţiune de verificare a unităţilor care produc, transportă, depozitează şi comercializează produse alimentare de origine animală.
Potrivit directorului Dragoş Seucan, controalele vizează pieţele agro-alimentare, abatoarele, unităţile de procesare, depozitele frigorifice, supermarketurile, restaurantele, cantinele, unităţile de catering, laboratoarele de cofetărie şi patiserie, precum şi magazinele alimentare. Inspectorii verifică în principal condiţiile de igienă, trasabilitatea, modul de ambalare, transport şi depozitare, certificarea şi marcarea produselor, în special a cărnii proaspete de porc şi a produselor tradiţionale specifice sezonului.
În colaborare cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Tulcea, echipe mixte DSVSA-IPJ desfăşoară controale în trafic şi în pieţele volante, pentru a verifica legalitatea transportului animalelor vii, a cărnii şi a produselor alimentare, inclusiv în cazul transporturilor efectuate cu mijloace auto proprietate personală, atunci când acestea sunt destinate comercializării sau provin din zone cu restricţii sanitar-veterinare.
Programul de lucru al Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale este afişat public, inclusiv programul pentru zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi datele de contact ale persoanelor responsabile. Cetăţenii pot sesiza orice nereguli privind igiena şi siguranţa alimentelor, sănătatea şi bunăstarea animalelor, dar şi aspecte referitoare la examenul trichineloscopic.
DSVSA Tulcea avertizează că achiziţia cărnii sau a produselor din carne din surse necontrolate sanitar-veterinar reprezintă un risc major pentru sănătate. Produsele provenite din sacrificări clandestine sau din unităţi neautorizate pot transmite boli grave precum trichineloza sau alte boli para-zitare.
„Pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare şi a oricăror îmbolnăviri cauzate de agenţi patogeni ce pot fi transmişi la om prin consumul de carne şi produse din carne obţinute în condiţii de igienă precară sau cu origine necunoscută, recomandăm ferm populaţiei să achiziţioneze produse alimentare doar din unităţi autorizate sanitar-veterinar şi să verifice etichetarea, provenienţa şi certificarea acestora”, transmite directorul DSVSA Tulcea, Dragoş Seucan.
Instituţia reaminteşte că porcii sacrificaţi în gospodărie pot fi utilizaţi exclusiv pentru consum propriu, fiind strict interzisă comercializarea cărnii sau a produselor rezultate. De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor sau a produselor provenite din zone aflate sub restricţii din cauza evoluţiei Pestei Porcine Africane. Mişcarea porcilor între gospodării este interzisă, iar animalele trebuie să fie identificate şi înregistrate în Baza Naţională de Date. Mişcările neautorizate pot genera sancţiuni şi riscuri epidemiologice.
Sacrificarea porcilor în gospodărie este permisă numai pentru consum familial şi doar în cazul animalelor sănătoase clinic. Gospodarii pot solicita examinarea ante-mortem de către medicul veterinar, iar regulile de bunăstare trebuie respectate cu stricteţe.
Pentru efectuarea examenului trichineloscopic, DSVSA Tulcea pune la dispoziţia cetăţenilor trei puncte de lucru: Piaţa Sf. Gheorghe din Tulcea, Piaţa Veche din Tulcea şi Circumscripţia Sanitar-Veterinară din oraşul Babadag. Examenele se efectuează de luni până joi între 08:00-16:30, vineri între 08:00-14:00, iar în luna decembrie, la cerere, şi în weekend, între 09:00-13:00. Costul analizei este de 32,67 lei.
Sesizările privind siguranţa alimentelor pot fi făcute gratuit la Call Center-ul ANSVSA 0800.826.787., la numărul DSVSA Tulcea 0240.533.962. sau prin e-mail la office-tulcea@ansvsa.ro.
Directorul DSVSA Tulcea, Dragoş Seucan, subliniază că instituţia rămâne alături de consumatori şi de gospodari, oferind sprijin şi îndrumare pentru ca tradiţiile de iarnă să se desfăşoare în condiţii de siguranţă şi cu respectarea cadrului sanitar-veterinar.


