După 30 de ani de spor negativ în România, efectele se resimt intens pe piaţa muncii, inclusiv în Tulcea. Tot mai multe firme au nevoie de angajaţi pe care nu îi găsesc nicăieri, problemă ce va persista şi în viitor, dacă autorităţile nu intervin cu o strategie coerentă.
Una dintre soluţiile pentru criza angajaţilor este atragerea acestora din afara spaţiului european, măsură pe care o adoptă tot mai multe firme şi în Tulcea. Anul trecut, mulţi agenţi economici din Delta Dunării au apelat la angajaţii din ţări extracomunitare, cum ar fi Nepal, Sri Lanka, Bangladesh, Ucraina. De exemplu, un singur resort din Deltă are peste 100 de nepalezi angajaţi.
Anul trecut, 50 de angajatori din judeţul nostru au solicitat aprobările necesare pentru angajarea a 1.534 de persoane din afara UE. În anul 2022, numai în luna ianuarie, nouă angajatori au trimis astfel de cereri pentru 113 locuri de muncă vacante.
„În luna ianuarie 2022, un număr de nouă angajatori au solicitat adeverinţe necesare la Serviciul pentru Imigrări al judeţului Tulcea în vederea obţinerii autorizaţiei de muncă pentru cetăţenii din Statele nonUE. Au fost depuse oferte declarând locuri de muncă vacante în următoarele ocupaţii: sudor, tubulator naval, muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor, tehnician electronică, tinichigiu carosier, mecanic auto, electromecanic, tractorist, cameristă hotel, lucrător în bucătărie, bucătar, excavatorist pentru excavatoare cu rotor de mare capacitate”, ne-a declarat directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Tulcea, Cristian Denuşi.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.