Începând din această vară, zona falezei situată între Gara CFR şi Hotel Delta va putea fi folosită de operatorii turistici pentru operaţiunile de îmbarcare-debarcare.
În acest moment lucrările de reabilitare sunt realizate în proporţie de circa 60%, spun reprezentanţii Consiliului Judeţean. După turnarea plăcii de beton, urmează placarea cu granit, preconizată a fi finalizată până la sfârşitul anului.
„Portul este realizat în procent de circa 60% şi se are în vedere ca până în mai-iunie să avem faleza funcţionabilă, încercând să funcţioneze anumite activităţi în zonă. Începe turnarea plăcii de beton, iar partea de granit urmând să se finalizeze până la sfârşitul anului. Termenul este în aprilie 2023, dar sperăm să terminăm anul acesta în mare lucrarea, iar recepţia să o facem în ianuarie-februarie”, a declarat, ieri, în cadrul unei şedinţe extraordinare, Nicu Mihai, director executiv Accesare Fonduri şi Implementare.
Faleza Dunării, una dintre cele mai importante zone de agrement din municipiul Tulcea, a fost deţinută, din 1991 până în anul 2017, de APDM Galaţi, Primăria municipiului Tulcea şi CJ Tulcea. Lucrările de modernizare a portului şi falezei Dunării au demarat în iulie 2020. Termenul de finalizare a proiectului executat de asocierea Max Boegl România – Complex Delta Max Bogl Stiftung & Co.KG – Tulcea este 31 decembrie 2022.
CJ Tulcea a semnat în luna mai a anului 2019 contractul de finanţare pentru modernizarea falezei şi a Portului din municipiu, valoarea totală a lucrărilor prevăzută atunci fiind de circa 40 milioane de euro.
Tot ieri consilierii judeţeni au aprobat un proiect privind aprobarea contractării şi garantării unei finanţări rambursabile interne în valoare de 90 de milioane de lei. Împrumutul pe care Consiliul Judeţean îl va accesa va merge către proiectul de modernizare a drumului Niculiţel şi Turda – Sarichioi – 2.000.000 lei, eficientizarea energetică a clădirii – Spital Boli Contagioase – 6.000.000 lei, modernizarea Portului Tulcea – 20.000.000 lei, reabilitarea, modernizarea si extinderea Spitalului Judeţean de Urgenţă – 42.000.000 lei, dar şi reabilitarea Ambulatoriului – 20.000.000 lei.
Licitaţia pentru contractarea împrumutului va avea loc în circa 3 luni.
„Cei 90 de milioane de lei reprezintă completarea deficitului Consiliului Judeţean pentru investiţiile pe care le avem în derulare. Împrumutul nu este îndestulător, am luat în calcul că pe viitor vom avea anumite încasări la CJ, astfel încât să nu luăm un împrumut care să completeze total nevoia. Vor fi finanţate două componente, respectiv cofinanţările pe care le au proiectele europene şi de actualizare a preţurilor. Valoarea ofertelor depuse la acea vreme nu mai corespundea în decurs de un an de zile cu realitatea. La licitaţie cred că vom merge în 2-3 luni. Această sumă sper să acopere circa 80% din nevoie, iar celelalte 20 de procente sperăm să le recuperăm din încasările ce vor veni pe întregirea bugetului CJ”, a precizat preşedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu.
La data de 31 decembrie 2021 gradul de îndatorare a judeţului Tulcea era de 5,21% în condiţiile în care legislaţia în vigoare impune ca limita maximă de îndatorare din veniturile proprii să nu depăşească 30%.