Tulcenii pot depune proiecte de investiţii pentru dezvoltarea oraşului începând cu data de 1 iunie. Primăria municipiului Tulcea a anunţat deschiderea sesiunii de bugetare participativă, cetăţenii oraşului fiind aşteptaţi să depună propuneri pe platforma City On.

Propunerile vor putea fi depuse pentru şase categorii, iar finanţarea se va acorda pentru proiectele câştigătoare pentru fiecare dintre ele – maxim 50.000 de lei pentru fiecare categorie. Conform regulilor programului, banii nu vor fi primiţi de beneficiari, ci proiectele vor fi implementate de Primăria Tulcea.

Domeniile pentru care tulcenii pot face propuneri sunt: Amenajare de spaţii verzi şi locuri de joacă, Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei, Amenajare spaţii publice, mobilier urban, iluminat public etc., Infrastructură culturală şi educaţională, Protecţia mediului, colectarea deşeurilor, salubrizare etc. şi Digitalizare.

Aceasta este a doua sesiune de bugetare participativă implementată în municipiu.

Primarul Ştefan Ilie face apel la tulceni să depună proiecte, dar atrage atenţia ca acestea să fie bine argumentate şi, obligatoriu, să poată fi implementate în municipiu. La prima sesiune, cea din 2022, un cetăţean a propus realizarea unui trotuar spre Somova, de exemplu.

„A trebuit să existe această pauză şi pentru a prinde un pic de experienţă şi tulcenii, dar şi noi, administraţia. Câţiva interesaţi au depus nişte proiecte, care sunt foarte uşor de realizat, dar foarte puţini au votat. Şi ne-au ieşit pe locul întâi, de exemplu, nişte proiecte care nu puteau fi puse în practică. Nici noi nu aveam experienţă. Voiau să realizăm, de exemplu, un trotuar spre Somova, pe care nu puteam să-l facem, pentru că treceam pe lângă nişte terenuri private, nu era terenul primăriei. Acum suntem mult mai atenţi la detalii şi îi aşteptăm pe cetăţeni să se implice. O să încercăm din timp să avem un feedback faţă de cel care depune şi să-i spunem din timp să modifice proiectul, pentru ca acesta să fie realizabil. Prin aceste proiecte vrem să implicăm cetăţenii în dezvoltarea oraşului”, ne-a declarat Ştefan Ilie.

Sesiunea de depunere a proiectelor se va încheia pe data de 30 septembrie, iar evaluarea lor va avea loc în perioada 1-30 octombrie. Proiectele eligibile vor fi publicate în zilele de 30 şi 31 octombrie, acestea putând să fie votate pe site-ul City On în luna noiembrie. Afişarea proiectelor se va face în luna decembrie.

Proiectele câştigătoare la ediţia anterioară sunt următoarele: Sterilizare 240 de câini şi pisici oraşul Tulcea care a fost implementat, Drop in – Drop On – Amenajare participativă a curţii Liceului de Arte „George Georgescu”, Corp B , aflat în curs de implementare, Spaţiu recreativ dedicat persoanelor vârstnice, implementat, Rezervarea traversării pietonilor în zonele aglomerate a fost implementat prin instalarea semafoarelor cu buton pe Str. 1848.

Amenajarea trotuarului pentru siguranţa pietonală spre Somova este neimplementat, însă propunerea este luată în considerare la elaborarea noii centuri a municipiului, care va avea un nod rutier în zona respectivă. După cum scriam recent, noua centură are obţinute 17 din cele 26 de avize necesare, iar termenul pentru obţinerea autorizaţiei de construire şi a proiectului tehnic este finalul acestui an.

Bugetarea participativă este un model de bună practică preluat de la alte administraţii, un exerciţiu de implicare civică din partea cetăţenilor, un instrument care învaţă administraţia să-şi asculte cetăţenii.

Peste 1 milion de lei pentru proiecte cu finanţare nerambursabilă

Totodată, până pe data de 6 iunie este deschisă şi sesiunea pentru depunerea proiectelor cu finanţare nerambursabilă ale instituţiilor şi ONG-urilor din municipiu. Bugetul alocat anul acesta de administraţia locală este de 1.100.000 de lei, iar domeniile pentru care se acordă finanţarea nerambursabilă sunt cultura, sportul, educaţia civică şi tineret, social şi culte.

„Fac un apel către toţi cei interesaţi să depună proiecte. Scriitori au depus proiecte şi şi-au finanţat cărţi, s-au finanţat cărţi despre istoria oraşului, am avut cinematograf în aer liber în Piaţa Civică cu filme pentru toate vârstele”, a transmis primarul.

Cea mai mare sumă din bugetul total, respectiv 500.000 de lei, este alocată pentru activităţile culturale, iar cele mai mici sume, de câte 50.000 de lei, se vor aloca pentru acţiunile sociale şi de educaţie civică şi tineret.

Potrivit Ghidului solicitantului, finanţările nerambursabile trebuie să fie însoţite de o contribuţie din partea beneficiarului de minimum 10% din valoarea totală a proiectului pentru care se cere sprijin financiar de la bugetul local.