Comisia Europeană interzice folosirea aromelor de fum în prepararea produselor din peşte, carne şi brânză, decizia fiind deja publicată în Jurnalul Oficial al UE, însă acest lucru nu afectează afacerile Deltaica Seafood, compania tulceană care produce preparate din peşte bazate pe reţete tradiţionale din Delta Dunării, precum scrumbia de Dunăre afumată. Dimpotrivă, spune Daniel Buhai, directorul şi proprietarul Deltaica Seafood, această măsura este binevenită şi va elimina concurenţa neloială.

„Este foarte bună această interdicţie. Era un procedeu nesănătos care îi ajuta pe anumiţi producători să scurteze timpii de producţie şi să facă produse de proastă calitate şi nocive. Noi, SC Deltaica Seafood din Tulcea, nu am folosit niciodată aromele de fum şi nici nu o vom face pe viitor. Pe noi ne avantajează această măsură, deoarece elimină concurenţa neloială. Noi facem numai produse afumate în mod tradiţional, la fum, cu programe de afumare la rece care durează şi 12 ore la scrumbia de Dunăre. Ne avantajează această măsură şi suntem pentru adoptarea ei cât mai urgent. Concurenţii noştri de pe piaţă o să aibă de suferit, fiind învăţaţi să producă foarte repede şi ieftin. Aceştia vor fi nevoiţi să se conformeze noilor măsuri şi să  prepare produsele prin metode tradiţionale, cu fum, rumeguş”, ne-a spus Daniel Buhai.

Cele patru produse piscicole tradiţionale atestate pe scheme europene – scrumbia afumată de Dunăre, salata cu icre de ştiucă de Tulcea, ambele produse cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP), salată tradiţională cu icre de crap şi sardeluţa marinată, ambele produse cu Specialitate Tradiţională Garantată (STG) – sunt realizate de  firma din Tulcea. De asemenea, şi batogul de sturion urmează să primească certificare de la Comisia Europeană de Specialitate Tradiţională Garantată.

„Sardeluţa marinată este fabricată conform tradiţiei din România în cele trei sortimente, precum ulei de floarea-soarelui, ulei picant de floarea-soarelui şi vin. De asemenea, urmează certificarea  batogului deltaic de sturion”, ne-a spus Lidia Suhov, directorul de calitate la Deltaica Seafood.

Toate metodele de afumare sunt realizate în mod tradiţional şi natural, astfel încât să ofere un gust cât mai autentic.

„Scrumbia de Dunăre, care este certificată la nivel european şi ne mândrim că este un produs cu Indicaţie Europeană Protejată, nu se poate face decât în Tulcea, la membrii care sunt din grupul nostru de producători. De asemenea, avem batogul din crap argintiu, pastrama din crap argintiu, batogul de sturion care urmează să primească certificare de la Comisia Europeană de Specialitate Tradiţională Garantată. Mai avem macroul afumat la rece, file de macrou afumat la cald, cotlet de crap argintiu, batogul de somn. Mai facem şi somon, dar după un program cu o anumită periodicitate, sezonalitate, când sunt sărbători, respectând reţetele tradiţionale, nicidecum mânjit cu pensula, cu substanţe cu aromă de fum. Produsele noastre sunt băgate în celula de afumare, stau la fum natural din lemn din esenţe tari locale, cum e gorunul, stejarul de Dobrogea. Noi avem patru produse atestate la nivel european şi al cincilea este în curs. Suntem grupul de producători şi unitatea din România cu cele mai multe produse alimentare certificate pe scheme de calitate europeană”, ne-a spus directorul societăţii tulcene.

La mare căutare de către localnici şi turişti este salata de icre şi scrumbia de Dunăre afumată.

„Salatele de icre sunt cele mai populare, dar în general toate produsele noastre sunt foarte căutate. Noi nu lucrăm pe stoc, totul se vinde pe comandă. Notorietate are scrumbia de Dunăre afumată, având  un prestigiu şi o reputaţie mai ridicată faţă de celelalte, fiind unicul produs din Europa de asemenea tip, deoarece scrumbia de Dunăre (Alosa Pontica), nu se regăseşte ca specie în altă parte. Este un peşte cu multă grăsime benefică, Omega-3″, a precizat Daniel Buhai.

Decizia UE prevede că preparatele care conţin produsele primare de arome de fum SF-001, SF-002, SF-003, SF-004, SF-005, SF-006, SF-008 sau SF-009 şi care nu sunt destinate consumului ca atare pot fi introduse pe piaţă până la 1 iulie 2029 pentru a fi utilizate în categoriile de produse alimentare de tipul brânzeturilor, cărnii şi peştelui şi până la 1 iulie 2026 pentru toate celelalte categorii de produse alimentare.