Stocurile de lemne de foc ale Direcţiei Silvice (DS) Tulcea sunt foarte mari, iar cererea din partea populaţiei este mică, chiar dacă preţurile au scăzut în perioada 1 iulie-31 octombrie cu procente cuprinse între 11% şi 30%. Este vorba despre sortimentele rezultate în urma efectuării tăierilor de îngrijire-rărituri. Astfel, preţurile de valorificare variază între 50 lei/mc şi 390 lei/mc fără TVA în funcţie de specie, sortiment şi condiţia de livrare, fiind prezentate detaliat la sediile primăriilor, ocoalelor şi cantoanelor silvice.

Potrivit responsabilului la Compartimentul Comercial Producţie din cadrul DS Tulcea, Ionică Vatră, scăderea numărului de cumpărători ar putea fi cauzată de faptul că populaţia şi-a făcut un stoc de lemne anul trecut când erau oferite cardurile de energie, ajutorul financiar pentru facturi şi lemne de foc. De asemenea, Ionică Vatră consideră că populaţia aşteaptă şi anul acesta să primească astfel de vouchere.

„Avem stocuri foarte mari şi este o marfă perisabilă. Există riscul să se strice marfa, pentru că nu există cerere. Problema a apărut anul acesta, nu ne putem explica nici noi. La populaţie ar fi două explicaţii, în opinia mea, a fost o hotărâre de guvern prin care li s-au dat acele tichete, carduri de energie. Oamenii când au primit acele tichete şi-au făcut o rezervă de lemne. Ei acum aşteaptă o altă ofertă de acest gen, aud zvonuri că s-ar da şi anul acesta. Cred că a doua explicaţie ar fi aceasta”, ne-a declarat Ionică Vatră.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.