Sistemul de garanţie-returnare a început să devină o afacere pentru unii locuitori din municipiul Tulcea. În orice magazin ai intra vei găsi cel puţin un cetăţean care introduce sticle în aparatul destinat returnării ambalajelor. Mai mult decât atât, nu rare sunt ocaziile în care în faţa automatelor se formează cozi, ceea ce face ca uneori să se işte mici nemulţumiri ale celor care au de returnat trei-patru sticle faţă de cei care au strâns un sac de ambalaje.
Mai nou, în stradă există o adevărată „vânătoare” de sticle aruncate la coşurile de gunoi. Oamenii recuperează sticlele, le pun în saci de plastic şi le duc la automatul de retur-nare.
Totuşi, pentru a le fi misiunea mai uşoară, cetăţenii au început chiar să vandalizeze ghenele de gunoi pentru a „culege” ambalajele cu garanţie. Unii întreprinzători aleg să le răstoarne, iar alţii chiar să le taie cu flexul pentru a putea pătrunde mai uşor în interiorul ghenelor.
„De când a fost implementat SGR-ul ne confruntăm cu vandalizarea punctelor de lucru. Bineînţeles că se caută acele reciclabile care pot fi decontate la punctele de colectare special amenajate. Faptul că intră înăuntru, sau că iau ambalaje de acolo, e cea mai mică problemă. Deseori sunt răsturnate şi scoase gunoaiele dinăuntru şi chiar mai rău, sunt tăiate cu flexul în anumite părţi, deci sunt deteriorate definitiv. Sunt tăiate cu flexul în anumite părţi pentru a căuta mai uşor prin gunoaie”, ne-a declarat viceprimarul municipiului Tulcea, George Şinghi.
Ghene „anti-vandal”
În cadrul unui proiect finanţat prin fonduri europene de circa 2 milioane de euro, în municipiu vor fi montate 100 de platforme digitalizate ce vor permite colectarea selectivă a deşeurilor de la populaţie. Dintre acestea, 10 sunt subterane şi 90 supraterane.
„Avem proiecte de investiţii în ceea ce priveşte deşeurile municipale, pentru îmbunătăţirea acestui proces, precum şi a experienţei cetăţenilor. Este vorba despre proiectul prin care implementăm 10 puncte de colectare, fiecare cu câte cinci ghene de colectare separată, şi alte, până la 100, puncte de colectare de suprafaţă. Este vorba de ghene de colectare noi, de capacitate mai mare, anti-vandal, care să crească şi curăţenia în punctele de colectare şi securitatea deşeurilor. Cu acest proiect sperăm ca ghenele îngropate să rezolve problema vandalizării”, ne-a spus viceprimarul municipiului Tulcea.
Întrebat care este procesul de sortare a deşeurilor din municipiu, viceprimarul George Şinghi a venit cu explicaţia.
„În primul rând este vorba despre o colectare separată pe fracţii. Avem acele igluuri care colectează reciclabilele separat. În plus avem şi contract de sortare a deşeurilor la Staţia de Sortare. Înainte de a fi trimise către groapă ele sunt şi sortate. Deşeurile reciclabile sunt extrase şi separate pe fracţii şi, bineînţeles, deşeurile municipale ajung în cele din urmă la groapa de gunoi. Dezideratul este să deviem cât mai multe deşeuri reciclabile de la această groapa de gunoi, pentru că aici sunt costurile cele mai mari”, a menţionat George Şinghi.
Pentru a se îmbunătăţi modul de reciclare a deşeurilor, viceprimarul afirmă că atât municipalitatea, cât şi cetăţenii trebuie să contribuie din acest punct de vedere.
„Părerea mea este că există loc de îmbunătăţire şi din partea municipalităţii şi din partea disciplinei cetăţenilor. Poate sunt unii de bună-credinţă şi sortează, dar există şi cazuri în care nu se întâmplă acest lucru. De exemplu, dacă în igluurile speciale pentru carton se aruncă 99% ambalaje specifice, dar există un cetăţean răuvoitor sau nedisciplinat care aruncă nişte ulei se contaminează toate deşeurile strânse. Este de lucru din toate punctele de vedere. Din partea municipalităţii sunt necesare investiţii, cele menţionate anterior, dar şi acţiuni de conştientizare, mărirea frecvenţei colectării, o eficienţă şi un dialog cu cetăţeanul astfel încât toate să conducă la o creştere a gradului de reciclabile”, a menţionat viceprimarul.
Reamintim că în luna martie Primăria Tulcea demara procedurile pentru instalarea a 10 staţii de colectare a gunoiului subteran în şapte locaţii, pentru care a solicitat emiterea acordului de mediu pentru proiectul „Amenajare 10 insule subterane în 7 locaţii în cadrul proiectului Managementul deşeurilor în Municipiul Tulcea”.
Este vorba despre str. Păcii – Piaţa Plugari; Isaccei – Casa Cărţii – str. Portului; Victoriei – Casa Armatei – str. Progresului; Cartier E3 – str. Pelinului – str. Sulfinei; Slt. Corneliu Gavrilov – Piaţa Nouă; Cartier E3 – str. Meduzei; Piaţa Civică.
Cele 90 de staţii de colectare supraterane, care vor înlocui ghenele din jurul blocurilor, vor fi protejate de accesul neautorizat, vandalism şi animale. Staţiile vor fi îngrădite, accesul se va face cu cardul şi vor fi supravegheate video. Asta înseamnă că oamenii care vin să arunce gunoiul menajer, dar şi cel reciclabil, vor fi identificaţi în baza unui card de acces.
Primele platforme subterane de gunoi au fost montate în cartierul Dallas, anul trecut, în cadrul unui proiect pilot finanţat din bugetul Primăriei municipiului în valoare de 48.703 euro.
De asemenea, Primăria municipiului Tulcea a lansat procedura de achiziţie publică pentru atribuirea contractului de servicii având ca obiect delegarea gestiunii activităţii de Servicii de tratare deşeuri municipale intitulat „Sortare a deşeurilor de hârtie, carton, metal, plastic şi sticlă colectate separat din deşeurile municipale în staţii de sortare, inclusiv transportul reziduurilor rezultate din sortare la depozitele de deşeuri şi/sau la instalaţiile de valorificare energetică” prin procedura de atribuire procedură simplificată, într-o singură etapă.
Valoarea totală estimată a contractului este de 800.000,00 lei fără TVA. Ofertele se depun prin intermediul SEAP până la data de 23.09.2024, ora 15:00, transmite Primăria Tulcea.