Ideile bune şi utile ale tulcenilor vor fi transformate de municipalitate în realitate, în investiţii implementate cu fonduri de la bugetul local, în cadrul programului de bugetare participativă. Primăria Tulcea a dat start votului pentru cele 15 de proiecte selectate în cadrul campaniei 2024. Cele cinci proiecte câştigătoare vor fi afişate în luna decembrie şi implementate anul viitor.
Tulcenii pot alege până la sfârşitul acestei luni proiectele care vor fi realizate prin bugetarea participativă a Primăriei Tulcea. Din cele 24 de proiecte depuse, 15 au intrat deja la vot.
Este vorba despre următoarele proiecte: Băncuţe acoperite în locuri neumbrite şi acomodarea scaunului cu rotile, Încărcător Mobil Stradal, cele trei proiecte pentru modernizarea Orăşelului Copiilor, Defibrilatoare Publice Externe (AED), Campanie de sănătate publică „Check-Up Gratuit”, Campanie de sterilizare a 210 câini şi pisici de rasă comună, Reabilitare loc de joacă pentru preşcolari şi ciclul primar din incinta şcolii Gimnaziale „Grigore Antipa” Tulcea, Montare panouri fonoabsorbante, Picturi murale cu specific dobrogean pe blocuri, Brăţări cu buton de urgenţă pentru bătrânii singuri, Căsuţe cu mini-biblioteci în aer liber, Sistem electronic cu LED pentru afişarea timpul rămas până la sosirea autobuzului şi Platformă online de informare în timp real cu privire la stadiul lucrărilor din municipiu.
„Suntem la a doua ediţie, iar numărul proiectelor depuse aproape s-a dublat! Deci, putem spune că exerciţiul bugetării participative a stimulat implicarea activă a tulcenilor în viaţa comunităţii. Totodată, disponibilitatea instituţiei de a implementa proiectele propuse la prima ediţie a dat încredere cetăţenilor să vină cu noi propuneri”, a transmis Ştefan Ilie, primarul municipiului Tulcea.
Până la momentul redactării acestui articol existau câteva propuneri care s-au detaşat faţă de restul. Cel mai votat proiect era Reabilitare loc de joacă pentru preşcolari şi ciclul primar din incinta Şcolii Gimnaziale „Grigore Antipa” Tulcea, cu 22 de voturi, urmat de Montare panouri fonoabsorbante – cu 12 voturi şi Orăşelul Copiilor-Oraşul Smart – cu 11 voturi.
Tulcenii îşi vor putea vota proiectele preferate până la data de 30 noiembrie prin intermediul platformei online dedicată bugetării participative. Fiecare persoană va avea posibilitatea de a vota câte un proiect din cadrul fiecărei categorii. Pentru a limita votul multiplu, accesul pe platforma de vot se va rea-liza prin înscrierea pe site.
Potrivit regulamentului, selecţia finală va fi realizată prin combinarea votului online în procent de 50% şi a votului exprimat în cadrul comisiei în procent de 50%.
În ceea ce priveşte proiectele respinse, acestea nu au îndeplinit criteriile pentru a trece în etapa de vot online.
„Cele 9 proiecte declarate neeligibile nu au îndeplinit anumite criterii stabilite de Regulament: nu se încadrează în bugetul de 50.000 lei; vizează spaţii care nu se află în domeniul public al Municipiului; fac deja obiectul unor proiecte ale municipalităţii aflate în derulare”, precizează Primăria Tulcea.
Totuşi, în privinţa acestora sunt şi veşti bune: unele dintre aceste proiecte au fost deja planificate, au finanţarea necesară şi urmează să fie implementate, iar alte ideile transmise prin intermediul proiectelor vor fi luate în calcul pentru realizarea de viitoare investiţii.