Imaginile cu resturile dronei care s-a prăbuşit în noaptea de joi spre vineri în zona localităţii Plauru arată că este o dronă rusească Gheran 2, model făcut de Rusia după dronele iraniene Shahed 136.
Locuitorii din judeţul Tulcea au fost informaţi, în noaptea de joi spre vineri, printr-un mesaj RO-Alert, despre posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian pe teritoriul naţional, după ce Rusia a reluat seria de atacuri cu drone asupra unor obiective civile. Astfel, două aeronave ale Forţelor Armate Române au decolat pentru a monitoriza situaţia aeriană, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale din România (MApN).
De asemenea, în urma cercetărilor din teren, au fost descoperite resturile unei drone în afara localităţii Plauru. Resturi metalice şi un crater format în locul în care a căzut aparatul de zbor fără pilot au început să circule în mediul online.
Zona a fost securizată, iar echipe formate din specialişti ai MApN, SRI şi MAI vor ridica probe şi vor efectua investigaţii conform procedurilor.
„Forţele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra unor obiective civile şi infrastructură portuară din Ucraina, în dimineaţa zilei de 17 ianuarie, în proximitatea frontierei cu România, în judeţul Tulcea. Sistemele de monitorizare şi supraveghere ale Ministerului Apărării Naţionale au semnalat încălcări ale spaţiului aerian românesc şi, urmare a acestei situaţii, începând cu ora 1.35, două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române, aflate în Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană, au decolat din Baza 86 Aeriană de la Borcea pentru monitorizarea situaţiei aeriene. Aeronavele au revenit în bază în jurul orei 3.48. Totodată, Centrul Naţional Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea măsurilor de alertare a populaţiei din judeţul Tulcea. Ca urmare, a fost transmis, în jurul orei 1.45, un mesaj RO-Alert, iar la ora 3.30 a fost declarată încetarea măsurilor de alertare în toate zonele vizate”, se arată în comunicatul de presă al MApN.
În urma cercetărilor executate în teren echipe ale MApN au descoperit, în afara localităţii Plauru, între Ceatalchioi şi Tudor Vladimirescu, în apropierea frontierei, urme ale unui posibil impact al unei drone.
Dronă rusească a căzut la aproximativ 15 metri de drumul judeţean din Ceatalchioi şi la 150 de metri de o zonă locuită, potrivit primarului din localitate, Tudor Cernega.
„O dronă a trecut prin intravilanul localităţii Ceatalchioi, în lanţul comunal şi în apropiere de Pătlăgeanca, la o distanţă de vreo 15 metri de drumul judeţean şi la 150 de metri de un grup de case. A creat panică foarte mare în rândul oamenilor. Impactul acesteia cu solul a fost văzut de locuitori. În apropierea drumului judeţean este o groapă formată”, spune primarul Tudor Cernega.
Totodată, în cadrul dispeceratului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta Tulcea, a fost înregistrat un singur apel de la un locuitor al judeţului care a solicitat informaţii suplimentare despre alerta dată.
Ministerul Apărării Naţionale condamnă cu fermitate atacurile forţelor ruse care încalcă toate normele dreptului internaţional. Atacurile executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă ucrainene sunt nejustificate, precizează MapN.
Forţele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spaţiului aerian şi de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situaţii.
Totuşi, prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că România nu a fost pusă în pericol în niciun moment de drona rusească ale cărei rămăşiţe au căzut în zona localităţii Plauru din judeţul Tulcea.
Premierul a făcut precizarea, vineri, într-o conferinţă de presă, după vizita de lucru efectuată la Ministerul Agriculturii, întrebat dacă autorităţile române au dispus măsuri suplimentare după incidentul înregistrat în urma căderii în zona localităţii tulcene Plauru a unor resturi dintr-o dronă rusească.
„Nu a fost nicio problemă în ceea ce priveşte siguranţa românilor. Direcţia acestei drone a fost ştiută în jurul orei 1.55, au fost ridicate şi avioanele F16. Nu a fost nici cea mai mică problemă, a fost monitorizată cu mult timp înainte de a intra pe teritoriul României, şi am văzut că şi Ministerul Apărării a dat un comunicat şi a specificat acest lucru. România nu a fost pusă în pericol în niciun moment. Cu adevărat, mai mult ca sigur, după expertize se va constata că ea fusese lovită de artileria ucraineană”, a declarat Marcel Ciolacu.