Tulcenii racordaţi la Energoterm SA vor beneficia de subvenţii doar până în 2028. Subvenţia pentru încălzirea acordată de autoritatea locală nu va mai putea fi acordată ulterior, aşa că preţul gigacaloriei aproape că se va tripla din acel an.
În momentul de faţă, populaţia racordată la sistemul centralizat de furnizare a căldurii şi apei calde din municipiu plăteşte 378,15 lei pe Gigacalorie, preţul real al unei Gigacalorii fiind de 911 lei, potrivit conducerii societăţii Energoterm SA.
În acest context, Primăria municipiului Tulcea va organiza o dezbatere pe tema eficienţei sistemului centralizat de termoficare la care vor participa consilierii locali, reprezentanţi ai Energoterm SA Tulcea şi preşedinţii asociaţiilor de proprietari din municipiu.
Ideea organizării acestei dezbateri a apărut, joi, în timpul şedinţei Consiliului Local, după ce, în contextul discuţiilor privind Raportul pentru bilanţul termoenergetic al sistemului din municipiu pentru anul 2023 adoptat de aleşi, reprezentantul Forţei Dreptei, Octavian Motoc, a semnalat faptul că menţinerea furnizorului de apă caldă şi căldură în sistem centralizat este nesigură.
„Perspectiva de menţinere a acestei entităţi în anii următori este foarte incertă, pentru că peste câţiva ani se va renunţa la subvenţiile pentru populaţie, iar tendinţa numărului de abonaţi la serviciile acestei societăţi este de scădere continuă. Sunt 6.000 de abonaţi, ceea ce este extrem de puţin pentru a menţine în funcţiune această entitate în condiţii de profitabilitate. Ţinând cont că în ultimii 10-15 ani au fost cheltuieli enorme pentru acoperirea subvenţiilor, cred că ar trebui să avertizăm populaţia, în urma unor dezbateri, că în câţiva ani este foarte posibil să nu putem menţine această entitate şi să le asigurăm cu mult timp înainte posibilitatea de a-şi schimba modul de încălzire a locuinţelor”, a precizat Octavian Motoc.
La rândul său, primarul Ştefan Ilie a subliniat faptul că trebuie găsite soluţii pentru eficientizarea producţiei şi scăderea costurilor, fiindcă mulţi tulceni nu au posibilitatea financiară şi a spaţiului să-şi instaleze centrale proprii pe gaz.
„Sunt deschis iniţiativei discuţiei pe care aţi provocat-o, pentru că, într-adevăr, cheltuielile pentru funcţionarea unui sistem termic, aşa cum sunt ele acum, nu pot justifica în timp o eficienţă şi nici o durabilitate. Acest lucru nu se întâmplă doar la Tulcea, ci în toate oraşele şi localităţile care au energie termică într-un astfel de sistem centralizat. În fiecare an, mai mult sau mai puţin, statul contribuie cu nişte sume de cele mai multe ori insuficiente pentru menţinerea într-un fel a acestor tipuri de sisteme de încălzire. Este foarte important de analizat dacă există însă soluţii pentru cetăţeni. Este simplu să ne dorim adaptarea locuinţelor lor cu o altă sursă de căldură, şi aici mă refer la gazul metan, dar nu peste tot se poate. O dată, conductele de gaz nu au ajuns în zona respectivă şi trebuie analizat şi în cât timp pot ajunge acolo, dar mai sunt şi cazuri în care locuinţele nu pot avea acces la gazul metan chiar dacă acesta este la stradă. Există locuinţe mici în municipiul Tulcea, garsoniere de tip nefamilial, care nu pot fi autorizate pentru instalarea unor centrale pe gaz, spaţiile fiind prea mici. Şi mesajul meu către Energoterm şi în general către astfel de sisteme este că împreună trebuie să găsim nişte soluţii. Dacă nu le găsim nişte soluţii de adaptare, nu vor mai putea funcţiona în viitor. Nu avem cum să susţinem.(…) Cetăţenii încă nu pot fi lăsaţi fără o alternativă, însă trebuie să cunoască faptul că din bugetele locale subvenţionăm cel puţin jumătate din costul gigacaloriei. Mesajul meu este pentru cetăţeni şi Energoterm ca în perioada următoare, mult mai serios, trebuie să vedem soluţii care să însemne atât eficientizarea, poate sisteme la nivelul scării, soluţii pentru scăderea costurilor, ca efortul financiar să fie mult mai redus, pentru eficientizarea producţiei, şi pentru încasări. Nu vom mai putea plăti, este imposibil. Să nu vorbim că acele sume de bani pot fi folosite pentru alte investiţii. (…) Cetăţenii trebuie să cunoască că din anul 2028, în baza legii, primăriile nu vor mai putea legal să subvenţioneze”, a spus primarul Ştefan Ilie.
Directorul Energoterm, Narcis Adrian Vană, a explicat că preţul unei gigacalorii fără subvenţie ajunge la 911 lei.
„Preţul gigacaloriei la populaţie astăzi este 378,15 lei cu un TVA de 5%, în comparaţie cu un agent economic care plăteşte 864,20 lei, TVA 19%. Dacă n-ar mai fi subvenţii ar plăti 911 lei pe gigacalorie. (…) În altă ordine de idei, 2024 a venit cu multe îmbunătăţiri pe care domnul primar le ştie şi le-am raportat. Din nefericire pentru cetăţeni nu se vede o îmbunătăţire în costul facturilor, pentru că asta se întâmplă în condiţiile în care anul trecut am funcţionat patru luni şi 20 de zile şi plătim salarii 12 luni. Eu pot să vă zic că la 85% branşamente pe o scară, preţurile în Tulcea şi astăzi sunt ok, atâta timp cât subvenţionăm”, a explicat Narcis Adrian Vană.
În luna octombrie a anului trecut, societatea Energoterm SA număra circa 6.100 de abonaţi în municipiul Tulcea.
Primăriile îi vor mai putea subvenţiona din bugetele locale, până în vara lui 2028, pe operatorii sistemelor centralizate de încălzire, pentru menţinerea unui preţ de facturare al gigacaloriei pentru populaţie mai mic decât costurile reale de operare a acestor sisteme.