Programul „Urban Up” permite locatarilor de blocuri să beneficieze de energia solară produsă de panouri fotovoltaice instalate pe acoperişuri şi se adresează asociaţiilor de proprietari. Prin conceptul de „prosumator de condominiu”, energia va fi utilizată pentru spaţiile comune şi distribuită fracţionat locatarilor, reducând costurile cu utilităţile.

La Tulcea, iniţiativa este văzută cu ochi buni, însă primarii atrag atenţia că asociaţiile de proprietari sunt cele care vor putea instala panourile fotovoltaice pe acoperişuri. Iar în multe localităţi ale judeţului, oamenii nu prea vor să se asocieze.

Primarul din Niculiţel, Florin Sechila, spune că se străduieşte de mai mulţi ani să-i convingă pe cetăţenii care locuiesc la bloc să-şi înfiinţeze o asociaţie de proprietari, însă fără succes.

„Problema este că nu au asociaţie. Am avut câteva discuţii, dar nu vor să-şi facă o asociaţie. Ca să poţi să accesezi astfel de fonduri, ei trebuie să-şi înfiinţeze o asociaţie, ceea ce nu s-a întâmplat de ani de zile în Niculiţel. Nu ştiu cum să-i conving, au impresia că le iei blocurile. Sunt vârstnici oamenii care stau la bloc, ori sunt plecaţi în străinătate. Este greu, necesită să-ţi înfiinţezi asociaţia, să plăteşti un contabil, şi din păcate nu reuşim să-i convingem. Până la urmă ne-am ocupa noi de aceste aspecte, numai să o înfiinţăm. Este păcat, am făcut cămin cultural, primăria, au rămas cele patru blocuri. Eu consider că este o iniţiativă bună, doar că trebuie să ajungi la înţelegere cu proprietarii. Noi îi sprijinim, am avut discuţii, acum vom avea din nou o întâlnire, să vedem ce putem să facem. Este vorba doar despre o asociaţie, nu e mare lucru. Până la urmă le venim noi în sprijin, doar să fie de acord”, ne-a declarat Florin Sechila.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.