Şapte artişti români au participat, în perioada 5-11 aprilie, la cea de-a treia ediţie a Taberei de Pictură Eugeniu Barău. Vernisajul taberei a avut loc joia trecută, la Hotelul Select din municipiu, unde artiştii au expus lucrările lor şi au transmis mulţumiri gazdelor evenimentului. Tabăra a beneficiat, ca şi la celelalte ediţii, de sprijinul lui Aurel Cacencu, proprietarul Hotelului Select, prieten al artiştilor în general şi, mai ales, apropiat al regretatului Eugeniu Barău.

La această tabără au participat următorii artişti: Gheorghe Coman, Marinella Dumitrescu, Cornelia Gherlan, Florin Mihai, Mariana Constantinescu, Elena Orbocea şi Emil Fronescu.

Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, fi-liala Tulcea, Doru Luchian, a subliniat importanţa taberei şi a creaţiilor artistului Eugeniu Barău.

„Este o ediţie jubiliară, se împlinesc cinci ani de când Eugeniu Barău ne-a părăsit, un artist esenţial pentru arta tulceană, un artist persistent, perseverent care a creat un cadru de trăire, de emoţie artistică, în Tulcea, timp de mai multe decenii. A fost un artist particular, sunt mulţi tentaţi să găsească filiaţii şi să le suprapună oarecum brutal în ceea ce priveşte arta lui Eugeniu Barău. Este lăudabilă generozitatea domnului Aurel Cacencu, care este foarte insistent în a organiza această tabără şi sunt absolut sigur că îşi doreşte o continuare pe termen lung a acestei tabere. Încă de la primele două ediţii tabăra s-a bucurat de prezenţa unor artişti importanţi ai artei contemporane româneşti. La a treia ediţie, o parte dintre participanţii de la ediţiile anterioare se regăsesc cu lucrări pe simeze şi cu prezenţa lor mai mult decât provocatoare. Ne aflăm într-un spaţiu care inspiră, dar şi esenţializează nişte trăiri. Artiştii prezenţi la această tabără confirmă acest lucru. Tematica este evidentă, se impune, dar artiştii prezenţi la această expoziţie confirmă de fapt un anumit metabolism al artei contemporane, şi nu mă refer doar la cea românească, ci la o anumită regrupare a artiştilor într-o zonă de reclasicizare a limbajului. După modernitatea târzie, a urmat o etapă de căutare, de exacerbare a imaginii. Sigur, artiştii au fost în avangarda acestui fenomen, dar pe fondul globalizării, a intrării în societatea informaţională, cu avantajele, dar şi cu dezavantajele ei, artiştii au un rol foarte important. A rămas o anumită constantă, şi anume aceea că arta nu dă răspunsuri, ci reformulează întrebări. Sunt artişti importanţi în această seară, prezenţi cu opere remarcabile, artişti cu o activitate persistentă. Sunt prezenţi la bienale, la saloane naţionale, expoziţii internaţionale, este o onoare că se află printre noi”, a declarat Doru Luchian.

Coordonatorul proiectului, artistul Gheorghe Coman, prezent la eveniment, a vorbit despre organizarea ediţiei de anul acesta a Taberei de Pictură Eugeniu Barău, dar şi despre alegerea participanţilor.

„Ţinând cont că vremurile sunt destul de tulburi, de amestecate, a trebuit să ne adaptăm şi noi. Din cauza aceasta şi echipa a fost mai restrânsă, dar în momentul în care am primit sarcina să formez echipa, am apelat la garda veche, la colegii pe care îi ştiam şi pe care mă pot baza. Este vorba şi despre o atmosferă care este foarte importantă într-o tabără şi care până la urmă dă suflu, dă energie, dă finalitate pe simeze. Ne-am simţit cu toţii foarte bine, domnul Cacencu a fost în permanenţă printre noi, am savurat glumele dumnealui, impresiile, poveştile, este în măsură să te ţină captivat cu multe istorioare. Pentru noi a fost un sejur nu doar plăcut, ci şi foarte productiv. Am lucrat cu multă plăcere şi ne bucurăm că putem lăsa în urma noastră ceva care să dăinuie şi cumva să se lege de ceea ce a lăsat maestru Eugeniu Barău, adică să nu facem de râs această istorie pe care dânsul o lasă în urmă. Mulţumim din suflet domnului Cacencu şi întregii echipe care a fost alături de noi în permanenţă şi ne-a satisfăcut mofturile. Dacă pe viitor continuă această experienţă, sperăm să fim din nou implicaţi şi răspundem cu cea mai mare bucurie”, a spus Gheorghe Coman.

Evenimentul cultural a beneficiat de sprijinul Rotary Club Tulcea, a amintit Raluca Cacencu, administratorul Hotelului Select.

„Este o onoare pentru mine că mă aflu aici din partea Rotary Club Tulcea, fiindcă am fost unul din susţinătorii care au putut să dea viaţă acestei tabere. Rotary are ca misiune, printre altele, să sprijine arta, cultura şi comunităţile care aleg să pună în lumină valorile autentice. Nea Barău, fiindcă eu l-am cunoscut şi pot să-i spun nea Barău, a fost un artist care a pus suflet în fiecare lucrare, în fiecare culoare şi tuşă, astfel că arta sa este şi acum şi va rămâne o punte între trecut şi viitor, iar lucrările lui cred că vor fi o inspiraţie pentru viitori artişti. (…) Vom fi mereu alături de toate iniţiativele de acest gen care vor avea loc în Tulcea”, a spus Raluca Cacencu, reprezentanta Rotary Club Tulcea la acest eveniment.

Artistul Adrian Pal a atras atenţia că albumul omagial Eugeniu Barău nu s-a finalizat încă, deşi autorităţile au promis finanţarea acestuia. De asemenea, artistul a vorbit despre dificultăţile legate de păstrarea creaţiilor artistice a lui Eugeniu Barău.

„Ar fi trebuit astăzi, acesta este oful meu, să fi avut în mână şi albumul omagial Eugeniu Barău, album a cărui realizare a fost începută de colega noastră Elena acum trei ani de zile, în care finanţarea era făcută de către Consiliul Judeţean şi, din diferite motive, continuată această tehnoredactare de Daniela Barău. Este totul gata, şi iată-ne la cinci ani de zile, anii trec şi nu putem să ne lăudăm cu acest cadou. Am zis că va rămâne o colecţie în Casa Avramide, dar nu va mai rămâne nici aceasta. Atât Consiliul Judeţean cât şi Primăria, când a fost momentul, toată lumea plângea, promitea şi după aceea a uitat. Lucrările sunt acum la familie acasă, ele nu cred că vor mai reveni. Promiseseră atunci ambele instituţii că vor cumpăra în fiecare an câte una, două, trei lucrări, în funcţie de buget, în aşa fel încât o colecţie să rămână în interiorul Casei Avramide”, a subliniat Adrian Pal.

Îndrăgitul pictor tulcean s-a născut pe 15 mai 1946, în comuna Frecăţei şi a absolvit Facultatea de Arte Plastice din Timişoara în anul 1969. Eugeniu Barău a fost profesor de desen la Casa Pionierilor din Tulcea, iar în perioada 1980-1990 a fost interzis de regimul comunist şi de Uniunea Artiştilor Plastici. Pictorul Eugeniu Barău are tablouri în expoziţie permanentă, începând cu 1991, în hotelul Select din Tulcea, iar multe din expoziţiile recente erau organizate în Casa Avramide. De asemenea, multe tablouri se află în colecţii private din diferite ţări ale lumii.