„Scrumbiile de Florii” se transformă în „Scrumbii de Rusalii”, iar municipiul Tulcea  devine şi în 2025 destinaţia iubitorilor de gastronomie şi tradiţii pescăreşti, odată cu organizarea  Festivalului „Scrumbii de Rusalii”, care va avea loc între 6 şi 8 iunie în Satul Pescăresc Tradiţional.

După succesul ediţiei inaugurale din 2024, care a adunat peste 4.000 de participanţi, organizatorii se aşteaptă ca numărul vizitatorilor să se dubleze în acest an. Evenimentul, desfăşurat sub umbrela #TuşiTulcea, este organizat de Primăria Municipiului Tulcea şi promovat de Organizaţia de Management al Destinaţiei Tulcea.

„Pentru ca festivalul nostru să fie şi mai savuros, am decis să îl organizăm în perioada 6-8 iunie 2025, de Rusalii, într-un format nou. Satul Pescăresc va fi şi mai frumos în această perioadă, înverzit şi plin de viaţă, iar noi vom păstra specificul festivalului, adăugând o diversitate mai mare de preparate culinare şi evenimente conexe. Această schimbare ne oferă mai mult timp pentru a pregăti o ediţie cu mai multe experienţe gastronomice, ateliere creative şi concerte memorabile”, a transmis OMD Municipiul Tulcea.

Noul concept a fost lansat luni, în cadrul unui eveniment organizat la restaurantul Ivan Pescar & Scrumbia Bar din Bucureşti.

La evenimentul de lansare au participat invitaţi din presa centrală, bloggeri şi jurnalişti specializaţi în gastronomie şi turism.

„Ne-am propus, prin această întâlnire, să consolidăm identitatea festivalului ca parte a patrimoniului gastronomic românesc şi să-i oferim vizibilitate naţională prin canale media – televiziuni, publicaţii online, social media şi presă de specialitate”, a transmis Primăria Municipiului Tulcea într-un comunicat de presă.

Festivalul promite o experienţă culinară autentică, cu preparate din peşte, dar şi alte delicii dobrogene, precum plăcinte, baclavale sau vinuri locale, alături de bunătăţi aduse de expozanţi din întreaga ţară.

Pe lângă demonstraţiile culinare şi degustările ghidate, programul include concerte live de jazz, etno-jazz, blues şi rock, ateliere de educaţie senzorială, activităţi pentru copii, lansări de carte, ateliere de marangozerie şi chiar plimbări cu trăsura prin zona microdeltei Zaghen.

În cadrul conferinţei au fost abordate teme precum conceptul şi istoricul festivalului, dar şi prezentarea Satului Pescăresc Tradiţional şi a microdeltei Zaghen. De asemenea, s-a discutat despre atracţiile turistice locale şi activităţile pentru vizitatori, rolul OMD Municipiul Tulcea şi campania #TuşiTulcea, gastronomia locală nord-dobrogeană, prezentarea startup-ului Marangoz şi prezentarea cărţii „Păsări din Delta Dunării”, autor Mihai Baciu.

La conferinţa de la Bucureşti au participat Mugur Pătraşcu – expert în comunicare, colaborator OMD Municipiul Tulcea, Alexandru Onofrei – artist tulcean, membru al trupei Zagăn, antreprenor (startup-ul Marangoz), Bogdan Moldoveanu – reprezentant al Primăriei Municipiului Tulcea, Cosmin Dragomir – jurnalist culinar, autor, promotor al festivalului şi Cezar Ioan – fondator vinul.ro, promotor al festivalului.

După Sărbătorile Pascale, organizatorii vor prezenta toate detaliile legate de eveniment.