Analiştii arată că în sistemul bugetar există circa 200 de sporuri, cum ar fi  spor de antenă, spor de stres, de scaun, de praf, de hrană, pentru munca la calculator, de toxicitate, pentru „uzura prematură a organismului”, plus vouchere de vacanţă.

Aceste sporuri câteodată depăşesc de două sau de trei ori salariul de bază pe care îl încasează bugetarii, indiferent de agenţia sau de instituţia la care lucrează.

Guvernul urmează să anunţe în această săptămână pachetul de măsuri fiscale, iar sindicatele anunţă că se opun ordonanţei cu tăierile de sporuri. Ieri, angajaţi ai multor instituţii bugetare din ţară, inclusiv la Tulcea, au declanşat proteste spontane, nemulţumiţi de reducerea sporului pentru condiţii vătămătoare.

Activitatea Casei Judeţene de Pensii (CJP) şi a Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Intervenţii Sociale a fost suspendată, luni, pentru 30 de minute, din cauza protestului declanşat de filiala tulceană a Sindicatului naţional al salariaţilor din Ministerul Muncii.

Personalul Direcţiei de Sănătate Tulcea încasează sporuri de până la 55%

Şi angajaţii din sănătate se pregătesc de proteste. Sindicatele nu vor să audă de tăieri de sporuri sau plata în funcţie de performanţă.

„Încep veştile proaste şi foarte proaste. Pe <<circuit>> se află proiectul unei OUG care elimină toate sporurile de condiţii periculoase sau vătămătoare. Încercăm corectarea rapidă, înainte de adoptare. Dacă nu ne reuşeşte rămâne calea protestelor”, a transmis Federaţia Solidaritatea Sanitară.

Angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Tulcea au beneficiat anul trecut de numeroase sporuri, deoarece lucrează în condiţii periculoase, cu risc epidemiologic crescut.

Potrivit raportului de activitate pe anul 2024, personalul încadrat la Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Tulcea, „beneficiază de sporul pentru condiţii vătămătoare şi periculoase al locului de muncă, în urma determinărilor făcute de către firma autorizată”.

Consultând raportul de activitate pe anul trecut remarcăm că sporul în procent de 55% pentru condiţii de muncă s-a acordat pentru condiţii deosebit de periculoase personalului de specialitate medico-sanitar care îşi desfăşoară activitatea în laboratoarele de microbiologie din cadrul direcţiilor de sănătate publică, care lucrează teste HIV/SIDA în raport cu timpul efectiv lucrat.

Tot pentru condiţii periculoase, personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din laboratoare/compartimente de analize medicale, de bacteriologie, parazitologie, inframicrobiologie, microbiologie, virusologie, imunologie, enzimologie, chimie sanitară, toxicologie, analize chimice, biologice, biochimice şi citologice a primit un spor cuprins între 15-25%.

De asemenea, în condiţii periculoase îşi desfăşoară activitatea şi personalului de specialitate medico-sanitar care lucrează în Compartimentul de supraveghere epidemiologică şi control boli transmisibile din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Tulcea, ceea ce le aduce un spor de 15%.

Şi personalul de specialitate medico-sanitar din cadrul Compartimentului evaluarea factorilor de risc din mediu, Compartimentului Evaluarea şi Promovarea Sănătăţii şi Colectivului Medicina Muncii din cadrul Departamentului de supraveghere în sănătate publică al Direcţiei de Sănătate Publică primeşte un spor de 7% pentru condiţiile vătămătoare în care lucrează. Totodată, sporuri primesc şi funcţionarii publici din cadrul DSPJ Tulcea pentru condiţiile vătămătoare în care-şi desfăşoară activitatea, neprecizându-se care sunt acelea în raport.

„Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Tulcea şi inspectorii sanitari care desfăşoară activităţi în domeniul controlului în sănătatea publică beneficiază de un spor de 30% la salariul de bază  pe perioada declarată cu risc epidemiologic”, se mai arată în raportul de activitate al DSP Tulcea pe anul 2024.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.