Guvernul ia în calcul o măsură radicală pentru a reduce cheltuielile bugetare, respectiv modificarea normei de raportare a poliţiei locale. Măsura a fost propusă de Ministerul Dezvoltării şi ar urma ca de la un poliţist local la 1.000 de locuitori să se ajungă la un poliţist local la 1.500 de locuitori.
Datele furnizate de recensământ arată că în municipiul Tulcea locuiesc circa 70 de mii de oameni, deci numărul poliţiştilor locali ar trebui să fie de 40. În prezent, la Poliţia Locală din municipiul Tulcea sunt angajaţi 70 de poliţişti locali. Asta înseamnă că 30 dintre angajaţii acestei instituţii ar urma să plece acasă.
Primarul municipiului, Ştefan Ilie, nu este de acord cu această propunere, precizând că Poliţia Locală Tulcea operează şi în prezent cu un deficit de personal.
„Nu sunt de acord cu această propunere, dar suntem în negocieri. La nivelul Asociaţiei Municipiilor din România niciun primar nu este de acord cu această propunere. Vom negocia cu Guvernul prin structurile asociative. Eu nu sunt de acord, pentru că municipiul Tulcea are aproximativ 70.000 de locuitori, acest lucru înseamnă 70 de poliţişti locali. Nu-i avem pe toţi fiindcă avem şi multe locuri neocupate şi fiind blocate angajările în administraţia publică, lucrăm cu ce avem până când vom putea face concursuri”, ne-a declarat Ştefan Ilie.
Pe de altă parte, primarul municipiului ştie că nu toţi poliţiştii locali sunt în cea mai bună formă. Edilul atrage atenţia că o mare parte din angajaţii Poliţiei Locale sunt trecuţi de 55 de ani şi nu mai pot participa la intervenţii mai solicitante din cauza vârstei înaintate.
„Este o opinie a cetăţenilor, justificată de altfel, care spun că Poliţia Locală nu face nimic, nu-i vedem pe teren. Păi n-ai cum să-i vezi pe teren, fiindcă eu, când am ajuns primar al municipiului Tulcea, 75 % din angajaţii Poliţiei Locale aveau peste 55 de ani. Or nu mai poţi să trimiţi un om de 60 de ani la intervenţie seara, când sună cineva sau când reclamă cineva că se vandalizează un obiectiv. Nu poţi trimite personal bătrân. Poliţia Locală nu beneficiază de legislaţia care este la poliţie sau armată, unde poţi ieşi la pensie la 45-50 de ani. La noi, când un poliţist local a ajuns la 55 de ani şi nu mai poate participa la intervenţii, nu putem să-l transferăm în altă parte, fiindcă numărul lor este fix la 1.000 de locuitori. Atunci el păzeşte instituţiile publice. O mare parte din ei sunt bătrâni şi nu pot fi întineriţi decât prin ieşirea la pensie. Ieşirea la pensie se face la vârsta de 60 de ani la femei şi 65 la bărbaţi. Sper ca prin negocieri să nu se ajungă la 1.500, fiindcă atunci am avea cu tot cu personalul birocratic în jur de 40 angajaţi”, a explicat Ştefan Ilie.
Primarul subliniază faptul că din cei 70 de angajaţi, o parte lucrează şi la birouri, în oraş putând să opereze doar un singur echipaj de poliţişti locali.
„Este foarte important de ştiut că oamenii nu văd poliţiştii pe străzi pentru că, din cei 70 de angajaţi, unii sunt contabili, alţii jurişti, dispeceri, sau coordonează camerele de supraveghere, nu sunt toţi poliţişti. La momentul actual avem doar două echipaje de câteva persoane pe care le rulăm, iar efectiv în oraş avem doar unul. De asemenea, sprijinul pe care îl acordăm noi poliţiei rutiere este important. În zilele în care elevii sunt la şcoală, poliţiştii locali stau în zonele aglomerate de copii, la trecerile de pietoni, la intersecţii. Dar nici aici nu avem foarte mulţi pe care să ne putem baza. Tot poliţiştii locali participă la sancţionarea cetăţenilor care nu plătesc taxele de parcare sau când primim un apel pentru ridicarea unei maşini”, a spus Ştefan Ilie.
Edilul le recomandă cetăţenilor să apeleze şi la numărul de urgenţă 112 atunci când se confruntă cu o problemă.
„Fac un apel către cetăţeni să înţeleagă că noi nu avem o flotă a poliţiştilor, aşa cum eronat se crede, că de aceea nu-i vedem noi pe străzi. Nu avem nici legislaţia care să ne permită să-i reînnoim, reîmprospătăm prin ieşirea la pensie, când nu mai pot face faţă din cauza vârstei pentru intervenţii, iar atunci când întâmpină o problemă pot să utilizeze şi serviciul de urgenţă 112, nu doar numărul Poliţiei Locale”, a precizat Ştefan Ilie.
Măsura propusă de Ministerul Dezvoltării de a reduce raportul agenţilor locali la populaţie vine într-un context mai larg de austeritate şi eficientizare a aparatului bugetar.