Circa 840 de artişti din Serbia, Grecia, Venezuela, Bulgaria, Turcia, Georgia, Bosnia şi Herţegovina, Republica Moldova, Nigeria şi România sunt aşteptaţi la Tulcea, la Festivalul „Peştişorul de Aur”, singurul eveniment folcloric pentru copii din România inclus în calendarul Consiliului Internaţional de Organizare a Festivalurilor de Folclor al UNESCO.

La evenimentul care va avea loc anul acesta în  perioada 7-12 august vor participa 25 de ansambluri folclorice.

Directorul Ansamblului „Baladele Deltei”, Aurelian Croitoru, spune că ar putea exista probleme legate de participarea unor ansambluri internaţionale, în special din cauza dificultăţilor legate de comunicare sau de obţinere a vizelor.

„Avem nouă ansambluri din străinătate, dar nu sunt sigure, s-ar putea să rămânem cu opt fiindcă nu reuşim să corespondăm prea bine cu cei din Bosnia, răspund foarte greu. Zece ansambluri vor fi din ţară, plus şase ansambluri din judeţ. Cu Nigeria am vrea să fim undeva la zece ansambluri, facem tot posibilul, dar cu situaţia aceasta din Europa şi cu vizele este mai dificil. Venezuelenii deja ne-au confirmat, avem siguranţa că vor veni, săptămâna viitoare ne vor trimite copiile după biletele de avion. Mai sunt şi anumite situaţii neprevăzute. Anul trecut am întâlnit o situaţie de genul acesta cu China. Am vorbit cu ei şi am corespondat până în ultimul moment şi cu două săptămâni înainte de concurs ne-au spus că au fost la Consulat şi nu le-au aprobat vizele. I-am aşteptat pe chinezi, eram disperaţi să vină. Situaţii neprevăzute mai sunt”, ne-a declarat Aurelian Croitoru.

Directorul Ansamblului „Baladele Deltei” spune că evenimentul se va desfăşura în două zone centrale ale oraşului, respectiv în Piaţa Civică şi la patinoarul din zona lacului Ciuperca, cu scopul de a atrage cât mai mulţi tulceni. Totodată, organizatorii s-au preocupat de condiţiile de cazare, mai ales pentru invitaţii din străinătate.

„Locaţia principală este Piaţa Civică, dar vor fi spectacole organizate şi la patinoar. Intenţia noastră este să adunăm cât mai multă lume în Piaţa Civică, unde se vor organiza târguri meşteşugăreşti şi se va face probabil pietonală strada Unirii. Participanţii vor fi cazaţi la internatele liceelor care au condiţii ca la hotel. Acest lucru înseamnă că vor avea baie în cameră, aer condiţionat, internet pus la dispoziţie şi avem câteva licee care sunt reabilitate de Primărie şi arată foarte bine. Pentru cei din străinătate, interesul nostru este să aibă condiţii bune, să rămână cu amintiri plăcute despre experienţa din România. Avem câteva opţiuni de hoteluri la Tulcea în funcţie de preţurile puse la dispoziţie”, a precizat Aurelian Croitoru.

Fiecare ediţie a Festivalului Internaţional „Peştişorul de Aur” trebuie să aibă un succes şi mai mare decât cea din anul precedent, mai spune directorul Ansamblului „Baladele Deltei”.

„Anul trecut am avut ediţia 30, a fost o ediţie jubiliară şi eu ştiu că a fost un succes. Interesul nostru este ca de la an la an să fie o diferenţă de la fiecare ediţie şi în funcţie de ansamblurile care participă, dar în primul rând în funcţie de organizare şi de condiţiile pe care le asigurăm. Fiecare ediţie să crească şi să aducă un plus valoare faţă de celelalte. Noi încercăm anul acesta, fiind a 31-a ediţie, să fie mai bună decât cea de anul trecut. Singurul lucru la care ne gândim atunci când organizăm Peştişorul este ca vremea să ne ajute, fiindcă acest festival nu ar arăta niciodată bine dacă ar fi vremea ploioasă şi am fi nevoiţi să-l facem undeva într-o sală de spectacol. Peştişorul e frumos doar pe scena din Piaţa Civică, în aer liber. Cred că este singurul eveniment în care avem maximum de spectatori. Am avut şi acum, la Natalia Şerbănescu, când am organizat Drag de România cu Fuego, un număr mare de spectatori în Piaţa Civică şi sperăm la Peştişor să-l depăşim. Avem patru zile de festival şi în fiecare zi vrem să avem un număr maxim de spectatori, este foarte important pentru noi. Înseamnă că îl facem bine şi că are succes”, a spus Aurelian Croitoru.

Din Tulcea vor participa ansamblurile care au câştigat locul întâi la Festivalul pentru copii „Cununa Cântecului Popular Nord Dobrogean”. Este vorba despre Ansamblul Ghiocel de la Luncaviţa, Ansamblul Folcloric „Flori de cimbrişor” de la Babadag, Ansamblul Folcloric Danubius din Tulcea, Ansamblul Folcloric Doruleţul din Tulcea, Ansamblul Folcloric „Altiţe Dobrogene” din Jijila.

La ediţia de anul trecut a Festivalului Internaţional „Peştişorul de Aur” au participat circa 30 de ansambluri folclorice din 11 ţări.