Scăderea nivelului apelor Dunării pune în pericol funcţionarea sistemelor de irigaţii în judeţul Tulcea. Ploile din ultima perioadă nu au diminuat deficitul de apă din sol, acesta fiind chiar în creştere din cauza temperaturilor extreme din ultimele zile.
Fermierii pot interveni în combaterea secetei instalate în ultimele luni prin irigarea culturilor agricole, dar şi irigaţiile sunt puse în pericol de un alt efect al secetei, scăderea nivelurilor cursurilor de apă din care sunt alimentate sistemele de irigaţii.
Majoritatea amenajărilor de irigaţii din judeţul Tulcea erau până vineri funcţionale intermitent sau nefuncţionale. Doar amenajările Babadag, Gărliciu Dăeni, Peceneaga – Turcoaia – Măcin (SP Măcin), 23 August – Isaccea (SPAE Lata şi SPE2 Grindu) şi Isaccea erau funcţionale.
În cazul amenajării Peceneaga – Turcoaia – Măcin, respectiv SP Plutitoare Peceneaga, aceasta este funcţională cu toate că din 6 iulie nivelul Dunării este scăzut. În acest sens se asigură apa prin funcţionarea unui agregat de pompare al beneficiarului. De asemenea, Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) a impus restricţii la treapta a III-a începând cu 2 iulie.
Totodată, în faza de atenţionare sau avertizare se află amenajările Tulcea – Nufăru, Isaccea, 23 August – Isaccea, iar în faza de restricţie treptele 1, 2, 3 ale amenajărilor Peceneaga -Turcoaia – Măcin, Măcin – 23 August, Ostrov, Dăeni – Ostrov – Peceneaga şi Peceneaga – Turcoaia.
„Există probleme cu alimentarea sistemelor de irigaţii peste tot. Cu intermitenţă în funcţie de nivelul Dunării dau apă sau nu, ori de nivelul Razelmului. Absolut toate zonele din judeţ sunt afectate. În afară de Dăeni şi Isaccea, toate sunt afectate. Nu este apă, Delta seacă. Şapte lacuri din Deltă sunt secate. Funcţionez cu încă o staţie datorită faptului că a plouat. Singura rezolvare este să avem precipitaţii”, ne-a declarat directorul ANIF – Filiala Teritorială Tulcea, Emil Constantinescu.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.