Moaştele strămoşilor, piatră de moară la gâtul celor care vor să construiască lângă siturile arheologice

Moaştele strămoşilor încurcă construcțiile noi lângă siturile arheologice

Pentru a construi în zonele arheologice de patrimoniu este necesară descărcarea de sarcină

Se ştie că judeţul Tulcea beneficiază de o încărcătură arheologică destul de ridicată, fiind unul dintre cele mai bine clasate la nivelul întregii ţări, din acest punct de vedere. Astfel, pe teritoriul judeţului nostru au fost descoperite, de-a lungul timpului, numeroase vestigii: cele mai diverse obiecte, morminte, schelete, aşezări urbane, toate urme ale unor civilizaţii vechi care şi-au lăsat amprenta asupra acestor locuri.

Descoperirile efectuate sunt extraordinare şi aduc un plus de mândrie locuitorilor acestui judeţ. Privind, însă, situaţia şi din altă perspectivă, tocmai acest lucru pune mari probleme persoanelor care locuiesc sau deţin proprietăţi în zonele cu patrimoniu arheologic: terenurile lor pot fi purtătoare de alte comori nedescoperite încă.

Autorităţile din domeniu au realizat diverse hărţi pe care au marcat atât descoperirile efectuate, cât şi zonele arheologice aflate sub protecţie, iar cei care doresc să exploateze un teren de aici, fie printr-o construcţie, fie altfel, nu o pot face de capul lor, ci abia după ce zona a fost îndelung scurmată de arheologi, bineînţeles pe cheltuiala beneficiarului.