Rachiul negru nu se albeşte cu acciză

Primarul comunei Niculiţel, Florin Pascale: „Mai bine guvernanţii s-ar gândi să ofere facilităţi care să-l ajute pe producătorul casnic să-şi vândă marfa”

rachiul taxe

Senatorii au respins, de curând, un proiect prin care producerea băuturilor tradiţionale româneşti pentru consumul propriu, precum palinca, ţuica, horinca, rachiul de drojdie de vin, într-o cantitate maximă pe gospodărie de 100 de litri cu 100% concentraţie alcoolică era exceptată de la plata accizelor. Iniţiativa legislativă – propusă de un grup de parlamentari PDL, UDMR, FC şi PSD, printre care se numără Roberta Anastase, Gheorghe Ialomiţianu, Laszlo Borbely sau Marton Arpad, nu a primit votul senatorilor, iar în aceste condiţii, ţăranii rămân buni de plată la Fisc pentru băutura pe care o produc în gospodărie. Sigur, vorbim de plata unor taxe cel puţin la modul teoretic.

În realitate, ţuica produsă în gospodărie este prea puţin impozitată. În acest context, edilul comunei Niculiţel, Florin Pascale, este de părere că nu impozitarea ar trebui să fie element prioritar de luat în seamă raportându-ne la subiectul în discuţie.