Fragmentul de epavă otomană descoperit la Sf. Gheorghe a fost adus la Tulcea

Fragmentul de epavă otomană

Cu două săptămâni în urmă, autorităţile locale de la Sfântu Gheorghe au făcut o descoperire arheologică pe care specialiştii tulceni din domeniu au catalogat-o deja ca fiind de excepţie.

Mai exact, în timpul unei operaţiuni de dragare efectuată în vecinătatea localităţii tulcene, muncitorii au găsit pe fundul apei o bucată dintr-o epavă care ar putea data din a doua jumătate a secolului XVII, începutul secolului XVIII.

Potrivit specialiştilor Institutului de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM), fragmentul din ambarcaţiunea otomană este o descoperire unicat în sectorul Dunării inferioare.

Direcţia Judeţeană de Cultură a anunţat, ieri, că fragmentul de epavă otomană recuperat din apele Dunării a ajuns în condiţii bune la Tulcea, în data de 29 martie. În acest moment, bunul arheologic se află în administrarea Institutului de Cercetări Eco-Muzeale.

Mai mult, starea de conservare a artefactului este bună, în măsură să ofere informaţii ştiinţifice valoroase despre navigaţia la gurile Dunării în perioada respectivă.