telefon: (021) 414 10 70, fax: (021) 414 10 72, email:pnl@cdep.ro

Prioritatea noastră națională: România are nevoie de bugetul de stat pentru 2020 adoptat până la finalul acestui an!

Partidul Național Liberal își propune să repare răul făcut de PSD și să pună bazele unei creșteri economice sănătoase care să asigure îmbunătățirea reală a nivelului de trai.

Prin bugetul propus pentru 2020 este asigurată creșterea salariilor și pensiilor, creșterea nivelului investițiilor publice,este prevăzută finanțarea marilor proiecte de infrastructură. Este pentru prima dată în ultimii ani de zile când bugetul de stat este realizat pe cifre reale, în mod responsabil față de cei care contribuie prin taxe și impozite la constituirea bugetului.

Este obligatoriu ca România să dea un mesaj de seriozitate, să-și recapete credibilitatea pierdută în anii anteriori, marcați de guvernarea nefastă a PSD, ani de minciună care au aruncat economia României în haos și care au produs instabilitate, impredictibilitate și au alungat investițiile străine și interne.

Bugetul de stat înseamnă cheltuieli care pot fi realizate din suma contribuțiilor din taxe și impozite ale cetățenilor. Sunt bani publici care trebuie gestionați în mod responsabil, NU sunt bani picați din cer, iar orice adâncire a deficitului înseamnă împrumuturi suplimentare, adică îndatorarea viitoarelor generații.

Alocarea sumelor pentru ministere acoperă întregul necesar, spre deosebire de bugetul precendent, în care PSD nu a prevăzut sumele necesare nici măcar pentru plata salariilor până la finalul anului.

Sumele prevăzute în buget sunt rezultatul unei evaluări laborioase a tuturor cheltuielilor angajate, optimizând toate zonele bugetare din care se făcea risipă din bani publici și luând măsuri suplimentare de raționalizare.

Sunt înghețate salariile demnitarilor, redusă subvenția pentru partidele politice, interzicerea cumului pensie/salariu pentru angajații din sectorul public, interzicerea detașărilor din sectorul privat în sectorul public, raționalizate cheltuielile cu bunuri și servicii ale instituțiilor publice – adică măsuri care să genereze economii la bugetul de stat, astfel încât să poată fi respectate celelalte angajamente legale referitoare la pensii și salarii.

PNL este primul susținător al creșterii alocațiilor de stat pentru copii, fiind partidul care a promovat ultimele majorări ale acestora – ultima chiar la începutul acestui an. Este motivul pentru care deputații PNL au refuzat să se exprime la vot, știind faptul că măsura propusă de PSD nu are bază reală, iar PSD nu a inițiat în mod onest acest demers. Dovada acestui lucru stă tocmai în faptul că nu au spus de unde se asigură sumele necesare pentru această majorare.

PNL a construit bugetul de stat pe 2020 pe legislația în vigoare, iar PSD știa că în bugetul de stat nu sunt prevăzute sumele necesare pentru ceea ce au propus. Aceasta arată că inițiativa PSD nu a fost una sinceră, gândită să fie pusă în practică.

Bugetul pentru Sănătate este în 2020 mai mare decât cel din 2019 . CNAS a avut nevoie de aceasta subvenție suplimentară , deoarece guvernul PSD nu a prevăzut bani suficienți pentru plata creșterilor salariale ale personalului medical, pentru finanțarea unor programe naționale curative, precum și pentru plata concediilor medicale, aspecte rezolvate de rectificare.

Este o performanță faptul că, în atât de scurt timp după învestirea noului Guvern al PNL, a fost operată rectificarea bugetară pe 2019 și elaborat bugetul de stat pentru 2020, în condițiile extrem de dificile.

Este de preferat o adoptare rapidă a bugetului de stat decât o tergiversare din ambiții politicianiste până anul viitor, care va afecta predictibilitatea de care are atât de mare nevoie mediul economic.
România are nevoie să reintre în normalitate, respectiv ca la 1 ianuarie să aibă adoptat bugetul de stat pe 2020. NU poate fi continuată politica crizelor prelungite pentru că afectează pe toată lumea, direct sau indirect.

Eventuala amânare a bugetului va pune în pericol plata salariilor majorate pentru salariații din sectorul public. Cifrele bugetului de stat propus nu pot fi schimbate, întrucât sunt singurele cifre care rezultă din situația reală a economiei. Orice modificare propusă trebuie să indice în mod explicit și de unde se iau banii necesari.

Vă mulțumesc !

Deputat PNL Vasile GUDU