SPITALUL JUDEȚEAN DE URGENȚĂ TULCEA
Str. 1848, nr. 32 , Cod fiscal – 4026712
Tel. 0240/532209; Fax 0240/532274   mail: spitaltulcea@spitaltulcea.ro
Unitate sanitară acreditată în ciclul I de ANMCS – nivelul III de competență
Operator de date cu caracter personal înregistrat  sub nr. 14396
Certificat:  ISO 9001:2015
Nr. 6132/25.03.2020

 

Ca urmare a apariției în spațiul public a unor informații false cu privire la managementul acțiunilor SARS-Cov2 la nivelul Spitalului Județean de Urgență Tulcea, considerăm necesar să prezentăm o situație reală și corectă populației:

  • Spitalul Județean de Urgență Tulcea nu se confruntă cu o criză acută de materiale. Acestea au fost puse cu grijă în magazia spitalului pentru a fi distribuite în regim controlat, în funcție de necesitățile momentului. Echipamentele de protecție trebuie utilizate rațional, în funcție de zona unde se realizează contactul cu un pacient și manevrele care se efectuează asupra acestuia.

Măștile de filtru se utilizează conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății – doar în contextul manevrelor care generează aerosoli: intubație, ventilație mecanică, bronhoscopie, traheostomă și masaj cardiac extern.

Siguranța personalului medical este o prioritate pe care o asigurăm în limita materialelor pe care le avem la dispoziție. Este cunoscut contextul global în care fiecare țară și-a păstrat resursele, limitând sau oprind exporturile.

Consiliul Județean Tulcea a venit cu suport financiar prin care s-au asigurat stocuri de materiale care urmează să ajungă, în continuare, la Tulcea.

Până la sosirea acestor materiale, trebuie să utilizăm rațional ceea ce avem la dispoziție.

Avem rugămintea ca doar informațiile oficiale să fie supuse atenției publicului și ne delimităm ferm de orice încercare de a folosi Spitalul Județean de Urgență Tulcea pentru a acumula capital politic.

Testarea populației se realizează conform criteriilor stabilite de Ministerul Sănătății. Având în vedere protocolul actual, este imposibil să nu scape filtrelor clinice un pacient asimptomatic. În spital s-au creat spații tampon în care pacienții nou internați vor sta 5 zile până să fie mutați în secția curată.

  • Aparatura de radiologie a spitalului a fost achiziționată la sfârșitul anului 2019. Autorizarea durează aproximativ doi ani în România, în condiții normale.

Nu există obligație legală ca UPU să dețină secție de radiologie proprie, așa cum în mod fals s-a acreditat ideea. Proiectul de modernizare și extindere UPU cuprinde și aparatură radiologică și computer tomograf, fiind un proiect în derulare.

Există, în prezent, un circuit determinat prin care pacientul ajunge de la UPU în Secția de Radiologie cu lift dedicat, purtând echipament de protecție. Durata efectuării radiografiei este sub 15 minute, Radiologia este anunțată înainte, pentru a evacua cabinetul, iar după efectuarea radiografiei, se practică dezinfectarea acestuia.

  • Se respectă în totalitate indicațiile de testare de la Ministerul Sănătății, aflate în vigoare. Detaliile privind numărul de cazuri confirmate se află în sarcina exclusivă a Grupului de Comunicare Strategică.

Decesele cu patologie pulmonară fie au avut testare negativă, fie nu au avut absolut nicio suspiciune.

Menționăm că nu există pacienți infectați care nu au fost declarați și nu există cazuri de cadre medicale infectate la Tulcea sau cadre medicale de la Tulcea internate la Constanța, așa cum s-a vehiculat.

S-au organizat spații tampon pentru clustere de secție, se lucrează la realizarea circuitelor, astfel încât riscul de introducere a unui pacient pozitiv să fie minim, în absența testării în masă.

În plus, au fost achiziționate ca suport – monitoare funcții vitale și injectomate. Secția de Boli Infecțioase este în pregătire pentru preluarea cazurilor ușoare/medii.

Rugăm populația să nu mai acorde atenție informațiilor de pe rețelele de socializare din surse neoficiale. Sursele oficiale de informare sunt: Instituția Prefectului Tulcea, Guvernul României, Direcția de Sănătate Publică Județeană Tulcea.

Urmare a postării domnului Marian Machedon pe rețelele de socializare, va fi depusă o plângere penală pentru comunicarea de informații false și dezinformare.

Lucrurile nu sunt perfecte, dar facem apel la toți tulcenii să rămână solidari, să ajute fiecare cu ce poate (inclusiv cu idei) și să dea Dumnezeu să trecem cât mai ușor peste această situație!

 

 

MANAGER,                                                               Purtător de cuvânt,

Dr. Năstăsescu Tudor Ion                                           Dr. Cristea Jorj