Primăria Tulcea intenţionează reducerea cheltuielilor făcute pentru salariile personalului, iar printre măsurile ce ar putea fi luate se află şomajul tehnic şi reducerea programului angajaţilor la 4 ore, în perioada pandemiei de coronavirus.

Toate direcţiile din subordinea instituţiei au primit dispoziţie ca toţi angajaţii ce au concedii restante din anii trecuţi să şi le ia în această perioadă.

„Am trimis o adresă prin care am rugat pe fiecare dintre directorii de structuri să se gândească la o soluţie de reducere a personalului, în afară de concediile de odihnă, poate şi şomaj tehnic, aşa cum înţeleg că domnul Ştefan Coman vrea să procedeze. Direcţia dânsului nu prea îşi mai regăseşte obiectul muncii, unde este clar că manifestările cultural artistice vreo 3-4 luni vor fi sistate. Unde nu se poate, putem să trecem şi la program de patru ore, în ideea în care presiunea financiară pe buget este mare şi încercăm să reducem şi cheltuielile cu salarii pentru a putea rezista în această perioadă. Dacă nu facem nimic s-ar putea ca în două luni să nu mai avem la ce ne întoarce. Sunt multe primării în ţară care în maxim o lună sau două îşi închid porţile pentru că nu mai au bani de salarii”, ne-a declarat primarul Constantin Hogea.

Şefii direcţiilor din primărie vor prezenta deciziile luate pentru reducerea cheltuielilor de personal la finalul săptămânii viitoare.

„Adresa le-am trimis-o săptămâna trecută şi am dat termen două săptămâni ca fiecare să informeze ce măsuri a luat pentru reducerea personalului şi implicit a resurselor financiare. Acolo unde se poate intra în şomaj tehnic, 75% sună foarte bine, dar fiecare director de structură ştie foarte bine ce poate face”, a precizat primarul Constantin Hogea.

Măsura de reducere a activităţii personalului nu se va putea aplica Direcţiei de Asistenţă şi Protecţie Socială (DAPS) Tulcea.

„DAPS este în prima linie în activitatea de prevenire şi combatere a COVID-19. Colegele de acolo sunt cele mai implicate în această zonă”, a spus primarul Hogea.

Edilul ia în calcul varianta în care, în semn de solidaritate cu colegii din instituţie, va lucra opt ore pe zi, dar îşi va reduce din salariu.

„Să îmi reduc programul la patru ore nu cred că este o atitudine responsabilă, că şi primarul poate să îşi reducă din salariu în semn de solidaritate, aceasta este altă discuţie”, a menţionat primarul.

Primăria Tulcea are circa 500 de angajaţi, iar cheltuielile legate de salarizarea personalului înseamnă 15% din buget.