Neputincioşi în faţa urgiei naturii

Nici sătenilor, nici primarilor tulceni nu le place iarna pe uliţă

iarna

În condiţiile de izolare extremă prin care au trecut, în ultimele zile, o bună parte din localităţile judeţului, principalii reprezentanţi ai autorităţilor spre care s-au îndreptat cetăţenii sunt, bineînţeles, primarii. Aceştia au gestionat relaţia cu drumarii, s-au zbătut pentru a-i convinge pe aceştia să intervină mai eficient, au furnizat asistenţa medicală de care au nevoie bolnavii şi au aprovizionat persoanele vârstnice cu alimentele de strictă necesitate. Nu o dată, în ciuda funcţiei pe care o deţin, primarii s-au simţit însă neputincioşi în faţa vremii extreme.

Cu toţii au făcut, totuşi, totul pentru ca localităţile pe care le păstoresc să iasă din izolarea la care au fost condamnate fără voia lor. Ieri, la prânz, 12 localităţi au fost declarate oficial izolate de restul judeţului. Am încercat, în aceste condiţii, să luăm pulsul a ceea ce se petrece în teritoriu discutând cu câţiva primari despre situaţia în care se află comunele lor.

Marian Naiman (Frecăţei): „O altă problemă mare este lipsa pâinii. Poşta, Teliţa şi Frecăţei sunt izolate din acest punct de vedere”

Cea mai mare problemă cu care se confruntau, ieri, locuitorii din Frecăţei, Poşta şi Teliţa era lipsa pâinii. Dacă în Cataloi, o altă localitate a comunei Frecăţei, maşinile cu pâine au ajuns datorită faptului că şoseaua spre Tulcea era practicabilă, nu acelaşi lucru s-a putut spune despre reţeaua de drumuri care leagă celelalte trei sate. O altă chestiune stringentă, care necesita o rezolvare imediată, era mortul din Teliţa pentru care fami-lia nu putea încheia formalităţile necesare astfel încât acesta să poată fi înmormântat.

„De la Cataloi la Tulcea se poate ajunge, însă cetăţenii din Frecăţei, Poşta şi Teliţa sunt blocaţi total. Un utilaj de deszăpezire de-al primăriei a rămas împotmo-lit la Frecăţei şi nu am reuşit să-l mişcăm din loc nici până în acest moment (n. r. – ieri, la prânz). De duminică, cei de la drumuri nu au mai băgat freza, deşi le-am spus că le dau şi motorină, doar să intervină să ne putem recupera şi noi utilajul. O altă problemă mare este lipsa pâinii. La Cataloi a ajuns maşina, pentru că drumul spre Tulcea e practicabil. Poşta, Teliţa şi Frecăţei sunt însă izolate din acest punct de vedere”, ne-a povestit primarul comunei Frecăţei, Marian Naiman.

Nicolae Topoleanu (Măcin): „Avem patru persoane adăpostite într-un salon al spitalului. Este vorba despre cetăţeni din Slobozia”

Nici oraşul Măcin nu a fost ocolit de problemele cauzate de vremea extremă sau de închiderea drumurilor. În acest caz, însă, camioanele cu pâine au reuşit să ajungă la magazine, astfel încât, cel puţin din acest punct de vedere, vorbim de normalitate. Într-un salon al Spitalului Orăşenesc, patru persoane au fost cazate de autorităţile locale. Este vorba despre cetăţeni din Slobozia care nu au mai putut trece bacul din cauza faptului că li s-a stricat maşina.

„E gravă treaba! Doar pe un singur fir se poate circula între Măcin şi Smârdan şi doar cu ambulanţa pentru urgenţe. Nici bacurile nu circulă. Spre Luncaviţa drumul este circulabil, însă între Cerna şi Horia nu se poate răzbi. Se lucrează, însă este foarte dificil, din cauza viscolului puternic care pune la loc tot ceea ce utilajele reuşesc să adune. În acest moment, avem patru persoane adăpostite într-un salon al spitalului. Este vorba despre cetăţeni din Slobozia care voiau să treacă bacul şi cărora li s-a stricat maşina. Pâinea de la fabrica din Garvăn a ajuns iar în acest moment vrem să deszăpezim şi drumul spre Greci pentru a putea aduce produse de panificaţie de la Greci şi Turcoaia”, a explicat primarul oraşului Măcin, Nicolae Topoleanu.

Marian Taifas (Horia): „Am fost în vizită la toţi bătrânii pe care ştim că îi avem în comună şi le-am dus cele necesare”

Primarul de la Horia, Marian Taifas, a confirmat, de asemenea, faptul că maşinile cu pâine nu au ajuns nici la locuitorii comunei sale. Autorităţile locale au vizitat, însă, toţi bătrânii din bătrânii din localitate pentru a-i aproviziona cu strictul necesar. În ceea ce priveşte situaţia drumurilor, cele din intravilan sunt desfundate, problema cea mare constituind-o şoselele care fac legătura cu restul judeţului.

„Maşinile cu pâine nu au ajuns la noi. Localitatea este, însă, desfundată iar problemele noastre ţin strict de faptul că drumurile care fac legătura cu restul judeţului sunt încă înzăpezite. În interiorul localităţii nu avem nicio problemă. Acum, aşteptăm să se oprească ninsoarea şi viscolul iar cei de la drumuri să poată interveni pentru a ne lega din nou cu restul judeţului. În interiorul localităţii, am deszăpezit căile de acces prin forţe proprii, cu un buldoexcavator. Deocamdată, cu pâinea ne descurcăm aşa cum putem. Am fost în vizită la toţi bătrânii pe care ştim că îi avem în comună şi le-am dus cele necesare”, a spus edilul comunei Horia, Marian Taifas.

Viorel Chiriţă (I.C. Brătianu): „Pâine avem, pentru că a ajuns azi dimineaţă maşina de la Galaţi”

Edilul comunei I.C. Brătianu, Viorel Chiriţă, şi-a vărsat năduful pe cei de la drumurile naţionale. Primarul spune că drumarii nu au vrut să intervină la ieşirea din Garvăn spre Văcăreni, susţinând că nu au traseu pe acolo. În ceea ce priveşte pâinea, magazinele din I.C. Brătianu s-au aprovizionat de la Galaţi, în condiţiile în care bacul funcţionează în condiţii normale.

„Noi ne-am descurcat cum am putut dar ne-au făcut probleme mari cei de la Măcin, de la drumurile naţionale. La intersecţie la Garvăn, ni s-a spus că utilajele nu au traseu pe acolo, deci nu se poate să se intervină. Eu le-am zis că ar trebui să se intervină de două ori pe zi, dar m-am lovit de refuzul lor. Azi dimineaţă (n. r. – ieri) am curăţat drumul dintre Garvăn şi Cetatea Dinogeţia. Pâine avem la I.C. Brătianu, pentru că a ajuns azi dimineaţă maşina de la Galaţi. Bacul circulă din oră în oră iar cetăţenii au putut face naveta şi să se aprovizioneze de peste Dunăre”, a povestit primarul comunei I.C. Brătianu, Viorel Chiriţă.

Ion Olteanu (Topolog):

„Avem cazaţi şase oameni la Grupul Şcolar şi tot atâţia în sat, la cetăţeni”

Una dintre cele mai afectate zone din judeţ de fiecare dată când ninge abundent este comuna Topolog. Şi în această iarnă, vremea a făcut ravagii aici, însă ieri, la prânz, situaţia era sub control după cum ne-a povestit primarul Ion Olteanu.

Potrivit acestuia, 12 oameni rămaşi blocaţi în maşini în timpul viscolului puternic sunt cazaţi fie la Grupul Şcolar din localitate, fie în casele oamenilor.

„La noi, situaţia este sub control în acest moment. Utilajele au pornit spre Făgăraşu Nou şi Măgurele şi totul merge conform planului. Am recuperat toţi oamenii blocaţi în maşini iar acum avem cazaţi şase oameni la Grupul Şcolar şi tot atâţia în sat, la cetăţeni. Nu avem nicio problemă de aprovizionare cu pâine, întrucât avem o brutărie în localitate care funcţionează şi asigură necesarul”, ne-a explicat şi Ion Olteanu, primarul comunei Topolog.

Nicolae Ianuş (Baia): „Eu nu prea cred că oamenii de la ţară nu au prin cămară un pumn de făină sau de mălai ca să-şi facă şi ei ceva de mâncare”

Nici la Baia, localitatea care face practic legătura dintre judeţul nostru şi Constanţa, nu au ajuns, până ieri, camioanele cu pâine. Primarul Nicolae Ianuş şi-a pus însă speranţa în faptul că, în ciuda vremurilor moderne în care trăim, încă există oameni gospodari, care nu au uitat cum se coace o pâine în casă.

„Circulaţia este închisă la Două Cantoane, deci toate drumurile sunt blocate, nu se poate ieşi sau intra din sau în judeţ. Practic, satele noastre sunt izolate, însă nu în ceea ce priveşte asigurarea utilităţilor, întrucât nu există probleme de alimentare cu apă sau electricitate. În ceea ce priveşte pâinea, ne descurcăm cu ceea ce a mai rămas prin magazine. Eu nu prea cred, însă, că oamenii de la ţară nu au prin cămară un pumn de făină sau de mălai ca să-şi facă şi ei ceva de mâncare. Pe străzi, nu prea putem interveni încontinuu pentru că este vorba despre bani aruncaţi pe fereastră în condiţii de viscol puternic. Astăzi (n. r. – ieri, la prânz) am reuşit să trimitem la Tulcea un dializat, într-o ambulanţă cu antemergător”, a povestit edilul şef al comunei Baia, Nicolae Ianuş.