Măsura a fost impusă de autorităţile tulcene pentru a reduce pericolul de infectare cu virusul COVID-19 şi totodată pentru a-i disciplina pe oamenii care ignoră recomandările şi în pofida stării de urgenţă vor cu tot dinadinsul să meargă la mormintele celor dragi.

Astfel, accesul pe teritoriul cimitirului este interzis, dacă nu este vorba despre înmormântări, potrivit deciziei luate în cadrul unei întâlniri tehnice a IPJ, Poliţiei Locale, Administraţiei Cimitirului, părintelui Romeo-Gabriel Ispas şi viceprimarului Andaluzia Luca.

„Conform ordonanţelor militare şi a recomandărilor primite de către Grupul de suport tehnico-ştiinţific naţional aceste deplasări nu constituie o urgenţă iar cimitirul va fi închis în perioada Paştelui Blajinilor, de altfel este deschis doar pentru săvârşirea slujbelor de înhumare atunci când este cazul. Orice alt moment de pomenire a morţilor se va face de preoţi în biserici închise, aşa cum s-a făcut şi slujba de Înviere. Fiecare părinte paroh a transmis acest lucru enoriaşilor. Să sperăm că vom trece cu bine peste această perioadă şi atunci vom avea timp să ajungem la mormintele celor dragi”, ne-a declarat viceprimarul Andaluzia Luca.

Viceprimarul îi îndeamnă pe tulceni să fie înţelegători şi să se roage acasă pentru cei care nu mai sunt printre noi.

„Rugămintea mea este să avem înţelegere. Este dureros pentru fiecare dintre noi. Înţeleg foarte bine durerea fiecăruia, pentru că şi eu am mama decedată de doar şase luni, dar trebuie să luăm măsurile cele mai bune pentru protecţia cetăţenilor. Îi rog pe cetăţeni să înţeleagă că accesul în cimitir nu va fi permis în această perioadă pentru a evita aglomerările şi pentru că ştim cu toţii ce probleme se creează. Putem să ne rugăm acasă pentru odihna sufletelor celor care nu mai sunt printre noi”, a transmis viceprimarul Andaluzia Luca.

Parohiile vor anunţa pe paginile de internet modalitatea prin care enoriaşii pot transmite pomelnice cu cei răposaţi.

La o săptămână după duminica Paştelor, în prima zi de luni o parte din creştinii ortodocşi obişnuiesc să sărbătorească Paştele Blajinilor. Această sărbătoare mai este numită şi Prohoadele, Paştele Morţilor sau Lunea Morţilor.

De Paştele Blajinilor, credincioşii merg în cimitire unde preoţii fac slujbe, apoi împart pachete cu mâncare celor nevoiaşi, ca pomană de „sufletul” celui decedat. Nu lipsesc şi obiceiurile neagreate de Biserică în care unii oameni fac grătare şi ascultă muzică lângă mormântul celui pe care-l pomenesc.