Organizaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI) Zmeica a accesat trei proiecte pentru modernizarea sistemelor de irigat. Investiţiile cu o valoare de aproximativ 3 milioane de euro sunt finanţate din alocarea ITI pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

„Este vorba de investiţii prin care se modernizează staţiile de pompare SRPA 5.1, SRPA 5.2 şi SRPA 5.7. Pentru o parte dintre ele modernizarea a fost începută în exerciţiul financiar anterior 2007-2013. La ora actuală două proiecte sunt finalizate, pentru SRPA 5.7 s-au depus şi dosare de rambursare. În momentul de faţă se irigă cu SRPA 5.1 unde urmează să înceapă lucrările de modernizare după ce se termină campania. Prin reabilitarea celor trei staţii se irigă o suprafaţă de aproximativ 4000 de hectare, aflată în cea mai mare parte pe raza comunei Baia. Se irigă de asemenea şi pe teritoriul comunei Mihai Viteazu, din judeţul Constanţa. În paralel cu modernizarea infrastructurii secundare se execută şi reabilitarea staţiei bază Sinoe care se execută printr-un program finanţat de stat. Trebuie pus accentul pe reabilitarea sistemelor de irigaţii dacă vrem să obţinem nişte producţii sigure în condiţiile climatice din ce în ce mai vitrege din Dobrogea”, a declarat Ion Bălan, preşedintele Organizaţiei Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii Zmeica.

Cu 129 mii de hectare calamitate, judeţul Tulcea se situează pe locul doi pe ţară, după Constanţa, cu cele mai mari suprafeţe afectate de secetă. În judeţul nostru se irigă pe 13.000 ha.

„Suntem singurii beneficiari ai acestui mecanism financiar ITI, prin care mai mult de un miliard de euro s-au pus la dispoziţie, în diverse domenii, pentru dezvoltarea judeţului. Sunt peste 1000 de proiecte la ora actuală pentru care s-a obţinut finanţarea unor investiţii în diverse sectoare de activitate. La Baia avem rezultatul concret al intervenţiei mecanismului financiar ITI prin care se finanţează investiţiile privind reabilitarea, modernizarea sistemelor de irigat. Suntem cu toţii martori ai schimbărilor climatice. Seceta are un efect dur în agricultură unde fără irigaţii nu mai poţi spera la producţie, nu te mai poţi gândi la profit. Agricultura din judeţul Tulcea este şi ea grav afectată de secetă. În acest context, reabilitarea infrastructurii de irigaţii este foarte importantă, aş spune chiar de importanţă strategică ţinând cont de rolul pe care îl joacă agricultura în economia românească”, ne-a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu.