Aproximativ 460 de copii din comuna Niculiţel vor beneficia de o investiţie de 500.000 de euro bani europeni care asigură finanţarea pentru reabilitarea corpului clădirii şcolii din localitate. Şcoala Gimnazială „Nichifor Ludovig” este singura unitate de învăţământ din comună şi asigură şcolarizare inclusiv pentru nivelul clasei pregătitoare şi grădiniţă.

Proiectul finanţat prin ITI Delta Dunării, Programul Operaţional Regional 2014-2020 vizează asigurarea condiţiilor pentru desfăşurarea unui act educaţional modern, la standarde europene.

„Sigur că dorinţa noastră este să începem cât mai curând lucrările şi să oferim comunităţii o şcoală modernizată, reabilitată. Cu acest proiect suntem în prezent la faza în care am atribuit contractul de servicii de proiectare şi de lucrări. S-a dat ordinul de începere pentru proiectare”, a precizat primarul comunei Niculiţel, Florin Pascale.

Lucrarea de reabilitare a corpului clădirii unităţii şcolare presupune, printre altele, montarea unei centrale termice şi realizarea unui teren de sport. Toate spaţiile vor fi dotate, mobilate şi utilate conform funcţiunilor.

Se asfaltează străzi şi se extinde reţeaua apă-canal

Reţeaua de alimentare cu apă va fi extinsă cu aproximativ 1 kilometru şi se vor efectua 400 de branşamente individuale cu contoare cu telecitire. Tot prin ITI la Niculiţel se vor re-abilita 5 kilometri de drumuri din interiorul comunei. Proiectul prevede modernizarea a 15 străzi. De asemenea, se va extinde reţeaua de alimentare cu apă şi canalizare din comună.

„Pe extindere reţea alimentare apă şi canalizare s-a făcut licitaţia şi aşteptăm avizarea procedurii de achiziţie pentru a da ordinul de începere a lucrărilor. La drumuri proiectul tehnic este gata, aşteptăm avizul pentru licitaţia de lucrări”, ne-a declarat primarul Florin Pascale.

Aceste investiţii înseamnă per total aproximativ 2,4 milioane de euro.

De asemenea, în baza unui proiect finanţat cu bani europeni se va reabilita Căminul Cultural din Niculiţel. Pentru această investiţie care presupune inclusiv extindere şi modernizare a fost lansată, ne spune edilul şef al comunei, procedura de achiziţie pentru lucrări.

Totodată administraţia locală are în lucru un proiect pentru eficientizarea energetică a sediului Primăriei.

„Extinderea pe infrastructură apă-canal, modernizarea şcolii, modernizarea drumurilor sunt investiţii care răspund nevoilor comunităţii. Este important că reuşim să răspundem doleanţelor oamenilor prin investiţii care au ca suport banii europeni. Fără aceste proiecte finanţate prin ITI probabil că investiţiile amintite nu s-ar fi realizat, re-sursele din bugetul local fiind limitate. Viticultura de tradiţie, potenţialul agricol şi turistic sunt şi ele elemente valorificate prin proiectele cu finanţare europeană din me-diul privat”, ne-a declarat Horia Teodorescu, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea.

Prin instrumentul financiar ITI Delta Dunării investitorii privaţi au accesat proiecte cu finanţare europeană în turism şi agricultură care se dezvoltă la Niculiţel.

Sunt 37 de proiecte în sumă de aproximativ 2 milioane de euro prin care se construiesc unităţi de cazare şi se dezvoltă exploataţii agricole în comunitatea celebră pentru arta facerii vinului.