Contractul de finanţare privind proiectul de modernizare a sediului Primăriei municipiului Tulcea a fost semnat zilele trecute la nivelul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei. Proiectul în valoare de 12.516.255,60 lei se desfăşoară prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020.

„Important este că am ajuns în punctul semnării contractului care vizează reabilitarea unei clădiri extrem de importante din patrimoniul primăriei, o clădire care are o istorie în spate. Au fost mai multe discuţii legate de modul cum trebuie să fie reabilitată, pentru că şi cei de la Cultură şi-au expus anumite doleanţe pentru a păstra din arhitectura veche a oraşului. Este vorba atât schimbarea aspectului estetic, subzidire, cât şi de o lucrare de termoizolare care va da o altă funcţionalitate acestei clădiri. Faptul că am ajuns în acest punct este din nou un câştig al primăriei în ceea ce înseamnă demersurile pe care le-am început de o bună bucată de vreme privind proiectele de interes public”, ne-a declarat primarul Constantin Hogea.

În funcţie de cum vor evolua procedurile de scoatere la licitaţie a lucrărilor şi a eventualelor contestaţii, va începe şi execuţia propriu-zisă.

„După finanţare ne dorim să înceapă implementarea şi să ne bucurăm în final de o clădire cu o altă funcţionalitate şi cu un alt aspect. Este încă un punct câştigat în ceea ce înseamnă eforturile primăriei de a atrage finanţări şi o clădire redată, sperăm noi la final, patrimoniului public. După semnarea contractului urmează licitaţia, evaluarea, eventual contestaţii şi intrăm într-o zonă mai greu controlabilă. De circa şase luni încep să se vadă beneficiile proiectelor depuse cu mulţi ani în urmă prin sistem ITI şi nu numai. În continuare vom avea contracte semnate pe fonduri europene, ceea ce zic eu că este un lucru bun”, a spus primarul Constantin Hogea.

Modernizarea sediului Primăriei Tulcea constă în reabilitarea termică a imobilului, modernizarea instalaţiei de furnizare a agentului termic, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice şi termic, amenajări interioare şi reabilitarea sistemului de climatizare.

În luna februarie a acestui an, consilierii locali au aprobat proiectul privind modernizarea sediului Primăriei municipiului Tulcea. Valoarea totală a proiectului este de 12,5 milioane lei, 98% din suma totală urmând să fie din fonduri europene.

Obiectivul general al proiectului îl constituie îmbunătăţirea eficienţei energetice a sediului Primăriei municipiului Tulcea, în scopul reducerii pierderilor energetice şi implicit scăderea costurilor cu energia termică. Lucrările sunt prevăzute a se încheia în 18 luni de la începere.

În total, 23 de contracte de finanţare prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, coordonat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, în valoare totală de peste 150 de milioane de lei, au fost semnate în data de 5 iunie, şi vor fi implementate de unităţi administrativ-teritoriale (UAT) şi întreprinderi mici şi mijlocii (IMM).