Ieri, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, a anunţat cele trei proiecte câştigătoare pentru design-ul portului şi falezei Dunării.
Este vorba despre: Locul I – SC Optim Proiect SRL Tulcea – autor principal: arh. Cosmin Vizireanu, arh. Florin Micu, specialist comunicare Mugur Pătraşcu, locul II – Asocierea SC Arhidesk Vision SRL – SC Arhidream SRL Galaţi – autor principal: arh. Adi Florian Tudorancea, locul III – SC Tera Design Studio SRL Bucureşti – autor principal: arh. urb. Andrada Eftime, urb. peisag. Tamara Roseti.
La concursul de soluţii cu tema „Reamenajare zona Faleza Dunării” au participat şapte firme de arhitectură, proiectele prezentate fiind evaluate de un juriu format din preşedintele Horia Teodorescu şi membrii arhitectul şef al judeţului, Cristian Ionescu Preotu, directorul executiv al Direcţiei de Investiţii, Nicu Mihai, directorul general AZL Sulina, Dragoş Ioniţă, respectiv arhitecţii Dan Ervin Ivanov, Alexandru Bălan (reprezentant al Ordinului Arhitecţilor din România), Mirela Didă (reprezentant Registrul Urbaniştilor din Ro-mânia), conf. dr. Cristina Enache (Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu) şi dr. Dragoş Buhociu (Aso-ciaţia Profesională a Urbaniştilor din România).
După cum a remarcat preşedintele Teodorescu, misiunea juriului nu a fost una uşoară, arhitecţii prezentând proiecte „cu suflet, multă inimă şi expertiză”.
„Au fost şapte propuneri. Spre bucuria noastră s-a desprins o propunere a unui grup de arhitecţi din judeţul Tulcea, o propunere care a oprit respiraţia la prezentarea care a fost făcută. Prin această propunere se va da o nouă imagine, cu toate conotaţiile care decurg de aici, pentru faleza Tulcea. Este un demers pe care l-am iniţiat prin luna februarie şi am reuşit să ardem toate etapele, astfel încât astăzi, printr-o jurizare de ţinută cu arhitecţi de la universităţi şi cu arhitecţi cu expertiză şi experienţă, a fost aleasă cea mai frumoasă şi valoroasă propunere. Am remarcat că în această propunere au fost puse suflet şi ştiinţă şi au fost îmbinate elementele tradiţionale celor din Tulcea. Este o dovadă că şi la Tulcea avem un grup de arhitecţi care pot să pună în valoare multe dintre obiectivele pe care vrem să le dezvoltăm la nivelul judeţului. Îi felicit pentru că ceea ce ne-am dorit, să îmbinăm tradiţionalul cu plăcutul, s-a întâmplat prin această ofertă”, a declarat preşedintele Horia Teodorescu.
Arhitectul proiectului câştigător, Cosmin Vizireanu, spune că prin această propunere grupul de lucru a dorit să pună oraşul Tulcea pe o hartă internaţională a brandurilor turistice. De altfel, Optim Proiect are în portofoliul său de activitate lucrări de anvergură, cum ar fi Centrul de informare turistică sau Acvariul.
„Este un efort de echipă pe care l-am făcut cu mulţi dintre prietenii pe care îi consider tulceni pasionaţi. Am vrut cu foarte multă ardoare să recreăm un loc, să redefinim un loc pe care vrem să îl promovăm la nivel internaţional. Vrem să punem oraşul pe o hartă internaţională a brandurilor turistice şi cred că mai ales juriul a înţeles acest lucru. Ceea ce am propus noi s-a dovedit că a fost foarte bine acceptat şi de publicul din sală”, a precizat arhitectul Cosmin Vizireanu.
Specialistul în comunicare al Optim Proiect SRL, Mugur Pătraşcu, a prezentat în cadrul conferinţei de ieri un montaj video elocvent.
„Suntem foarte fericiţi că am câştigat. A fost un efort în timp de pandemie, proiectul desfăşurându-se în condiţiile în care toate locurile erau închise. Avem foarte mari speranţe de la proiect. Este un proiect care vine să reinventeze, să refacă, să ducă cumva lucrurile la nivelul următor pentru tot ce înseamnă faleză, judeţul Tulcea, turismul din aceste locuri. Mândria oamenilor este foarte importantă, deoarece tulcenii aşteaptă de 30 de ani acest moment, această renaştere a oraşului care pleacă de lângă Dunăre. Sperăm ca prin acest proiect să le readucem mândria în aceste locuri şi să arătăm că aici lucrurile se pot face la un nivel foarte ridicat”, a spus Mugur Pătraşcu.
Preşedintele Horia Teodorescu a reiterat eforturile susţinute pe care CJ le-a întreprins pentru transferarea falezei în patrimoniul judeţean.
„După cum spuneam în urmă cu câteva luni, faleza din Tulcea are nevoie şi de propuneri cu privire la modul în care va arăta la finalul execuţiei lucrărilor, respectiv partea de peisagistică, mobilier urban, partea de fineţe a falezei noastre. Am desfăşurat acest concurs de soluţii, astfel încât la final, aşa cum ne dorim cu toţii, faleza din Tulcea să fie dacă nu cea mai frumoasă, una dintre cele mai frumoase faleze din ţară. Din punctul meu de vedere, toate investiţiile care se derulează, începând cu consolidarea portului, urmate de aceste propuneri de soluţii, vor reuşi să îmbunătăţească această zonă a municipiului din punct de vedere vizual şi nu numai. Timp de aproape 30 de ani, faleza a fost în administrarea APDM Galaţi, dar în urma demersurilor care au durat aproape 8 ani, am reuşit să transferăm această faleză în patrimoniul judeţean. Am reuşit obţinerea unei finanţări prin fonduri europene, pentru că altfel aceste sume nu se găseau în decursul câtorva zeci de ani”, a precizat preşedintele CJ, Horia Teodorescu.
Propunerea de soluţii va face obiectul unui studiu de fezabilitate şi al unui proiect tehnic, cu o finanţare care va fi asigurată fie din bugetul judeţean, fie din fonduri europene, a anunţat preşedintele CJ.
„A fost necesară propunerea de soluţii în paralel cu proiectul mare, de reabilitare a falezei, pentru că sunt lucrări conexe, lucrări care trebuie inserate în interiorul proiectului de consolidare a falezei. Vom merge în paralel şi cu studiul de fezabilitate, şi cu proiectul tehnic, astfel încât să nu facem intervenţii ulterioare asupra lucrării, pentru că o lucrare finalizată pe fonduri europene nu mai poate fi modificată timp de cinci ani, în perioada de postimplementare. Vom derula aceste proceduri privind studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic cât mai rapid şi pot să garantez că ceea ce s-a întâmplat astăzi aici va fi pus în practică. Eu sunt foarte determinat şi cred că toţi tulcenii îşi doresc ca investiţia să fie dusă la bun sfârşit. Am făcut acest concurs de soluţii tocmai pentru a ne apropia cât mai mult de sufletul tulceanului şi pentru a da falezei valenţa pe care o merită ca poartă de intrare în deltă şi ca zonă de referinţă a municipiului şi judeţului”, a declarat preşedintele Horia Teodorescu.
Premiile oferite de CJ Tulcea sunt în valoare totală de 74.000 lei, distribuite astfel: Optim Proiect- 47.000 lei, Arhidesk Vision- 18.000 lei şi Terra Design-9.000 lei.