Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe a declarat ieri la Tulcea că în prezent există o serie de proiecte privind decolmatarea Deltei Dunării care stagnează şi de la care s-ar putea retrage sume de bani, în cadrul unei  rectificări  bugetare. Aceşti bani, spune ministrul, vor fi mutaţi către proiectele de decolmatare viabile.

Ministerul Mediului şi-a exprimat toată susţinerea faţă de echipa ARBDD de la Tulcea.

„În momentul de faţă sunt o serie de proiecte privind lucrările de decolmatare pe tot cuprinsul deltei care stagnează de mult timp în cadrul ministerului şi pentru care au fost alocate resurse financiare, dar nu sunt implementate. De aceea am anunţat că domnul guvernator Munteanu şi echipa de la ARBDD vor fi sprijiniţi de colegii de la in-vestiţii din cadrul ministerului. Sunt solicitări de lucrări de decolmatare pentru care astăzi nu există resursă financiară pentru că ea este blocată pe alte proiecte tergiversate mult timp. În cadrul rectificării s-ar putea să mutăm anumite sume de bani din proiectele care stagnează, nu au fost implementate sau nu au fost duse la bun sfârşit de către cei care au câştigat licitaţiile către aceste noi solicitări, pentru că este foarte important să îi asigurăm pe toţi locuitorii deltei din comunităţile locale că Guvernul are în grijă ca toate aceste căi de transport să fie accesibile tuturor”, a declarat ministrul Costel Alexe.

La rândul său, guvernatorul ARBDD Ion Munteanu a precizat faptul că în prezent nu sunt fonduri pentru aceste lucrări.

„Există trei proiecte care sunt în derulare şi vor acoperi în proporţie de 80% toate canalele şi complexele lacustre din deltă. Am nişte solicitări pentru trei locaţii din Delta Dunării despre care am discutat la nivelul Secretariatului General al Guvernului, să vedem ce putem face. În zona Nuntaşi şi Crişan sunt comunităţi locale care solicită acest lucru. În momentul de faţă nu sunt bani pentru aşa ceva”, a spus guvernatorul Ion Munteanu.

Conducerea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării anunţa anul acesta, în luna mai, că până în anul 2023 se vor decolmata aproape 100 de kilometri de canale în Deltă.

În timpul declaraţiilor de presă susţinute în faţa sediului ARBDD, ministrul Mediului a amintit faptul că ARBDD va începe anul acesta cadastrarea a 172.000 de hectare, fapt care va permite intabularea terenurilor private sau publice şi accesarea fondurilor europene.

Alexe a anunţat, totodată, că o echipă din cadrul ministerului va sprijini ARBDD în implementarea fondurilor europene.

„Astăzi, Tulcea ar fi putut arăta mult mai bine, dacă ar fi avut o administrare eficientă şi sunt convins că, dacă guvernele anterioare şi-ar fi îndreptat atenţia spre judeţul Tulcea, nu am fi avut întârzieri atât de mari la anumite proiecte şi, evident, multe alte fonduri europene sau guvernamentale ar fi putut fi orientate spre dezvoltarea judeţului”, a mai spus Alexe.

Printre proiectele care întârziate foarte mult, el a menţionat Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor, finalizat în anul 2016, dar neoperaţional în prezent.

La evenimentul de ieri a mai participat prefectul judeţului Alexandru Cristian Iordan şi deputatul PNL George Şişcu.

Ministrul Mediului le-a mulţumit turiştilor care au protejat plajele sălbatice din Deltă

Ministrul Mediului, Costel Alexe, le-a mulţumit turiştilor care au preferat să viziteze în ultimele săptămâni Rezervaţia Biosferei Delta Dunării pentru că au protejat plajele sălbatice de aici şi a făcut un apel pentru a respecta restricţiile din zonă.

Ministrul Alexe a menţionat, de asemenea, că intenţionează să organizeze în această toamnă o întâlnire trilaterală România-Ucraina-Republica Moldova pe tema biodiversităţii din rezervaţia transfrontalieră.

„Aş vrea mai întâi să le mulţumesc că şi-au îndreptat atenţia şi îşi vor petrece weekend-urile în Tulcea şi în rezervaţie. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care protejează plajele pe care le-au vizitat, plaje sălbatice, pentru managementul deşeurilor pe care l-au făcut, dar îi rog să conştientizeze că este o rezervaţie naturală şi toate restricţiile trebuie respectate de noi toţi. Altfel, acest patrimoniu ar avea de suferit”, a afirmat ministrul Alexe.

El a mai spus că a discutat cu autorităţile tulcene pe tema îmbunătăţirii managementului deşeurilor acestor zone.

„Nu aş vrea nici la Vadu, nici la Corbu o dezvoltare haotică, aşa cum din păcate s-a întâmplat la Vama Veche sau în alte părţi. Considerăm că aceste plaje sălbatice trebuie să fie vizitate de cetăţenii noştri, dar respectând toate restricţiile impuse de statutul de rezervaţie. Mă bucur foarte mult că românii au înţeles cât de important este să avem plaje curate şi că au strâns deşeurile şi le-au pus în punctele de colectare. Am avut discuţii cu autorităţile judeţului pentru un mai bun management al deşeurilor pe aceste plaje, dar rezervaţia trebuie respectată ca atare. Mesajul meu şi al Guvernului este că avem o Deltă absolut superbă şi ea trebuie vizitată şi sprijinită”, a menţionat ministrul Mediului.

Costel Alexe a mai spus că intenţionează ca la sfârşitul acestei luni să organizeze o dezbatere pe tema problemelor din Deltă la care să participe toţi factorii implicaţi în dezvoltarea zonei, iar în septembrie, să organizeze o întâlnire trilaterală România-Ucraina-Republica Moldova, în timpul căreia să se discute şi situaţia stocurilor de sturioni.

„În momentul de faţă, avem nenumărate studii făcute pe tema stocurilor de sturioni. Vom face o centralizare, apoi acest raport trebuie discutat la Tulcea, iar pe baza acestui document vom lua decizii şi vom construi politica pentru următorii ani în ceea ce priveşte managementul resursei de peşte din Deltă. În această toamnă, guvernatorul şi-a asumat rolul de a-i pune la un loc pe toţi specialiştii, de a centraliza toate studiile şi vreau să cred că până în toamnă vom avea creionată şi viziunea”, a apreciat ministrul Costel Alexe.