Aflat într-o vizită de lucru în judeţul Tulcea, premierul Ludovic Orban a declarat ieri că, în şedinţa de guvern de săptămâna viitoare va fi aprobată hotărârea de guvern privind ultimele exproprieri din zona cuprinsă în judeţul Tulcea a şantierului podului de peste Dunăre pentru a permite continuarea lucrărilor în ritmul dorit.

„Aici era o întârziere faţă de pilonii de pe partea cealaltă a Dunării, din Brăila, care este în curs de recuperare, iar nivelul de mobilizare este un nivel foarte bun şi suntem încredinţaţi că termeni conveniţi cu constructorul pot fi realizaţi. Din punctul nostru de vedere, vom încerca să rezolvăm ultimele probleme care le avem de rezolvat, este vorba de câteva exproprieri pentru care hotărârea de guvern, deja, a pornit pe circuitul de avizare şi o vom adopta, cel mai probabil săptămâna viitoare în şedinţa de Guvern”, a declarat Ludovic Orban, ieri, la finalul vizitei efectuate la şantierul podului de peste Dunăre, în zona Măcin – Smârdan.

Premierul a adăugat că mai sunt de efectuat o serie de lucrări de deviere a reţelelor de utilităţi.

„Sunt un pic întârziate, dar tot din cauza antreprenorului general, din cauza faptului că pentru reţelele de gaz şi electricitate foarte greu au venit firme să semneze contractul pentru realizarea lucrărilor de deviere de reţele care să permită redarea întregului amplasament”, a precizat Orban.

Referitor la exproprierile aferente şantierului podului de peste Dunăre, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat că există deja o hotărâre de guvern aprobată pentru 485 de poziţii de expropriere care „sunt în procedură” şi şi-a exprimat încrederea că, în zilele următoare, „cetăţenii îşi vor încasa banii”.

„Am transmis foarte clar companiei…societăţii care se ocupă de această procedură de expropriere să facă tot posibilul ca, în zilele următoare, banii pentru exproprieri să intre în conturile cetăţenilor. Cea de-a doua hotărâre care să o adoptăm probabil săptămâna viitoare mai are un singur avizator, Ministerul Justiţiei, şi vom intra cu ea săptămâna viitoare în Guvern, sunt 200 de poziţii pentru care noi emitem această hotărâre de guvern”, a menţionat Lucian Bode.

Premierul a vizitat ieri mai multe obiective din judeţ, respectiv Podul peste Dunăre, Trecerea Ro-Ro de la Isaccea, comunele Luncaviţa şi Dăeni, dar şi  Şantierul Naval VARD.

Alături de premier s-a aflat  ministrul Transporturilor, Lucian Bode, prefectul judeţului Alexandru Cristian Iordan, primarul comunei Luncaviţa, Ştefan Ilie, primarul comunei Dăeni, Marian Gherghişan, dar şi  deputaţii PNL George Şişcu şi Vasile Gudu.

Orban la Isaccea : „Guvernul va acorda o atenţie deosebită investiţiilor pentru dezvoltarea transportului pe Dunăre”

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat ieri la Isaccea că Guvernul va acorda, în următoarea perioadă, o atenţie deosebită investiţiilor pentru susţinerea dezvoltării transportului fluvial pe Dunăre, pentru a asigura atât standardele de navigabilitate, cât şi modernizarea porturilor.

„Avem o oportunitate deosebită oferită de Dunăre, pe care încă nu o valorificăm. În următoarea perioadă, Ministerul Transporturilor şi Guvernul vor acorda o atenţie deosebită investiţiilor pentru susţinerea dezvoltării transportului fluvial pe Dunăre, care face parte din cel mai important coridor de transport fluvial european – coridorul Dunăre-Rin, care face legătura între Marea Neagră şi Marea Nordului. Investiţiile trebuie să vizeze mai multe obiective. În primul rând, investiţiile necesare pentru asigurarea standardelor de navigabilitate pe Dunăre, care înseamnă asigurarea unei adâncimi de minim 2,5 metri, la cel mai scăzut debit, şi a unei lăţimi de 104 metri pentru şenalul navigabil pe toată lungimea Dunării aferentă României. Investiţii în porturile fluviale, deja avem porturi importante care funcţionează, dar care au nevoie de modernizare, de o aducere a porturilor la nivelul de dezvoltare aferentă secolului XXI”, a explicat Orban, aflat în vizită de lucru la Isaccea.

Premierul a adăugat că o altă linie de acţiune este creşterea atractivităţii României pentru transportul de persoane fluvial prin crearea de pachete turistice care să determine pe clienţii croazierelor pe Dunăre să viziteze obiective de interes din ţara noastră.

Proiectele cu finanţare nerambursabilă din Luncaviţa, în atenţia premierului Orban

Comuna Luncaviţa a primit ieri vizita premierului României, care, alături de ministrul transporturilor, Lucian Bode, a trecut în revistă stadiul proiectelor cu finanţare nerambursabilă aflate în execuţie.

„Peste 13.000.000 euro sunt la momentul actual utilizaţi în diverse domenii de infrastructură stradală, alimentare cu apă şi canalizare, medicină, educaţie sau reconversie profesională. Centrul medico-social Luncaviţa reprezintă un studiu de caz care trebuie aplicat la nivelul întregii ţări”, a spus primarul comunei Luncaviţa, Ştefan Ilie.

Premierul, în vizită la Primăria Dăeni

La Dăeni, premierul s-a oprit la sediul primăriei acolo unde a fost întâmpinat de primarul Marian Gherghişan.

„În programul vizitei din judeţul Tulcea, domnul prim ministru a ales să treacă şi prin comuna Dăeni. Am avut discuţii referitoare la secetă, despăgubiri şi irigaţii, problemele existente în zona noastră”, ne-a declarat primarul Marian Gherghişan.

Vizita premierului Ludovic Orban s-a încheiat ieri la sediul Prefecturii, unde a participat  la semnarea contractului de proiectare a Drumului Expres Tulcea-Constanţa, subiect asupra căruia vom reveni în următoarele ediţii ale ziarului Delta.