Deschiderea punctului de trecere a frontierei româno-ucrainene din Isaccea, România, spre Orlovka, Ucraina, va avea loc pe data de 10 august, atunci când se va  permite traficul de marfă.

„În data de 10 august va avea loc inaugurarea şi se va efectua primul transport de marfă. Toată lumea este pre-gătită, atât partea română cât şi cea ucraineană”, ne-a declarat directorul general al Navrom Galaţi, Constantin Hârţan.

Premierul Ludovic Orban şi ministrul Lucian Bode au vizitat pe data de 10 iulie trecerea Ro-Ro din Isaccea, după ce pe 8 iulie a avut loc recepţia tehnică a lucrărilor.

Navrom Galaţi este societatea care a primit autorizaţia de construcţie pentru realizarea trecerii cu bacul între localităţile Isaccea şi Orlovka. Proiectul, care ar duce la o puternică dezvoltare economică a zonei, trebuia să fie funcţional din luna noiembrie a anului trecut, anunţau oficialii români şi ucraineni în septembrie 2019.

De altfel, în toamna anului trecut a avut loc şi prima traversare cu bacul prin noul punct de frontieră Isaccea – Orlovka (Ucraina), un test care anunţa deschiderea traficului prin acest punct de frontieră.

În condiţiile configuraţiei infrastructurii rutiere din zonă, punctul de trecere Isaccea – Orlovka va fi unul mai important, pentru că scurtează considerabil unele rute de transport.

În prezent, ruta cea mai utilizată de TIR-urile care asigură transporturile de mărfuri dinspre Turcia şi Grecia către Ucraina şi Federaţia Rusă este aceea de la Giurgiu – Russe spre centura Bucureştiului şi către Bacău şi Suceava, pe drumul european DE 85.

Prin operaţionalizarea trecerii cu nave „Ro-Ro” de la Isaccea – Orlovka, se deschide o nouă rută, prin Vama Veche – Constanţa – Tulcea – Isaccea. Este o rută cu aproximativ două sute de kilometri mai scurtă. În acelaşi timp, este degrevat de o parte din trafic DE85, una din cele mai aglomerate artere de transport din România.

Suprafaţa pe care este amenajat punctul de trecere de pe malul românesc este de 13,9 hectare. Investiţiile sunt estimate la 12 milioane de euro.