Consilierii locali au aprobat în şedinţa de joi, după lungi discuţii şi certuri, proiectul de rectificare bugetară de venituri şi cheltuieli al municipiului Tulcea pe anul 2020.

Discuţiile aprinse au pornit de la propunerea unui amendament prezentat de consilierul PSD, Gabriel Ţiu, ce viza retragerea finanţării studiului de fezabilitate pentru pista de atletism de la stadionul Delta şi utilizarea acesteia pentru reabilitarea parcului Victoria.

Pentru reabilitarea parcului este necesară suma de 100.000 de lei, iar  pentru amenajarea pistei  65.000 de lei.

Primarul Constantin Hogea a susţinut alocarea fondurilor pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru pista de atletism, amintind faptul ca Tulcea are mari atleţi şi rezultate deosebite la atletism.

„Legat de faptul că a fost retrasă toată finanţarea de la studiul de fezabilitate pentru pista de atletism de la stadio-nul Delta, o să vă vorbesc şi în numele unei mari campioane, doamna Elena Fidatov Moruzov şi a unei şcoli de atletism din Tulcea. Iniţiativa cu pista de atletism trebuia să o transfer PSD-ului, că astfel eram convins că astăzi se va aproba. Ipocrizia aceasta nu înţeleg până unde poate merge. Dacă dumneavoastră consideraţi că această pistă de atletism atât de cerută în ultimii ani de tot ce înseamnă sportivii din municipiul Tulcea, de toţi maratoniştii, de toţi oamenii care au adus medalii în dreptul acestei ramuri sportive este neînsemnată, atunci vă rog frumos să vă asu-maţi răspunderea în faţa tulcenilor. Nu înseamnă că PUZ-ul pentru reabilitarea parcului Victoria nu este la fel de important”, a declarat primarul Constantin Hogea.

Preşedintele de şedinţă, social democrata Lavinia Vizauer, a spus că ideal ar fi să se găsească fonduri pentru ambele obiective.

„Nu este vorba de ipocrizie. Este la fel de important şi parcul Victoria, pentru că este o zonă verde care necesită o îmbunătăţire. Cred că ideal este să fie găsite fonduri pentru ambele obiective. Este la fel de important parcul pentru locuitorii municipiului Tulcea, cât şi pista de atletism pentru sportivi”, a precizat Lavinia Vizauer.

Un alt susţinător al pistei de atletism a fost consilierul liberal Corneliu Chistrugă, care a făcut apel la toţi ceilalţi consilieri să nu voteze amendamentul.

„Nu contează cine a făcut propunerea pentru pista de atletism, important este că pista trebuie să existe. Suntem în vreme de pandemie şi nu cred că ne aşteaptă vremuri bu-ne, iar pista este singurul loc posibil unde se pot desfăşura activităţi cu distanţare socială şi sport de performanţă. Fac apel la toată lumea să voteze împotrivă”,  a spus consilierul Corneliu Chistrugă.

De cealaltă parte, viceprimarul Andaluzia Luca a susţinut că prioritară este reabilitarea parcului Victoria, iar pista de atletism ar trebui finanţată cu fonduri europene sau prin alte finanţări nerambursabile, în exerciţiul financiar viitor.

„Nu s-a pus niciodată în discuţie că nu se doreşte realizarea acestei piste. Banii au venit acum suplimentar, de aceea facem această rectificare bugetară. Există nişte acte normative şi nişte proiecţii financiare pe fonduri europene, bani cu care putem realiza pista, de aceea noi am considerat că este mai bine să aşteptăm exerciţiul financiar 2021-2027, că tot am aşteptat 16 ani şi alţi 30 de la Revoluţie încoace ca să putem intra pe fonduri europene pe reabilitare”, a declarat viceprimarul Andaluzia Luca.

În continuare, Marinov Gabriela, directorul Direcţiei Management proiecte cu finanţare externă din cadrul Primăriei Tulcea, a subliniat faptul că în prezent nu există niciun apel deschis pe fonduri europene.

„În prezent nu este deschis niciun apel în care să se în-cadreze acest obiectiv. De asemenea, OUG 88 nu poate fi menţionată în această situaţie pentru că pista nu reprezintă un complex de agrement. Exerciţiul financiar 2021-2027 nu prevede investiţii de tip singular”, a explicat directoarea Gabriela Marinov.

După circa o oră de discuţii în plen a urmat o pauză în care consilierii locali au căzut de acord asupra unei decizii comu-ne, respectiv finanţarea ambelor investiţii.

Directoarea Direcţiei Economice din cadrul primăriei, Alina Antonescu, a prezentat amendamentul final prin care se diminuează cu 67.000 de lei PUZ-ul de  amenajare a parcului geologic şi de agrement şi se suplimentează la studiul de fezabilitate pentru modernizarea parcului Victoria.