Niciun judeţ nu se încadrează în scenariul roşu, în acest moment, când mai sunt cinci săptămâni până la începerea anului şcolar, zece judeţe fiind în zona galbenă, potrivit unui document oficial trimis autorităţilor din teritoriu. La acest moment, judeţul Tulcea se încadrează în scenariul „verde”, adică toţi copiii urmând să meargă la şcoală.

În ciuda multor neclarităţi care învăluie în prezent acest subiect, un lucru este cert: în 14 septembrie, într-un fel sau altul, începe şcoala!

În oraşul Babadag, cursurile se vor desfăşura atât dimineaţa, cât şi după-amiaza, în condiţii cât se poate de normale, potrivit primarului Georgian Caraman.

„Se vor împărţi în ture, unii vor face cursuri dimineaţa, iar alţii seara, respectând măsurile de distanţare socială. În fiecare clasă vor fi circa 14 elevi, dar încă nu s-a stabilit sigur. Nu am întâmpinat probleme, sălile de clase fiind suficiente. Având în vedere faptul că vor face cursuri atât dimineaţa, cât şi seara, vor mai avea nevoie de materiale dezinfectante, iar primăria le va pune la dispoziţie tot ce au nevoie. În primă fază s-a pus problema ca într-o zi să vină la şcoală o grupă, iar cealaltă să facă online, dar s-a renunţat la această idee, urmând ca toţi copiii să vină la şcoală. Cu alte cuvinte, vom începe cursurile în condiţii normale, având în vedere pandemia”, ne-a declarat primarul Georgian Caraman.

La Isaccea, pregătirile pentru începerea noului an şcolar sunt în toi, deoarece şcoala se află în reparaţii.

Primarul Anastase Moraru ne-a spus că până la deschiderea anului şcolar se vor asigura toate condiţiile pentru buna desfăşurare a orelor.

„Suntem pregătiţi pentru orice situaţie, fie că vor fi cursuri online, hibrid s-au în unitatea de învăţământ, cu toate că avem probleme în această privinţă, deoarece suntem cu toate corpurile de clădire ale şcolii în reparaţii. Pentru cei care nu dispun de tablete, aşteptăm achiziţiile de la Ministerul Educaţiei Naţionale. Am depus şi un proiect pe fonduri europene pentru încă 250 de tablete, şi un alt proiect pentru alte 30 de tablete. În cazul în care unul va cădea, suntem pregătiţi să achiziţionăm şi noi tablete”, ne-a declarat primarul oraşului Isaccea, Anastase Moraru.

În comuna Frecăţei, cursurile se vor desfăşura doar dimineaţa, spaţiul permiţând acest lucru.

„Am discutat cu doamna director şi s-au pus semne de indicaţie pe unde să circule elevii şi s-a micşorat numărul băncilor în clasă. Suntem bucuroşi că avem spaţiul necesar pentru a face cursuri doar dimineaţa. Noul an şcolar va începe în condiţii bune, conform cerinţelor. În ceea ce pri-veşte achiziţia tabletelor, încă aşteptăm fonduri pentru acestea, însă la noi în comună este o problemă cu semnalul. Costurile au fost mai mari anul acesta şi vor continua să crească”, ne-a declarat primarul comunei Frecăţei, Marian Naiman.

Şi în Niculiţel elevii vor merge la şcoală în două schimburi, asigurându-se distanţarea socială.

„Am convenit cu cei din conducerea şcolii care va fi scenariul care va fi adoptat, iar în acest moment este cel verde. Cursurile se vor desfăşura ca şi înainte, în două schimburi, iar numărul elevilor va fi respectat în funcţie de dimensiunea şi de numărul de bănci, în aşa fel încât să se asigure distanţarea socială. Pentru copiii care nu au mijloacele tehnice disponibile, se vor aloca prin programul guvernamental un număr de tablete. Nu am avut probleme din punct de vedere financiar, deoarece s-au făcut economii. Şcoala dispune de personal didactic suficient pentru a putea începe activitatea”, ne-a declarat primarul comunei Niculiţel, Florin Pascale.

Şcoala Jurilovca este  pregătită pentru începerea noului an şcolar, indiferent de scenariul care se va impune, toţi copiii dispunând de tablete.

„Noi suntem pregătiţi din punct de vedere al asigurării materialelor necesare, precum şi al spaţiului. Noi le punem la dispoziţie tot ce este necesar pentru începerea noului an şcolar. Aşa cum deja ştiţi, la Jurilovca toţi copiii dispun de tablete”, ne-a declarat primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion.

În Mihail Kogălniceanu a mai fost construit un pavilion pentru a asigura spaţiul suficient întoarcerii copiilor în unitatea de învăţământ, putând astfel să respecte distanţarea socială.

„În urma discuţiile purtate cu directorul şcolii, am stabilit că vom începe cursurile dacă aşa se impune, astfel încât să asigurăm condiţiile necesare în vederea distanţării sociale şi în sălile de clasă. La ora actuală, comuna Kogălniceanu poate asigura condiţiile pentru desfăşurarea orelor şi respectând condiţiile de distanţare sociale. În curtea şcolii, am mai construit încă un pavilion care are trei clase şi o sală de servit mese”, ne-a declarat primarul comunei Mihail Kogălniceanu, Anastase Alexe.

La Greci, elevii vor frecventa cursurile în două schimburi şi au fost achiziţionate tablete.

„S-a stabilit începerea cursurilor în două schimburi, infrastructura permiţându-ne lucrul acesta. Nu luăm în calcul scenariul începerii cursurilor online, dar cu toate acestea noi am achiziţionat, la sfârşitul anului şcolar trecut, tablete pentru copiii cu probleme financiare”, ne-a declarat primarul comunei Greci, Nicu Mocanu.

Criteriul epidemiologic stabilit de autorităţi în funcţie de care şcolile se vor încadra în scenariile „verde”, „galben” sau „roşu” este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori din localitatea în care se află şcoala. Astfel, scenariul „verde” înseamnă că în localitatea respectivă e mai puţin de o persoană dintr-o mie de locuitori detectată în ultimele 14 zile cu COVID-19; scenariul „galben” presupune între una şi trei persoane confirmate în ultimele 14 zile, şi scenariul „roşu” când sunt mai mult de trei cazuri la o mie de locuitori în două săptămâni.

Potrivit Ministerul Educaţiei, cele două semestre vor fi egale: semestrul I – 17 săptămâni de cursuri (14 septembrie – 29 ianuarie 2021); semestrul al II-lea – 17 săptămâni de cursuri (8 februarie -18 iunie 2021).