După ce, luni, o societate comercială cu activităţi în turism a fost amendată pentru depozitare necorespunzătoare a deşeurilor pe malul Dunării, organele competente au în vizor şi alţi agenţi economici de profil care nu respectă legislaţia în domeniu.

Comisariatul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) verifică operatorii economici din satul Crişan, Delta Dunării, pentru a stabili şi alţi posibili vinovaţi de depozitarea necontrolată a deşeurilor pe malul canalului Sulina.

Purtătorul de cuvânt al GNM, Sorin Cîrjan, a declarat ieri că societatea ai cărei angajaţi au aruncat deşeurile în apro-pierea rampei de transfer a staţiei de sortare a deşeurilor din Crişan poate plăti în următoarele 15 zile doar 25.000 de lei din amenda de 100.000 de lei aplicată de comisari, potrivit legislaţiei în vigoare.

„Controalele vor continua la agenţii economici din zona Crişan, pentru a identifica şi alţi posibili vinovaţi de depozitarea necontrolată de deşeuri”, a spus reprezentantul GNM.

Sorin Cîrjan a precizat că sancţiunea aplicată poate fi contestată în următoarele 15 zile.

Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (CRBDD) a aplicat luni o sancţiune în valoare de 100.000 de lei unei societăţi comerciale, după ce angajaţii acesteia au fost surprinşi în timp ce aruncau deşeurile pe malul Dunării, lângă Crişan.

Imagini cu mai mulţi saci cu deşeuri menajere au fost făcute publice luni pe o reţea de socializare, aceştia fiind la câţiva metri depărtare de locul amenajat pentru depozitare. Unii saci s-au rupt, iar deşeurile din ei au ajuns în Dunăre.

Operatorul de salubritate al judeţului Tulcea, JT Grup, colectează deşeurile de la gospodării şi de la fiecare agent economic o dată la şapte zile, iar societatea amendată are un  container dedicat acestui proces.

„Conform contractului, trebuie să colectăm de la fiecare gospodărie o dată la şapte zile şi de la agenţii economici la fel. Este un generator foarte mare de deşeuri, iar pe malul lui nu avem loc să acostăm cu vaporul pentru a prelua direct deşeurile şi atunci am convenit să aibă un container dedicat în care să depoziteze doar ei. Probleme în general nu sunt, faţă de anul trecut când toată lumea depozita unde voia. Ce am realizat în Delta Dunării în şapte luni de zile este o mândrie pentru noi”, ne-a declarat directorul general al JT Grup Tulcea, Ionuţ Tudorache. Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA