* Finanţarea activităţilor din Delta Dunării, printre obiectivele Programului Naţional Strategic 2021 – 2027

La nivelul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România activitatea pentru elaborarea Programului Naţional Strategic 2021 – 2027 este în plină desfăşurare. Prezent ieri în Tulcea, Adrian Nechita Oros, ministrul Agriculturii, a avut o întâlnire de lucru cu şefii instituţiilor din coordonarea ministerului.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul Prefecturii Tulcea, ministrul a dezvăluit câteva din priorităţile programului, printre acestea aflându-se finanţarea prin măsuri distincte a activităţii din Delta Dunării.

La eveniment au fost prezenţi prefectul judeţului Cristian Iordan, deputaţii liberali George Şişcu şi Vasile Gudu, dar şi secretarul de stat ANSVA, Robert Viorel Chioveanu.

„În Programul Naţional Strategic pe care îl gândim acum pentru perioada 2021-2027 vrem să avem măsuri de sprijin dedicate pentru zonele cu constrângeri, zona montană şi a Deltei Dunării. În aceste zone există o specificitate şi vrem să finanţăm prin măsuri concrete şi prin sume consistente distincte care să nu intre în concurenţă cu alte măsuri dedicate altor zone, toată activitatea din zona deltei. Acum  suntem într-un dialog cu mediul asociativ din deltă tocmai pentru a finaliza Programul naţional strategic şi a scrie care sunt măsurile ce vor fi finanţate. Vom aloca sume, iar aplicanţii vor fi doar din zona montană sau din zona deltei. Lucrăm acum cu mediul asociativ la modul cum vor fi aceste măsuri, ghidurile şi nevoile. În urma ana-lizei vom stabili care sunt priorităţile pentru fiecare zonă. Ghidurile de finanţare vor fi finalizate cât mai repede”, a declarat ministrul Adrian Nechita Oros.

Printre obiectivele programului se mai află consolidarea fermelor de familie, dar şi alocarea unui sprijin consistent pentru întinerirea forţei de muncă şi a fermierilor.

Ministrul Oros: „Fermierii vor simţi în conturile lor banii pentru despăgubirile create de secetă şi pandemie”

Ministrul Agriculturii a dat asigurări că, în ciuda zvonurilor apărute în spaţiul public, fermierii vor primi fonduri atât pentru pierderile pricinuite de secetă cât şi din cauza pandemiei de coronavirus.

„Fermierii vor simţi în conturile lor banii care vin atât pentru despăgubirile create de secetă, dar şi pentru compensarea pierderilor din cauza pandemiei. La rectificarea bugetară ministerul nostru a primit suplimentar 3,445 miliarde de lei care ne permit să plătim avansurile pentru campania 2020. Am comunicat comisiei că vrem să devansăm plata avansurilor, să nu o dăm începând din 15 octombrie ci să facem acest lucru începând din 15 septembrie. Au făcut şi alte state această cerere la comisie şi speranţa noastră este că se va aproba pentru că oricum facem plăţile din bani de la bugetul naţional, iar rambursarea banilor vine tot la începutul anului viitor”, a precizat ministrul Oros.

Ministerul va mai aloca fonduri şi pentru seceta care a afectat culturile din toamna anului trecut, la Tulcea fiind afectate 122.000 de hectare.

„O sumă de 850 milioane de lei o vom redirecţiona către despăgubirile pentru seceta care a afectat culturile din toamna anului trecut, iar judeţul dumneavoastră a fost din nefericire unul fruntaş, 122.000 de hectare calamitate de seceta pedologică”, a spus ministrul.

De asemenea, vor fi compensate pierderile în zootehnie atât din fonduri europene aferente exerciţiului bugetar 2014-2020, acolo unde au existat  măsuri neaccesate, dar şi de la bugetul naţional.

Sectorului de ovine şi caprine i se vor aloca 60 milioane lei, pentru bovine 350 milioane de lei, pentru apicultură circa 50 milioane de lei, la porcine 119 milioane lei, iar la păsări o sumă de 109 milioane lei.