„Cred că prima şi cea mai arzătoare dorinţă a cetăţenilor este infrastructura rutieră şi pietonală”

Dragoş Simion, preşedintele Filialei municipale Tulcea a Partidului Ecologist Român (PER), este unul dintre cei nouă candidaţi la alegerile locale pentru funcţia de primar al muni-cipiului Tulcea.

Dragoş Simion are 40 de ani, este administratorul unei companii de transport de persoane, este căsătorit şi are un copil.

– Cum vă definiţi: om de administraţie sau politician?

– Având în vedere faptul că până anul acesta nu am fost implicat în politică, dar am avut ocazia să activez atât în administraţie cât şi în mediul privat, pot spune că sunt un om de administraţie, orientat către rezultate şi performanţă! Un primar este de fapt un manager, care trebuie să ştie să îşi conducă eficient echipa, astfel încât obiectivele asumate pentru comunitate să fie realizate .

– Cât de importantă este pentru un primar o majoritate prietenoasă în Consiliul Local?

– În ceea ce priveşte majoritatea în Consiliul Local,  pot afirma că toţi consilierii locali care au fost aleşi sau care vor fi aleşi sunt reprezentaţii cetăţenilor în conducerea urbei. Plecând de la acest aspect, consider că orice proiect care este în interesul cetăţenilor trebuie să se bucure de susţinere unanimă, deci, pe cale de consecinţă, acea „majoritate” de care se vorbeşte mereu, este o chestiune relativă. Atât primarul cât şi consilierii locali trebuie să lucreze pentru cetăţeni, iar buna conlucrare a acestora nu va aduce decât rezultate benefice pentru oraş.

– Când veţi fi ales primar veţi numi un city manager?

– Am avut ocazia să merg destul de des în străinătate şi am constatat că marea majoritate a oraşelor au în structura administrativă postul de „city manager”. Consider că un om foarte bine pregătit, cu vastă experienţă în management şi administraţie trebuie să ocupe poziţia de city manager, pentru ca problemele municipalităţii să fie rezolvate rapid şi eficient.

– Care este cel mai mare avantaj/dezavantaj personal în calitate de primar ?

– În privinţa avantajului personal în calitate de primar, pot spune că experienţa acumulată în cei peste 15 ani de activitate managerială în companii private de renume din România, dar şi faptul că am construit de la zero o firmă care a înregistrat rezultate foarte bune poate constitui un mare avantaj pentru ocuparea funcţiei de primar, întrucât spiritul de iniţiativă şi caracterul meu practic va da rezultate şi în această poziţie.

Poate faptul că sunt o persoană orientată spre performanţă, la un anumit moment, poate constitui un dezavantaj, dacă poate fi numit aşa, întrucât în toată cariera mea am pus accent foarte mare pe calitate şi performanţă, neabdicând niciodată de la aceste principii ale mele.

În privinţa punctelor slabe, sunt multe de vorbit…! Este foarte adevărat că în orice administraţie există atât puncte slabe cât şi puncte forte. Dar, un bun manager, după o analiză atentă, identifică toate deficienţele şi trece la remedierea acestora, adoptând cele mai bune decizii în acest sens. Fiecare punct slab va fi analizat cu mare atenţie şi va fi remediat!

– Care este punctul slab în Primăria Tulcea, referindu-ne aici la direcţiile şi societăţile din subordinea instituţiei?

– Societăţile aparţinând Consiliului Local vor face obiectul unui audit profesionist, în urma căruia vor fi identificate toate deficienţele şi se vor lua cele mai bune decizii pentru remedierea acestora. Toate aceste societăţi trebuie să devină societăţi funcţionale, profitabile şi eficiente. Faptul că eu şi echipa mea venim din mediul privat, faptul că o mare parte din consilierii noştri deţin funcţii de conducere în cele mai importante companii din Tulcea este un mare avantaj în privinţa managementului şi dezvoltării eficiente a acestor societăţi aparţinând Consiliului Local. Sunt persoane cu vastă experienţă managerială iar acest lucru îşi va pune amprenta asupra eficientizării acestor societăţi.

– Care dintre societăţile primăriei ar trebui închisă sau reformată din temelii? Veţi da afară oameni din primărie?

– În privinţa „disponibilizării personalului”, pot spune doar că orice entitate funcţionează cu oameni! Fără oameni nimic nu se poate realiza! În Primăria Tulcea sunt oameni profesionişti,  fiecare având rolul lor în organizaţie!  În decursul activităţii mele manageriale nu am fost adeptul ideii de restructurare, ba din contră, am fost adeptul ideii de dezvoltare şi de pregătire continuă a oamenilor angrenaţi, în scopul eficientizării activităţii.

Eficienţa, poate fi realizată prin două metode: prin reducerea cheltuielilor sau prin creşterea veniturilor. Eu am fost mereu adeptul celei de-a doua soluţii şi nu am dat greş niciodată! Aşa că, transmit tuturor oamenilor angrenaţi în aparatul administrativ al Primăriei Tulcea, că vin acolo să construim împreună, nu să stricăm!

– Care ar fi cea mai importantă problemă nerezolvată, din punctul dumneavoastră de vedere, la nivelul oraşului şi care ar fi soluţiile?

– Lista problemelor nerezolvate la nivelul municipiului Tulcea, este foarte lungă, din păcate. O mare problemă pe care o avem la nivelul municipiului şi pe care o resimţim cu toţii în fiecare zi este infrastructura rutieră şi pietonală! Având în vedere lista lungă a problemelor care au rămas nerezolvate, pot spune că nu va fi uşor şi că nu vor putea fi rezolvate „peste noapte”, dar un lucru este cert: prin multă muncă şi implicare acestea vor fi rezolvate rând pe rând, Tulcea urmând să devină acel oraş fermecător şi atractiv pe care ni-l dorim cu toţii! În funcţie de fiecare proiect, se vor identifica cele mai eficiente surse de finanţare, fie prin accesare de proiecte cu finanţare europeană fie din surse proprii sau alte surse, astfel încât la final de mandat să rezolvăm cât mai multe probleme cu care ne confruntăm acum!

– Cât de important este pentru un primar să aibă o culoare politică similară cu cea a Guvernului?

– Cât despre culoarea politică a administraţiei publice locale, raportată la culoarea politică a guvernului, consider că este importantă dar nu esenţială! Atât timp cât proiectele sunt în interesul cetăţenilor consider că orice guvern trebuie să le susţină, noi toţi implicându-ne pentru oamenii acestei ţări, unii la nivel central, alţii la nivel local, însă cu acelaşi scop! Avem exemple multiple în ţară, unde, deşi administraţia locală nu a avut aceeaşi culoare politică cu guvernul, lucrurile au decurs normal şi administraţiile locale respective şi-au dus la bun sfârşit proiectele.

– Pe câţi dintre consilierii locali aflaţi pe lista de vot i-aţi propus personal?

– La întocmirea listei de consilieri am ţinut cont de mai  multe aspecte, printre care cele mai importante au fost integritatea personală, capacitatea profesională, experienţa acumulată şi nu în ultimul rând dorinţa de implicare pentru comunitatea locală. Pot spune că absolut toţi consilierii au fost selectaţi pe baza acestor principii esenţiale şi că decizia în acest sens a fost luată de noi toţi, în mod democratic şi deschis! Dovada clară este faptul că suntem o echipă compactă, dinamică şi închegată, deşi totul s-a făcut într-o perioadă scurtă de timp.

– Pentru mandatul 2020-2024, care este proiectul politic cel mai ambiţios pe care îl aveţi şi care este sursa de finanţare?

– Avem multe proiecte ambiţioase pentru Tulcea, dar cred că prima şi cea mai arzătoare dorinţă a cetăţenilor este infrastructura rutieră şi pietonală, urmată de extinderea reţelei de gaze la nivelul întregului oraş, colectarea selectivă a deşeurilor, amenajarea locurilor de agrement şi joacă pentru copii şi multe alte proiecte de care Tulcea are mare nevoie pentru a deveni un oraş cu care să ne mândrim!

– Vă consideraţi un om norocos?

– Da! Pot afirma că sunt un om norocos! Am o familie frumoasă, o soţie şi o fetiţă absolut minunate, care îmi dau putere şi determinare în fiecare zi!  Atât timp cât familia îmi este alături în tot ceea ce fac, pot afirma cu tărie că sunt un om norocos şi împlinit! Liniştea şi echilibrul ni le găsim în familie! De acolo pleacă totul, de acolo pleacă dorinţa de a face lucruri bune pentru oameni, pentru copiii şi părinţii noştri, pentru locul în care m-am născut, am învăţat şi în care îmi trăiesc viaţa! Pentru mine Tulcea a fost, este şi va fi ACASĂ!

În acelaşi timp, mă consider norocos, pentru că încă de la începuturile carierei mele au fost alături de mine şi au crezut în mine oameni de o înaltă ţinută profesională, care au ştiut că pot şi pe care nu i-am dezamăgit! Acei oameni care au stat la baza formării mele profesionale sunt şi acum lângă mine, iar pentru mine este o onoare! Pe această cale le mulţumesc că au crezut în mine!

Lista consilieri locali PER

  1. Dragoş Simion
  2. Ionel Stan
  3. Răzvan Teodoru
  4. Ciprian Antrop
  5. Clava Scripcaru
  6. Marius Ciprian Chiper
  7. Silviu Raţă
  8. Costin Darie
  9. Vasilică Călin
  10. Gabriela Bibică
  11. Raluca-Mihaela Raţă
  12. Dan Petrea
  13. Daniel Tiba