„Îmi doresc să încurajez şi să sprijin parteneriate ale primăriei cu societăţi de economie socială”

Valentin Spiru este candidatul PMP Tulcea pentru funcţia de primar al municipiului Tulcea. Omul de afaceri Valentin Spiru este în prezent preşedintele Asociaţiei Patronale Tulcea şi face parte din PMP din luna septembrie a anului trecut.

S-a născut la data de 14 februarie 1961, este căsătorit şi are un copil.

– Cum vă definiţi: om de administraţie sau politician?

– Din punct de vedere structural consider ca sunt mai curând un om de administraţie, un bun şi eficient  organizator. Preocupările politice au reprezentat doar o cale de a oferi electoratului alternativa la clasa politică existentă, ale căror efecte economice, sociale şi administrative  le-am văzut de-a lungul  anilor.

– Cât de importantă este pentru un primar o majoritate prietenoasă în Consiliul Local?

– Desigur, ca de altfel în absolut toate mediile sociale, priva-te, publice şi administrative, este recomandat şi de preferat să existe o majoritate prietenoasă… dar mai ales constructivă! Asta până se dovedeşte că devine excesiv de „prietenoasă” şi în detrimentul cetăţenilor.

– Când veţi fi ales primar veţi numi un city manager?

– În ceea ce priveşte city managerul, consider că nu este ne-voie de încărcarea organigramei de personal, într-un mod to-tal artificial. Principiul meu este: „Eficienţă maximă cu efort financiar minim”.

– Care este cel mai mare avantaj/dezavantaj personal în calitate de primar?

– Consider că cel mai mare avantaj personal este experienţa mea profesională şi sociala, fiind implicat în foarte multe domenii pe parcursul anilor. Am fost implicat pe parcursul întregii mele activităţi, având atribuţii administrative şi de con-ducere, în domeniul  sindical, ulterior în organizarea şi reprezentarea mediului de afaceri  la nivel local şi naţional,  fondator al unor structuri politice judeţene şi la nivel naţional.

Mărturisesc faptul că o anumită rigoare excesivă şi mai ales principiul calităţii, care spune „Fă bine de prima dată”, principii care mă caracterizează, ar putea constitui un dezavantaj pentru un potenţial primar.

– Care este punctul slab în Primăria Tulcea referindu-ne aici la direcţiile şi societăţile din subordinea instituţiei?

– Fără să am pretenţia că am o imagine fidelă asupra tuturor direcţiilor şi societăţilor din subordinea Primăriei Tulcea, percepţia mea este că sunt unele servicii suprapopulate şi total ineficiente, cu efecte severe în stabilirea unor tarife percepute cetăţenilor tulceni. De altfel, aşa cum am menţionat mai sus, voi fi permanent preocupat de eficientizarea întregii activităţi din primărie şi din serviciile subordonate acesteia, coroborat cu transparentizarea cheltuirii banului public, banul cetăţenilor din Municipiul Tulcea.

– Care dintre societăţile primă-riei ar trebui închisă sau reformată din temelii?

– Nu am spus ca ar trebui închise anumite societăţi din primărie, am însă convingerea că majoritatea trebuiesc reformate, pentru a se dovedi eficiente şi utile cetăţenilor tulceni, cu birouri unice şi personal care empatizează cu nevoile şi problemele concetăţenilor noştri.

– Veţi da afară oameni din primărie?

– Un primar bun trebuie să fie preocupat de administrarea eficientă a primăriei şi de cheltuirea justificată a banului public în interesul cetăţenilor, nu a unui grup de interese. Pentru atingerea acestor deziderate şi a multor altora ce se impun ca priorităţi administrative şi de imagine a municipiului, acesta trebuie să lucreze în echipă şi mai ales să se facă înţeles de toţi echipierii din primărie. Cei care nu vor înţelege aceste rigori în activitatea lor se vor autoelimina, lăsând loc celor care se vor dovedi buni profesionişti, eficienţi şi loiali intereselor cetăţenilor.

– Care ar fi cea mai importantă problemă nerezolvată, din punctul dumneavoastră de vedere, la nivelul oraşului şi care ar fi soluţiile?

– Punctual, cea mai importantă problemă nerezolvată este eficientizarea cheltuirii banului contribuabilului, a banului public!

Soluţiile, din punctual meu de vedere, sunt cele care rezultă din consultarea cetăţenilor tulceni în cadrul seminariilor consultative  pe care le voi organiza, pentru „Transformarea Oraşului Tău”.

Îmi doresc să fac echipă cu cetăţenii şi astfel orice om de bine poate ocupa un loc de consilier al primarului. Vreau ca împreună să dăm prioritate priorităţilor!

– Cât de important este pentru un primar să aibă o culoare politică similară cu cea a Guvernului?

– Revenind la culoarea politică, poate mă repet, consider că mai important este omul ca administrator al comunităţii în care s-a născut, a învăţat, s-a desăvârşit profesional, s-a format ca om şi…la o anumită vârstă îşi doreşte să se pună la dispoziţia concetăţenilor, cu expertiza lui profesională şi de viaţă, pentru un oraş mai frumos şi un plus de bine pentru toţi. Celelalte deziderate legale, guvernamentale, financiare pot veni de la sine atunci când convingi de bunele intenţii.

– Pe câţi dintre consilierii locali aflaţi pe lista de vot i-aţi propus personal?

–  Îmi place să cred că toţi colegii mei de pe lista de candidaţi la Consiliul Local au fost recomandaţi de profilul lor profesional, de moralitatea lor neîndoielnică şi de disponibilitatea lor de a se face utili comunităţii!

– Pentru mandatul 2020-2024, care este proiectul politic cel mai ambiţios pe care îl aveţi şi care este sursa de finanţare?

– Am experienţa implementării în mediul privat şi în parteneriat a numeroase proiecte cu fonduri europene, ceea ce îmi dă speranţa şi garanţia totodată că vom identifica surse de finanţare  europene şi guvernamentale, astfel încât să asigurăm financiar implementarea a cât mai multor proiecte pentru cetăţenii municipiului Tulcea.

Îmi doresc foarte mult să încurajez şi să sprijin efectiv parteneriate ale primăriei cu societăţi de economie socială, întreprinderi  sociale, astfel încât să înfiinţăm cât mai multe locuri de muncă şi, totodată, să antrenăm societatea civilă, cetăţenii să devină asociaţi activi în astfel de parteneriate.

– Vă consideraţi un om norocos?

– Mă consider un om împlinit…şi, consider eu, un pic protejat de Bunul Dumnezeu! Norocul ni-l mai facem şi noi înşine.

Florentina TITORENCO

Lista consilieri locali PMP

  1. Valentin Spiru
  2. Victor Tarhon
  3. Liliana Ion
  4. Pavel Barbir
  5. Daniela Condratov
  6. Grigore Vrămuleţ
  7. Alexandra Anton
  8. Florentina Codreanu
  9. Lucian Spiru
  10. Gheorghe Nedelcu
  11. Didina-Dalia Popaene
  12. Vasile Prohor
  13. Teodora Barbir
  14. Mioara Spiru
  15. Gheorghe Patruti
  16. Vasilica Nedelcu
  17. Petre Tudor
  18. Simona-Ecaterina Patruti
  19. Ionica Tudor
  20. Ştefan Ciobanu
  21. Valentina Roşca
  22. Camelia-Octavia Ionescu
  23. Alexandra Danila
  24. Steliana Chiriac
  25. Tanţa Prohor
  26. Elisabeta Sevastin
  27. Georgeta Spiru