Timp de o săptămână artişti din Tulcea, Bucureşti şi Galaţi au luat parte la prima ediţie a Taberei de Pictură Eugeniu Barău, perioadă în care au pictat câte două tablouri care au avut acelaşi numitor comun: peisajul tulcean. La începutul acestei săptămâni, a avut loc vernisajul taberei de pictură, unde artiştii au expus atât lucrările de pictură, sculptură, cât şi articole vestimentare pictate manual.

La această primă ediţie au  participat artiştii plastici Cornelia Gherlan, Marinella Dumitrescu, Florin Mihai, Gheorghe Coman, Simona Pascale, Laurenţiu Midvichi, Doru Luchian, Adrian Pal, Adrian Pal Jr. şi Gheorghe Munteanu.

„Poate că nu este nimic întâmplător şi vernisajul a picat chiar de ziua regelui şi am ales să deschidem cu imnul acestuia. Îi mulţumim domnului Cacencu pentru această idee, pentru această tabără şi pentru că ne este gazdă. Ideea acestei tabere a încolţit cu mai mult timp în urmă.  Participând în ţară, în diverse oraşe, în tabere mi-am dat seama că este un lucru extraordinar să poţi face şi în oraşul tău una şi să poţi să aduci laolaltă artişti plastici, sculptori, pictori, care să împărtăşească idei, să se cunoască mai bine. Am considerat că şi la Tulcea ar trebui să se întâmple un eveniment de genul acesta, mai ales că pe vremuri aveau loc, mă refer la expoziţia de la Calica, cele din Deltă, de la Partizani. Cu toate acestea, în oraş nu-mi amintesc să fi fost o tabără de genul acesta. Caietul de sarcini a fost bifat, am reuşit pe parcursul acestei tabere, timp de o săptămână, să vizităm locuri, iar artiştii să se documenteze. Ne dorim ca această tabără să aibă loc an de an şi să fie un prilej de omagiere a artistului Eugeniu Barău şi a tuturor artiştilor care, din nefericire, au plecat. Jumătate din restaurantul hotelului Select a fost transformat în atelier de lucru. Mi s-a părut foarte important ca artiştii pe care i-am invitat să intre în contact cu artiştii tulceni, să aibă loc un schimb de idei, să lucrăm împreună, iar o tabără să fie în acelaşi timp un fenomen viu”, a precizat în deschidere organizatorul Taberei de Pictură Eugeniu Barău, Laurenţiu Midvichi.

De asemenea, printre invitaţii care au luat cuvântul a fost şi primarul municipiului Tul-cea, Ştefan Ilie, care şi-a exprimat aprecierea faţă de artistul trecut în nefiinţă, a artiştilor prezenţi, cât şi organizatorilor.

„Doresc să-i mulţumesc marelui pictor tulcean  Eugeniu Barău, că ne dă nouă o asemenea moştenire şi ne creează posibilitatea de a-i onora valoarea artistică de acum şi cu toate generaţiile care vor veni. Îi suntem recunoscători că a fost tulcean şi că a oferit creaţia sa lumii întregi. Vreau să mulţumesc celor care l-au cunoscut şi i-au apreciat foarte mult valoarea din timpul vieţii şi care i-au fost prieteni apropiaţi şi  au pus, practic, bazele acestei prime ediţii a taberei de pictură. Mulţumesc şi domnului Aurel Cacencu, pentru că îi cunosc prietenia lungă cu marele pictor, dar şi lui Laurenţiu Midvichi care a <<pocnit>> acest eveniment dintr-o pasiune şi o dorinţă veche care s-a concretizat. Ţin să mulţumesc şi artiştilor extraordinari, cu un spirit cum n-am mai văzut. Sper ca acest eveniment să devină o tradiţie care să crească de la an la an”, a afirmat primarul Ştefan Ilie.

Doru Luchian, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici – filiala Tulcea, a luat şi el cuvântul menţionând că se doreşte continuitate în ceea ce priveşte realizarea ediţiilor viitoare a  taberei de pictură.

„Această tabără a venit ca o surpriză pentru mine. Laur, ca de obicei, mi-a făcut o surpriză plăcută. Modul în care a demarat această tabără, modul în care artiştii au interacţionat între ei, precum şi cu cei din Tulcea, cu locurile unde au depus o muncă de documentare şi unde s-au simţit  bine, sunt sigur, au construit o imagine foarte frumoasă pentru această ediţie, a existat şi mult entuziasm. În ceea ce priveşte ediţiile viitoare, sunt convins că Laur va propune echipe la fel de interesante. Sigur că va exista şi un număr de artişti tulceni care vor intra în acest cadru artistic prilejuit de o tabără. Sunt convins că această tabără va căpăta un prestigiu de-a lungul timpului”, a menţionat preşedintele UAP Tulcea, Doru Luchian.

Şi directorul unităţii hoteliere, Aurel Cacencu, care i-a găzduit pe artişti pe parcursul celor şapte zile în care aceştia au po-posit la Tulcea, a luat cuvântul în deschide-rea vernisajului.

„Sper ca această tabără să fie în fiecare an. Tabăra aceasta a pornit exact cum era Barău, fără să ne aşteptăm. Laurenţiu a venit cu propunerea să facem o tabără, la care eu am fost de acord”, a adăugat Aurel Cacencu.

În final, unul dintre artiştii invitaţi în cadrul taberei, Gheorghe Coman, a vorbit în nume-le  invitaţilor, rămânând plăcut surprins de această experienţă trăită la Tulcea.

„Mă bucur foarte mult că sunteţi într-un număr mare la acest eveniment. Ideea acestei tabere a pornit aparent banal, de la o discuţie legată de Tulcea. Eu de câţiva ani sunt doar trecător prin acest oraş, mergând mai mult prin Periprava, şi doar poposesc până când soseşte vaporul. Însă, acum 20 de ani la invitaţia domnului Simon, directorul ICEM de atunci, am stat la acea cabană de lângă Celic-Dere şi acolo am făcut tot felul de recunoaşteri pe la mănăstiri şi cetăţi.  Am rămas cu nostalgia a ceea ce văzu-sem atunci. Abia aşteptam să ajung aici şi cu mare plăcere am descoperit ceva din parfumul a ceea ce văzusem acum 20 de ani”, a spus artistul vizual din Bucureşti, Gheorghe Coman.

Lucrările vor putea fi văzute în continuare de public, pentru că vor împodobi pereţii Hotelului Select.

Ziarul „Delta” este partener media al evenimentului organizat în memoria regretatului Eugeniu Barău.

Eugeniu Barău s-a născut pe 15 mai 1946 în comuna Frecăţei, judeţul Tulcea. A studiat la Facultatea de Arte Plastice din Timişoara, promoţia 1969 şi a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România în anul 1980. Timp de douăzeci de ani (1969 – 1989) domnul Eugeniu Barău a fost profesor de desen la Casa Pionierilor din Tulcea. Între 1980 – 1990, a fost interzis de regimul comunist şi de Uniunea Artiştilor Plastici din România.

Lucrări semnate de Eugen Barău se află în colecţii publice şi private din România, S.U.A., Mexic, Canada, Columbia, Siria, Grecia, Italia, Austria, Germania, Franţa, Finlanda, Danemarca, Suedia, Marea Britanie, Africa de Sud, Ungaria, Japonia şi Filipine.

Artistul a plecat la cele veşnice pe 26 aprilie 2020. El locuia în municipiul Tulcea, alături de soţie, copii şi cei trei nepoţi.

În ultimii ani de viaţă nu mai participa la expoziţiile Uniunii Artiştilor Plastici, el ex-punea temporar în galerii din Tulcea, ţară şi străinătate.

Tabăra de Pictură Eugeniu Barău se doreşte a fi un eveniment organizat anual în memoria unuia dintre cei mai valoroşi artişti plastici români, care a trăit şi a creat la Tulcea.