„Administraţia Zonei Libere Sulina este una din regiile care trebuie reformată integral”

Preşedintele ALDE Tulcea, Marius Tudorie, este unul dintre cei zece candidaţi la alege-rile locale, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea. Marius Tudorie a fost în anul 2016 candidatul ALDE la Primăria municipiului. S-a născut la data de 11 ianuarie 1976, este căsătorit şi are un copil.

– Cum vă definiţi: om de administraţie sau politician?

– Nu mă definesc 100% cu nici unul din termenii sugeraţi de dumneavoastră, dar eu am o părere personală aparte şi cred că un politician 100% este cel care trăieşte din politică ori pentru mine politica este un mod de exprimare şi o atitudine în legătură cu ce se întâmplă pe scena politică locală. Referitor la partea administrativă, cred că fără a avea calităţi administrative bune nu poţi să reuşeşti să concretizezi ceva palpabil în nici un domeniu de activitate, cu atât mai mult să accezi la o postură unde rezultatele vin doar în funcţie de calitatea de bun administrator. Deci tind să cred că personal mă încadrez mai bine pe partea administrativă.

– Cât de importantă este pentru un preşedinte o majoritate prietenoasă în Consiliu Judeţean?

– Pentru un preşedinte de CJ este foarte important să reuşească să formeze o majoritate, altfel sunt şanse minime de reuşită spre realizarea obiectivelor şi proiectelor pe care el şi le-a propus. Oricine ar câştiga alegerile trebuie să aibă capacitatea să convingă şi să formeze o majoritate, iar pentru consilierii aleşi trebuie să existe un singur obiectiv şi anume interesul cetăţeanului tulcean. Totuşi având în vedere multitudinea de partide şi de candidaţi la Tulcea, tind să cred că votul tulcenilor va fi foarte fragmentat iar în momentul de faţă nici unul din partidele mari nu mai poate obţine majoritatea în CJ fără o alianţă cu alţi parteneri. Noi cei de la ALDE Tulcea suntem un partid independent de grupuri de interese şi considerăm că putem obţine încrederea cetăţenilor astfel încât să obţinem un număr bun de consilieri judeţeni, prin intermediul cărora vocea şi nevoile locuitorilor judeţului Tulcea să aibă o reprezentare corectă şi onestă atunci când se iau decizii ce îi privesc direct pe ei cât şi instituţiile subordonate, care ar trebui să le facă viaţa mai bună.

– Care este cel mai mare avantaj/dezavantaj personal în calitate de preşedinte?

– Cel mai mare avantaj în calitate de preşedinte CJ este ca acesta se află la cârma meca-nismelor instituţionale, care corect orientate pot contribui major la creşterea calităţii vie-ţii în judeţul Tulcea. Dezavantajul este că în momentul în care lucrurile nu merg aşa cum trebuie şi nu se fac eforturi susţinute în direcţia hotărâtă, preşedintele este principalul responsabil.

– Care este punctul slab în Consiliul Judeţean, referindu-ne aici la direcţiile şi regiile din subordinea instituţiei?

– Punctele slabe în legătură cu regiile şi direcţiile din subordinea CJ Tulcea le văd în strânsă legătură cu lipsa prioritizării alocării bugetare către obiectivele de importanţă ridicată precum şi a faptului că nu în toate regiile şi direcţiile subordonate există la conducere persoanele cele mai competente şi mai motivate să mişte lucrurile în direcţia cea bună. Mi-aş dori să pot contribui decisiv spre a îndrepta lucrurile acolo unde este imperios necesar.

– Care dintre regiile Consiliului Judeţean ar trebui închisă sau reformată din temelii?

– Administraţia Zonei Libere Sulina este una din regiile subordonate CJ Tulcea care din punctul meu de vedere trebuie reformată integral.

– Veţi da afară oameni din Consiliul Judeţean?

– Nu am fost niciodată adeptul concedierii de personal având unic scop îmbunătăţirea performanţelor sau reducerea cheltuielilor bugetare. În schimb am viziunea şi sunt adeptul eficientizării prin reorientare şi folosirea adecvată a resursei umane, mai ales a personalului calificat în contextul crizei forţei de muncă cu care se confruntă majoritatea statelor din UE.

– Care ar fi cea mai importantă problemă nerezolvată, din punctul dumneavoastră de vedere, la nivelul judeţului şi care ar fi soluţiile?

– Cea mai stringentă problema a judeţului în momentul de faţă este infrastructura rutieră şi nu numai, care trebuie să se dezvolte prin finalizarea lucrărilor începute deja dar şi prin abordarea unei strategii corespunzătoare astfel încât judeţul Tulcea să iasă din izolarea în care se află momentan din cauza lipsei de acces la trecerea Dunării, până la finalizarea podului care face legătura între judeţele Brăila şi Tulcea, precum şi lipsa de drumuri corespunzătoare de acces spre alte localităţi aflate în Delta Dunării, la care se poate ajunge şi pe uscat. Soluţia ar fi prioritizarea alocării bugetare şi efortul continuu pentru obţinerea de finanţări nerambursabile sau sub formă de ajutor de stat astfel încât judeţul Tulcea să nu mai fie ocolit de investitori sau de către alte oportunităţi de creştere economică.

– Cât de important este pentru un preşedinte de CJ  să aibă o culoare politică similară cu cea a Guvernului?

– Este important ca un preşedinte de CJ să aibă eventual aceeaşi culoare politică ca şi guvernul pentru o mai uşoară comunicare dar acest lucru se poate face şi în contextul unei alianţe pe plan local iar orice blocaje de comunicare şi lipsa de cooperare pot să fie depăşite atunci când pe primul plan este pus interesul şi bunăstarea locuitorilor judeţului.

– Pe câţi dintre consilierii judeţeni aflaţi pe lista de vot i-aţi propus personal?

– Pe lista de consilieri judeţeni ALDE Tulcea se află integral oamenii din echipa noastră, care au dorit să contribuie în primul rând cu timp şi implicare şi bineînţeles că această disponibilitate şi efortul fiecăruia, într-o mare măsură este direct proporţională cu poziţia de pe această listă.

– Pentru mandatul 2020-2024, care este proiectul administrativ  cel mai ambiţios pe care îl aveţi şi care este sursa de finanţare?

– Infrastructura precum şi atenţia acordată în egală măsură unităţilor sanitare şi de învăţământ ar trebui să reprezinte priorităţile de bază ale oricărui cetăţean ales pentru această demnitate. Sursele de finanţare nu sunt inexistente din moment ce UE a alocat recent pentru România fonduri pentru următorii şapte ani de aproximativ 80 miliarde de euro care pot fi accesaţi prin cereri de finanţare pentru diverse proiecte. Nu văd de ce judeţul Tulcea trebuie să fie la coadă şi nu ar putea fi un judeţ fruntaş în atragerea de astfel de fonduri europene.

– Vă consideraţi un om norocos?

– Mă consider un om norocos pentru că eu cred că Dumnezeu mă iubeşte. Sunt un om liber în gândire şi simţiri şi îmi place să cred că nu sunt îngrădit decât de educaţie şi bun simţ. Sunt sănătos şi am capacitatea de analiză şi forţă de muncă. Am cea mai mare bogăţie, o familie sănătoasă, responsabilă şi unită. Dar tot ce am realizat până acum, fie profesional sau în orice alt plan, am obţinut prin 99% muncă şi 1% noroc, şi mă simt împlinit din toate punctele de vedere şi vă doresc tuturor mult mai mult decât atât şi, mai bine. Doresc succes tuturor colegilor precum şi tuturor celorlalţi candidaţi care s-au înscris în cursa electorală

Lista consilieri judeţeni ALDE

  1. Marius Tudorie
  2. Paul Cononov
  3. Octavian-Marius Popa
  4. Dorinel Bucurlescu
  5. Florentin Moise
  6. Tudorel Bîlea
  7. Anatolie Mihail
  8. Marian-Emil Gogoaşă
  9. George Jecu
  10. Alexandru Moldoveanu
  11. Daniel Chelu
  12. Iordan-Lucian Popa
  13. Nicolae Stancu
  14. Alexandru Vătafu
  15. Nicolae Zadacencu
  16. Roxana-Elena Cişmaşu
  17. Marian Pascu
  18. Viorel Rade
  19. Cătălina Penuş
  20. Emil-Marius Ilie
  21. Nicoleta Tatcu
  22. Ioan-Cătălin Andreescu
  23. Ion Enică
  24. Radu-Mihai Cononov
  25. Grigore Haralambie
  26. Sorin-Cristian Cismaru
  27. Nădejdea Lazăr
  28. Dorina Moşescu
  29. Daniel Banea
  30. Iordan Iofciu
  31. Cătălin-Lucian Popa
  32. Marcelina Popa
  33. Mihai Grigore
  34. George Buşu
  35. Adrian Stănescu
  36. Dorin Untilă
  37. Ion Petrencu
  38. Hristu Stoli