„Îmi doresc ca în următorii patru ani să fie implementate toate proiectele cu finanţare externă pe care primăria le are depuse”
Constantin Hogea este candidat independent pentru funcţia de primar al municipiului Tulcea. În anii 2004, 2008 şi 2012, Constantin Hogea a fost candidatul democraţilor sau, după caz, democrat-liberalilor, iar la fel ca în 2016 şi acum intră în cursa electorală din postura de independent.
S-a născut la data de 6 septembrie 1957, este căsătorit şi are doi copii.
– Cum vă definiţi: om de administraţie sau politician?
– De administraţie evident, ca dovadă că voi candida independent.
– Există voci care afirmă că aţi fi avut timp în cele patru mandate de până acum să faceţi mai multe lucruri. Cum comentaţi?
– Întotdeauna este loc de mai bine, dar eu consider că tulcenii de bună credinţă ştiu exact cum s-a schimbat oraşul în ultimii 16 ani! Nu întotdeauna dorinţa de a face lucruri bune pentru comunitate ţine doar de primar. Cei care sunt în măsură să decidă, legat de realizările primarului Hogea sunt cetăţenii, care au făcut-o în decursul celor patru mandate, la momentul decisiv electoral, fiind convins că vor decide în cunoştinţă de cauză şi pe data de 27 septembrie.
– Care este cea mai mare realizare pentru municipiul Tulcea de când aţi preluat mandatul de primar?
– Nefiind vorba doar de un singur mandat, am să precizez câteva dintre realizări: Reabilitarea şi ecologizarea lacului Ciuperca, Reabilitarea completă a străzii Orizontului Prislav, inclusiv utilităţi, Ecologizarea şi renaturarea polderului Zaghen, Reabilitarea variantei muncipiului (str. Barajului) inclusiv iluminatul stradal, Reabilitare Piaţa Civică, Patinoarul, Bazinul de înot, Piaţa agroalimentară Neptun, Complex rezidenţial str. Izvorului şi multe altele.
– Cât de importantă este pentru un primar o majoritate prietenoasă în Consiliul Local?
– Este de preferat să existe o majoritate care să sprijine primarul. Atât primarul cât şi consilierii sunt mandataţi prin vot de către cetăţeni să administreze o comunitate şi nu să facă acest lucru din punct de vedere politic. Aici pot apărea situa-ţii extrem de hilare în condiţiile în care un primar propune un proiect de hotărâre care este în sprijinul comunităţii şi dacă primarul nu este de culoarea unui partid anume, înseamnă că nu sprijinim acest proiect? Cred că ar trebui să primeze rolul de administrator şi nu deziderate de ordin politic. Dacă lucrurile converg înspre atitudine pur din zona politică, eu cred că este o abordare total greşită. Dacă activitatea unui Consiliu Local şi prestaţia unor consilieri este caracterizată prin prisma culorii politice, riscăm să greşim şi să denaturăm rolul pentru care cetăţenii au trimis în executivul şi legislativul unui consiliu, primarul, viceprimarul şi consilierii. Teoretic ar trebui ca toţi consilierii, indiferent din ce partid fac parte, să sprijine sau să vină cu propuneri care să fie înspre bunul mers al comunităţii. Cantonarea strict în zona politică este dăunătoare, toxică şi neconstructivă.
– Când veţi fi ales primar veţi numi un city manager?
– În viitorul mandat, da. City managerul, dacă există şansa ca la concursul pentru această funcţie să acceadă un om care are cunoştinţe polivalente, poate fi de un real folos în activitatea primarului. Să nu uităm că city managerul nu este doar o poziţie de sinecură politică, aşa cum se mai întâmplă din când în când. Sunt aleşi oameni ai primarului din anturajul politic apropiat, iar ca o răsplată i se dă funcţia de city manager care de multe ori este poate chiar mai importantă decât cea a primarului sau cel puţin pe acelaşi palier de importanţă.
Dacă acest manager este polivalent, în sensul că are cunoştinţe economice şi tehnice, poate fi un real câştig în buna coordonare a activităţii primăriei, deoarece primarul poate avea momente când trebuie să fie suplinit.
– Care este cel mai mare avantaj/dezavantaj personal în calitate de primar?
– Avantajul este experienţa, care, în opinia mea, nu poate fi înlocuită de nimeni şi de nimic. În cazul meu este vorba de experienţa în a gestiona un municipiu.
Dezavantajul este că după câteva mandate intervine invariabil şi uzura imaginii publice.
– Care este punctul slab în Primăria Tulcea referindu-ne aici la direcţiile şi societăţile din subordinea instituţiei?
– Ca exemplu se impune o eficientizare a activităţii DIAP (Direcţia de întreţinere şi administrare a patrimoniului). Legat de activitatea din societăţile comerciale, am speranţa că noile Consilii de administraţie vor găsi soluţii de îmbunătăţire a activităţii unităţilor respective, în aşa fel încât raportul calitate – preţ să creeze satisfacţie – mulţumire – în rândul cetăţenilor. Dacă preţul nu este conform cu calitatea serviciului prestat, înseamnă că acolo sunt probleme. De foarte multe ori este învinuit primarul de deficienţele în activitatea unor societăţi comerciale (Aquaserv, STP, Agropieţe, Servicii Publice, Energoterm), din subordinea Consiliului Local. Este o atitudine incorectă şi n-aş vrea să mă victimizez, dar aceste societăţi au organisme de conducere proprii (Consilii de administraţie, Director executiv general, Director executiv adjunct, Director economic), care sunt plătiţi tot din banii publici şi sunt la fel de responsabili, ca şi primarul, de buna funcţionare a acestor societăţi. Opinia publică, cetăţenii, ar trebui să ştie că primii care trebuie să răspundă de acest lucru sunt înşişi cei care formează conducerea executivă a acestor societăţi şi nu poate fi primarul unicul vinovat.
– Care dintre societăţile primăriei ar trebui închisă sau reformată din temelii?
– Nu cred că este cazul unei măsuri atât de radicale, dar există posibilitatea de a eficientiza activitatea fiecăreia dintre aceste entităţi. Ca să ajungem la punctul de a desfiinţa sau restructura din temelii, nu cred că este cazul.
– Veţi da afară oameni din primărie?
– Nu este cazul de a da oameni afară din primărie, decât în cazul de lipsă totală de implicare şi responsabilitate. Sunt compartimente care duc o lipsă acută de personal.
– Care ar fi cea mai importantă problemă nerezolvată, din punctul dumneavoastră de vedere, la nivelul oraşului şi ca-re ar fi soluţiile?
– Infrastructura stradală şi se lucrează încontinuu la acest lucru. Soluţia este identificarea şi accesarea cât mai multor fon-duri disponibile pentru acest lucru – fonduri externe, credite bancare avantajoase, bugetul local. Din păcate, unii îl consideră un gest electoral. Aşa cum am mai spus, cetăţenii ar trebui să ştie că orice investiţie care presupune o alocare bugetară trebuie iniţiată cu doi ani în urmă ca să poţi ajunge la implementare. Dacă cineva îşi închipuie că peste noapte primarul decide să asfalteze o anumită stradă, greşeşte. Sunt o serie întreagă de demersuri anterioare, începând de la alocarea bugetară, studii de fezabilitate, întocmirea proiectului, scoaterea la licitaţie, eventuale contestaţii, etc. Acum a venit timpul pentru implementarea acestor lucrări, iar faptul că ele coincid cu perioada electorală nu este dezideratul care ne-a mânat pe noi în ceea ce priveşte lucrările de infrastructură stradală.
– Cât de important este pentru un primar să aibă o culoare politică similară cu cea a Guvernului?
– Este un avantaj relativ. Nu întotdeauna este definitorie. Am exemple de guvernări de la stânga la dreapta care au fost total insensibile la solicitările primarilor, chiar reprezentanţi ai partidului de guvernământ.
– Pentru mandatul 2020-2024, care este proiectul politic cel mai ambiţios pe care îl aveţi şi care este sursa de finanţare?
– Nu am proiecte politice pentru mandatul 2020-2024. Dacă ne referim la proiecte de ordin administrativ, da, şi aş nominaliza trei obiective care trebuie implementate în cel mai scurt timp. Este vorba de parcarea supraetajată pentru turişti de pe strada inginer Ivanov Dumitru, reabilitarea Colegiului Dobrogean „Spiru Haret” şi a clădirii fostului tribunal. Tot ca un proiect administrativ, mi-aş dori ca în următorii patru ani să fie implementate toate proiectele cu finanţare externă pe care primăria le are depuse şi care se ridică la o valoare de peste 400 de milioane de lei.
– Vă consideraţi un om norocos?
– Da şi îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru acest lucru. Atâta timp cât suntem sănătoşi, toţi ne putem considera norocoşi.