„Una din societăţile care va trebui reformată este chiar Energotermul”

Cristian Sergiu Porneală este candidatul Alianţei USR-PLUS pentru funcţia de primar al municipiului Tulcea. Cristian Porneală este membru USR Tulcea de trei ani. S-a născut la data de 17 iunie 1987, are doi copii şi este necăsătorit.

– Cum vă definiţi: om de administraţie sau politician?

– Om de administraţie de început. În general îmi place să fac lucrurile să meargă mult mai bine decât mergeau înainte. Să fac ordine în haos, chiar dacă va trebui să iau decizii dificile pentru a îndeplini acest obiectiv. După 4 ani de zile în care se va vedea ceva în urma mea mă voi putea considera un politician de bună credinţă.

– Cât de importantă este pentru un primar o majoritate prietenoasă în Consiliul Local?

– Foarte importantă. Pentru ca Tulcea să progreseze, este nevoie ca toţi caii de la căruţă să tragă în aceeaşi direcţie.

– Când veţi fi ales primar veţi numi un city manager?

– Da, clar. Consider că oraşul ar avea foarte mult de câştigat având un city manager dedicat, care îşi doreşte şi este şi lăsat să facă treabă. Îmi doresc o primărie eficientă.

– Care este cel mai mare avantaj/dezavantaj personal în calitate de primar ?

– Ambiţia şi dorinţa de schimbare a lucrurilor în bine. Tulcea arată ca după război. Doar în campanii electorale se mai fac lucruri notabile, în rest, pauză. Cel mai mare dezavantaj al meu este că sunt prea direct şi multă lume este deranjată de adevăr.

– Care este punctul slab în Primăria Tulcea referindu-ne aici la direcţiile şi societăţile din subordinea instituţiei?

– Lipsa de viziune în ansamblu. Direcţiile şi societăţile din subordinea primăriei nu au cum să fie performante dacă nu au o direcţie clară în care să se îndrepte.

Dacă mă întrebaţi pe mine, Poliţia Locală trebuie reformată. O mare parte sunt oameni capabili şi de bună credinţă dar parte nu au ce căuta acolo.

– Care dintre societăţile primăriei ar trebui închisă sau re-formată din temelii?

– Una din societăţile subordonate primăriei care va trebui re-formată este chiar Energotermul care de ani buni funcţionează pe deficit. Vedem în fiecare iarnă sute, mii de persoane nemulţumite. Ceea ce îmi doresc să fac ca viitor primar este să găsesc o metodă pentru subvenţionarea gigacaloriei în funcţie de venituri şi limitarea pierderilor din sistem. Nu este normal ca cei cu venituri foarte mari să beneficieze de aceiaşi subvenţie ca cei cu venituri modeste.

Primul pas ar fi un audit financiar extern la această societate pentru a avea în faţă toate datele financiare şi apoi, împreună cu ceilalţi colegi, să găsim o metodă pentru a ajuta populaţia să treacă mai uşor peste lunile costisitoare de iarnă. Nu trebuie şi nu vreau să ne scape din vedere populaţia care locuieşte la casă şi nu beneficiază de serviciile Energoter-mului. Şi pentru cei cu venituri mici care locuiesc la casă va trebui să găsim o metodă să îi ajutăm.

Putem lua la analizat fiecare societate în parte fiindcă majoritatea sunt neperformante dar locuitorii acestui oraş sunt sătui de analize, vorbe şi vor fapte concrete.

– Veţi da afară oameni din primărie?

– Oamenii capabili trebuie să rămână neapărat, de asemenea şi oamenii cu experienţă care au intenţii bune.

– Care ar fi cea mai importantă problemă nerezolvată, din punctul dumneavoastră de vedere, la nivelul oraşului şi care ar fi soluţiile?

– Lipsa de viziune în ansamblu. Infrastructura dezastruoasă şi lipsa locurilor de parcare. Soluţia a fi accesarea de fonduri europene pentru modernizarea străzilor şi construirea de parcări supraterane.

– Cât de important este pentru un primar să aibă o culoare politică similară cu cea a Guvernului?

– Este destul de important, dar nu totul. De aceea eu merg pe strategia de accesare de fonduri europene, nu guvernamentale. Pentru accesarea de fonduri guvernamentale depinzi de celelalte partide. Îmi doresc transparenţă şi rezultate.

– Pe câţi dintre consilierii locali aflaţi pe lista de vot i-aţi propus personal?

– Absolut nici unul. Consilierii s-au ales pe merit în funcţie de rezultatele alegerilor interne.

– Pentru mandatul 2020-2024, care este proiectul politic cel mai ambiţios pe care îl aveţi şi care este sursa de finanţare?

– După cum am spus şi mai sus, accesarea de fonduri euro-pene pentru modernizarea străzilor şi construirea de parcări supraterane. Municipiul Tulcea are neapărat nevoie de infrastructură durabilă.

– Vă consideraţi un om norocos?

– Da. Consider că norocul şi-l face omul cu mâna lui. 90% reprezintă muncă, iar 10% darul de la Dumnezeu.

Lista consilieri locali Alianţa USR PLUS

  1. Sergiu-Cristian Porneală
  2. Tatiana Haliţ
  3. Aurelia Danilov
  4. Neculai Nechita
  5. Aurora Smolei
  6. Doina Gudruman
  7. Liviu Serea
  8. Valentin Miron
  9. Florentin-Iulian Rubleanu
  10. Mariana Ulu
  11. Cristian Mititelu-Răileanu
  12. Alexandru Schimbeschi
  13. Valentin Halchin
  14. Mihai Alexandrov
  15. Adrian Verban
  16. Daniel Stanciu
  17. Laurenţiu Costel Conţulov
  18. Alexandru Baiţu
  19. Mirela Boşcenco
  20. Ana-Maria Vîlciu
  21. Ligia Popa